Analyse
Alweer werd de Braziliaanse beurs door een schandaal getroffen 1 jaar geleden - dinsdag 18 juli 2017
Is de reactie van de beleggers niet overdreven?

Beleggers met een dynamisch risicoprofiel mogen de sterk schommelende, maar interessant geprijsde Braziliaanse aandelenmarkt na de huidige dip (bij)kopen. Fondsen als BNY Mellon Brazil Equity of JPMorgan Brazil Equity zitten ten belope van 5% in onze dynamische modelportefeuille.

De beurs van São Paulo werd in mei keihard getroffen door een corruptiezaak

Toen president Michel Temer, in navolging van zijn voorgangster Dilma Rousseff, in verlegenheid werd gebracht door een corruptieschandaal, kelderde de hoofdindex van de Bovespa met bijna 9% in lokale munt. De handel werd voor een bepaalde periode zelfs stilgelegd omdat qua koersval de limiet was bereikt.

Daarvoor was de handel in de lokale munt ook al gestopt. Topaandeel Petrobras bijvoorbeeld, een staatsoliebedrijf dat de afgelopen jaren zelf zwaar was getroffen door omkoopschandalen, verloor 17%. En ook de munt kreeg klop. De real ging 6% lager tegenover de dollar en die kraan werd dan ook eventjes dichtgedraaid.

Het gevolg was dat ook de fondsen in Braziliaanse aandelen alle onderuitgingen. Zo speelde de tracker Lyxor Brazil, die de Bovespa index schaduwt, bijna 18% kwijt (in euro). Geen enkel fonds ontsnapte in dat pessimistische klimaat aan de rode cijfers.

Echt herstellen deden de beurs en de munt nadien niet echt. Sinds de bekendmaking van het schandaal op 18 mei staat de lokale beursindex slechts een fractie hoger en kon de real slechts een tiende van zijn verlies recupereren.

De sterke reactie van de financiële markten zegt veel over de ontgoocheling bij de beleggers

Net nu het beleid van Temer om de economische crisis en de hoge overheidstekorten aan te pakken in gang schoot, komen de beschuldigingen van corruptie aan zijn adres hard aan op de beursvloer. Beleggers vrezen dan ook dat het gedaan is met de relatieve rust op de Braziliaanse financiële markten. Het Braziliaanse hooggerechtshof gaf ondertussen toestemming voor een onderzoek naar de gangen van de president.

Redenen waarom we denken dat de beurs van São Paulo beleggingswaardig is

– Waardering. Na de valpartij is de beurs van São Paulo correct tot goedkoop gewaardeerd. U betaalt met andere woorden niet te veel voor deze aandelen.
– Economie. Het ergste lijkt achter de rug. Na twee jaren van negatieve groei knopt Brazilië aan met positieve cijfers. Wij verwachten zelfs een groei van 3,5% de komende jaren. Koppel dat aan een dalende inflatie (een halvering tot 4,5% op één jaar tijd) en een centrale bank die bereid is om de leidende rentevoeten te verlagen. En het economische plaatje heeft er in geen jaren zo goed uitgezien.
– Herstelplan. Schuldig of niet, Temer afzetten, wordt een werk van lange adem. Als het al zover komt. De president ontkent alle aantijgingen. Ondertussen wordt werk gemaakt van broodnodige hervormingen. Dat gebeurt op het vlak van staatsuitgaven, betere werkomstandigheden, pensioenhervorming, infrastructuur, enzovoort. Dat alles zal de lokale economie zeker ten goede komen, maar het blijft een werk van lange adem. We zien de categorie dan ook als een langetermijnbelegging.

Deel dit artikel