Analyse
Het nieuwe sombere gezicht van Turkije 1 jaar geleden - woensdag 26 juli 2017
Met de staatsgreep van 15 juli 2016 nam Turkije een flinke bocht.
Het nieuwe sombere gezicht van Turkije

Het nieuwe sombere gezicht van Turkije

Helaas niet in de goede richting…
We verkiezen om Turkse aandelen, net als obligaties in Turkse lira, links te laten liggen. Hun rendement ligt hoog (ongeveer 7% netto op vijf jaar), maar is onvoldoende om het aanzienlijke risico op een daling van de munt te compenseren.
Raadpleeg onze portefeuilles om de samenstelling van uw beleggingen te optimaliseren.

Mislukte staatsgreep, zuiveringen geslaagd

Twaalf maanden na de poging tot staatsgreep in Turkije zijn er nog veel elementen niet uitgeklaard. Die nacht van 15 juli 2016 verlieten Turkse militairen de barakken om de macht over te nemen. Ondanks het gebruik van geweld en het verlies van volgens officiële cijfers 249 levens is de poging mislukt. Medestanders van Recep Erdogan, die snel op de oproep van de president ingingen, zijn massaal de straat opgegaan en hebben de muiters overmeesterd.

Wie zat achter de staatsgreep en wat waren de bedoelingen ervan? Op deze vragen zijn er niet echt antwoorden gekomen. Meer nog dan de waarheid achter de coup te zoeken, heeft Erdogan sinds de gebeurtenissen geprofiteerd om elke vorm van oppositie de kop in te drukken. Op een jaar tijd zijn er meer dan 50 000 mensen aangehouden, via massale zuiveringen 100 000 ambtenaren ontslagen waarvan 4 000 rechters, en 2 000 scholen en 149 verschillende media gesloten. 17 pro-Koerdische parlementsleden, nochtans zonder banden met de coupplegers, zitten eveneens in de gevangenis.

En het hele proces is niet ten einde aangezien er nog op 14 juli 2017 zo’n 7 000 politiemensen, militairen en ambtenaren van verschillende ministeries de laan zijn uitgestuurd. Erdogan heeft bovendien een referendum gewonnen dat hem vandaag extra macht geeft. Hij kan nu zelfs aan het hoofd blijven van het land tot 2029.

De economische wereld is evenmin ontsnapt aan deze grootschalige afrekening. Meer dan 900 bedrijven, met een totale geschatte activawaarde van 14 miljard dollar, zijn willekeurig onteigend!

Economie wankelde maar herstelt nu

De staatsgreep en de politieke, administratieve en economische repressie die erop volgde, heeft de Turkse economie in het derde kwartaal doen wankelen met een daling van het bbp van 2,1% op kwartaalbasis. Voor de 1e keer sinds 2009 was de economische groei door de ineenstorting van de gezinsuitgaven en een daling van de investeringen op jaarbasis negatief (-1,3%). Maar in het 4e kwartaal herstelde de economie (+3,5%) en sinds begin dit jaar kwam de groei op jaarbasis zelfs op 5% uit.

Deze heropleving is evenwel kunstmatig aangezien ze het gevolg is van een boom aan overheidsuitgaven, die sinds januari op jaarbasis met 10% zijn gestegen. Het herstel van de kredietmarkt, dat er is gekomen dankzij de versoepeling van de regels binnen de overheidsbanken, heeft daarenboven de gezinsuitgaven en de vastgoedsector een handje geholpen.

Buiten deze overheidsmaatregelen bezorgt ook de export de economische activiteit een zetje. Dankzij de heropleving van de wereldwijde vraag en de daling van de lira, die de concurrentiekracht van Turkse producten heeft versterkt, groeide de export sinds begin dit jaar met 10%.

Maar over het algemeen komt de economie verzwakt uit de crisis. Met minder dan 3 miljoen buitenlandse bezoekers in mei tegenover 5 miljoen in 2015 heeft de toeristische sector rake klappen gekregen. De werkloosheid is daarenboven in april op het hoogste niveau sinds 2010 uitgekomen terwijl de inflatie al 5 maanden boven de 10% ligt. Turkije heeft ten slotte het vertrouwen van internationale beleggers verloren.

Mysterieuze belegger

Sinds de poging tot staatsgreep is de lira meer dan 20% tegenover de euro gedaald. Tegelijkertijd slaagde de beurs van Istanbul erin om een verbluffende opmars te realiseren: sinds begin dit jaar won de beursindex bijna 40% en staat ze zelfs op een historisch record!

Een evolutie die haaks staat op de economische toestand maar het gevolg is van een grote mysterieuze belegger die via een filiaal van de grootste Turkse bank, gecontroleerd door de staat, de grootste speler op de beurs van Istanbul is geworden.

Onze mening

Het uitblijven van hervormingen en de verslechtering van het zakenklimaat hebben het economische potentieel van Turkije aangetast. De huidige sterke groei is niet duurzaam en de vooruitzichten op middellange termijn zijn gemengd. Met een beperkte overheidsschuld van 30% van het bbp kunnen de autoriteiten zich zeker nog enkele uitgaven veroorloven maar de budgettaire ruimte is niet oneindig. De hogere kredietverlening heeft voor een aanzienlijke toename van buitenlandse schuld in de privésector gezorgd en de financiële kwetsbaarheid in de verf gezet.

Op lange termijn heeft Turkije nog altijd troeven die het kan exploiteren, onder andere zijn geografische ligging en zijn jonge, dynamische bevolking. Maar de evolutie van de laatste jaren en de autoritaire richting die de president heeft gekozen, zullen niet toelaten om deze snel uit te spelen. 

 

Deel dit artikel