Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 9 juni 2017
Gezien er geen belangrijke macrocijfers werden bekendmaakt, was het afgelopen week vrij rustig op de beurzen.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Beleggers kijken momenteel de kat uit de boom. Vrijdag middag klokte de Stoxx Europe 50 af op een verlies van 1,1% op weekbasis, terwijl de S&P 500 met 0,2% achteruit boerde.
Ondanks dat AB InBev deze week 2,7% verloor, ging de Bel 20 er deze week met 0,6% op vooruit.

 

Voorzichtige beleggers

Afgelopen week waren er geen belangrijke macrocijfers te bespeuren. Bijgevolg focusten beleggers vooral op de uitslag van de Britse verkiezingen (nederlaag voor de conservatieven), het politieke toneel in de VS en de diplomatieke spanningen in het Midden-Oosten. Maar daar deze elementen amper een impact hebben op het bedrijfsleven, gingen de beurzen afgelopen week slechts lichtjes achteruit.

In Europa handhaafde de ECB de leidende rente en kondigde ze aan dat ze deze in de toekomst niet meer zou verlagen.

De Amerikaanse rente op 10 jaar bereikte deze week haar laagste niveau sinds Trump werd verkozen. Door de politieke moeilijkheden wordt het voor de president alsmaar moeilijker om zijn economisch programma, dat de inflatie hoger zou moeten stuwen, uit te voeren. Gezien een inflatiestijging nu wellicht niet aan de orde van de dag is, valt de rente bijgevolg terug.

De Europese banksector (+1,5%) houdt goed stand ondanks de sombere context. Dit is te danken aan de geslaagde redding van het Spaanse Banco Popular door Santander (houden). De markten waren sereen wat de operatie betreft.

 

Aandelen

– De Belgische brouwer AB InBev (verkopen) verloor terrein in het zog van zijn concurrent Molson Coors, dat voor 2018 geen stijging voorziet van zijn verkochte volumes in de VS. De Verenigde Staten zijn goed voor 17% van de verkochte volumes van AB InBev.
– De tussentijdse communicatie van Ageas (houden) die plaatsvond op de beleggersdag van de groep, woog op de koers. Als gevolg van de bekendmaking van de regels van Solvency II m.b.t. de solvabiliteit, wordt de dividendpolitiek van Ageas namelijk in vraag gesteld. De groep trachtte duidelijkheid te scheppen, maar blijkbaar kon dit niet baten. Het dividend voor 2017 zal volgens ons lager uitkomen. Dit is echter enkel te wijten aan het feit dat het dividend voor 2016 werd opgepept dankzij een uitzonderlijk dividend als gevolg van de verkoop van het filiaal in Hongkong. U mag het aandeel houden in afwachting van de beslissing van de rechtbank van Amsterdam op 16 juni rond het schadevergoedingsvoorstel voor de gedupeerde aandeelhouders van Fortis.
– Alibaba zag zijn koers donderdag met 13% opveren nadat de groep een omzetstijging aankondigde die fors boven de verwachtingen uitkwam. De groep wil haar ontwikkeling verderzetten door voort te focussen op databanken (cloud) en kunstmatige intelligentie. Het aandeel bereikte een absoluut hoogtepunt. We raden u aan het te vermijden, maar als u het hoge risico aanvaardt, mag u houden.
BlackRock (houden) blijft de wind in de zeilen hebben. Het aandeel blijft gestut door de puike kwartaalresultaten, de stijging van de beurzen en de goede positionering van de beheerder op de dynamische indexfondsenmarkt (ETF's). Het is te vroeg om te verkopen.
– Roche (houden) werd afgestraft door een klinische studie rond Perjeta dat samen met Herceptin wordt gebruikt voor de behandeling van borstkanker. De combinatie van deze 2 medicijnen bleek niet veel doeltreffender dan wanneer Herceptin wordt gecombineerd met chemotherapie. Roche hoopte nochtans om aan de hand van deze combinatie zijn verkopen te stutten. Deze zouden kunnen lijden onder de nakende komst van biosimilars op de markt. Tecentriq in combinatie met Avastin oogstte fraaie resultaten in de behandeling van nierkanker.
– Terwijl Sage (houden) eind 2016 voorzichtige doelstellingen bekendmaakte rekening houdend met de gevolgen van de Brexit, en de stijging van het aandeel hierdoor fors werd afgeremd, stelt de groep nu door beter dan verwachte resultaten bekend te maken voor het 1e halfjaar (boekjaar afgesloten op 30 september) de markten gerust. Dit gaf het aandeel, dat nog over stijgingspotentieel beschikt, weer wat kleur. U mag dit kwalitatieve en weinig riskante aandeel houden.
– De biotech TiGenix (verkopen) veerde deze week met meer dan 6% op nadat de CEO de onderwaardering van het aandeel aan de kaak stelde. De zaken gaan goed vooruit maar in dit stadium hangt de groep nog steeds af van één enkel product. Bovendien moeten de gezondheidsautoriteiten nog groen licht geven voor de commercialisering. Overigens is de flop van ChondroCelect het bewijs dat, al wordt een medicijn goedgekeurd, de zaken toch nog verkeerd kunnen lopen. Erna moet de groep er namelijk nog in slagen het product te verkopen. Schrikt het risico u af, verkoop dit aandeel dan.
– De GVV Xior (houden), die zich toelegt op studentenhuisvesting, lanceerde een kapitaalverhoging om toekomstige overnames te financieren, vooral in Nederland waar er onvoldoende studentenkoten zijn. We raden u aan het aandeel te houden maar niet op nieuwe aandelen in te tekenen. Het aandeel is onvoldoende goedkoop.

 

Op de agenda

– Maandag 12 juni: dividenduitkering van DuPont (0,38 USD) en Chevron (1,08 USD)
– Dinsdag 13 juni: inflatie in het VK, beleggersvertrouwen in Duitland, BlackRock ontmoet zijn beleggers
– Woensdag 14 juni: inflatie in de VS, vergadering van de Fed (beslissing over de rente)
– Donderdag 15 juni: beslissing rond de monetaire politiek in Zwitserland en het VK. dividenduitkering van Time Warner (0,403 USD)
– Vrijdag 16 juni: cijfers rond auto-inschrijvingen in Europa. Inflatie in de eurozone (mei). Beleggersdag van Corning. 

Deel dit artikel