Analyse
Europese monetaire normalisatie voor binnenkort? 1 jaar geleden - dinsdag 4 juli 2017
Vorige week lieten centrale banken een ander geluid horen.

De eurozone heeft de vorm weer te pakken. Beleg er 5% van uw portefeuille in via het aandelenfonds Henderson Euroland A2.
Voor meer informatie over onze strategie, raadpleeg onze typeportefeuilles.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zette op dinsdag 27 juni de trein in gang. In het Portugese Sintra, tijdens het jaarlijkse forum van de ECB, stipte hij aan dat er mogelijke wijzigingen in de monetaire politiek aankomen als het economische herstel van de eurozone zich doorzet. Zijn woorden, nochtans gewikt en gewogen, hebben de verwachtingen bij beleggers rond een monetaire normalisering tegen het einde van het jaar opgedreven.

Op 28 juni was het de beurt aan Mark Carney, de voorzitter van de Bank of Engeland, om het geweer van schouder te veranderen. Een volledige ommekeer want op 15 juni, bij de vorige monetaire vergadering toen er werd beslist de status quo te behouden, herhaalde hij de noodzaak om een soepel beleid aan te houden. Vandaag geeft hij aan dat de komende maanden over een stijging van de leidende rentevoeten zal worden gedebatteerd.

Deel dit artikel