Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 23 juni 2017
De daling van de prijs van zwart goud had geen impact op de oliesector.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokten de S&P 500 en de Stoxx Europe 50 af op vrijwel hetzelfde niveau als een week voorheen. De Bel 20 boerde op weekbasis echter met 1,6% achteruit, afgestraft door de terugval van financiële aandelen maar ook door Bekaert (-5%) en bpost (-2,6%).

Momenteel is er geen nieuws uit de bedrijfswereld, worden er geen macrocijfers bekendgemaakt... Bijgevolg kijken de markten de kat uit de boom. Beleggers vragen zich af wat de trigger zal zijn die de beurzen opnieuw hoger zal stuwen.
Over de voorbije week besmette de daling van de olieprijs (-2,2%) andere sectoren.
Onder meer de banksector werd hiervan het slachtoffer (-1%), net als de verzekeringssector (-1%). Als de olieprijs laag blijft, dan zal dit namelijk de inflatie afremmen en in het zog hiervan de renteverhoging.
De defensievere sectoren (zoals de voedingssector) deden het iets beter.
De grote winnaar van de week is de farmasector (+4%). Dit is te danken aan de hoop op een soepelere wetgeving in de VS (versnelde goedkeuringsprocedure van nieuwe behandelingen...).

– Accenture (houden) maakte een iets beter dan verwachte kwartaalomzet bekend, geboost door het succes van cloud computing, maar verlaagt zijn omzetvooruitzichten voor het hele jaar. Wel trekt het zijn winstdoelstelling per aandeel voor 2017 op. Ondanks de recente opvering is het aandeel niet duur.
– Ascencio (kopen) maakte over het algemeen vrij goede halfjaarcijfers bekend (boekjaar eindigt op 30/9) en bevestigt haar vooruitzicht op een minstens stabiel dividend.
– Naar Barclays (houden) loopt in het VK een onderzoek. De groep wordt er namelijk van verdacht fraude te hebben gepleegd tijdens de kapitaalverhoging van 2008. Een nieuw probleem voor de groep die worstelt om het vertrouwen van zijn beleggers terug te winnen.
– Carrefour (houden) biedt zijn aandeelhouders tot en met 4 juli de keuze om het dividend (0,70 EUR bruto) in cash of in nieuwe aandelen (uitgifteprijs 20,15 EUR per aandeel) te ontvangen. Kies voor cash.
– CFE (houden) dreigt via zijn filiaal DEME, dat het voor 100% aanhoudt en actief is in baggeren, te lijden onder de drastische terugval van subsidies aan offshore windmolenparken (gezien de erg hoge winstgevendheid van de bestaande parken). Wel dient de impact te worden gerelativeerd, rekening houdend met de vele activiteiten van CFE wereldwijd.
– Cofinimmo (houden) verwierf een woonzorgcentrum in het Duitse Lüneburg. De overname past binnen de ambitie van de openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap om tegen eind 2019 het aandeel van zorgvastgoed in haar globale portefeuille op te drijven tot 50%.
– Colruyt (houden) maakte ontgoochelende resultaten bekend voor het op 31 maart afgesloten boekjaar. Het marktaandeel in België en de omzet klommen nog wel maar de bedrijfswinst en –marge krompen door de hardere concurrentie en investeringen. De meerwaarde op de verkoop van de Franse foodservicedochter Pro à Pro deed de nettowinst uiteindelijk toch stijgen (2,60 EUR per aandeel). Ook het nettodividend gaat lichtjes hoger (0,8260 EUR).
– Diageo (houden) koopt het tequilamerk Casamigos, dat werd opgericht in 2013 en zich de laatste jaren mooi kon ontwikkelen. Wel lijkt de prijs voor de overname ons hoog.
– Gimv (kopen) bouwde zijn resterend belang van 1,5% in de Belgische voedingsgroep Greenyard Foods volledig af via verkopen op de beurs. Over de hele investeringsperiode van 6 jaar leverde de investering een rendement op dat het langetermijngemiddelde van Gimv overtreft. Er blijven nu nog 3 beursgenoteerde participaties in de portefeuille over, die nog slechts goed zijn voor 3,5% van de intrinsieke waarde.
– KBC (houden) investeert de komende 4 jaar 1,5 miljard euro in de verdere digitalisering van zijn diensten. Voorts gaat de bankverzekeraar zijn al stevige kapitaalbuffer (KBC is één van de best gekapitaliseerde banken van Europa) nog versterken om te anticiperen op mogelijke strengere kapitaaleisen en om eventuele overnames te financieren. Dit ontgoochelde sommige beleggers die hoopten dat KBC zijn aandeelhouders de komende jaren zou verwennen met een extraatje of met een royalere dividendpolitiek. Niettemin herbevestigde KBC minstens 50% van zijn winst als dividend te zullen uitkeren.
– Leasinvest Real Estate (verkopen) stoot een belangrijk deel van zijn logistiek vastgoed af. Na de verkoop van de resterende panden in Zaventem/Nossegem worden nu 3 gebouwen in Tongeren, Neder-over-Heembeek en Wommelgem van de hand gedaan. Geen verrassing want de openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap liet eind 2016 al verstaan meer te willen focussen op kantoren en winkelpanden. De (hoge) schuldgraad (56,9% op 31/3) zal door de verkoop met ±2,5% dalen.
– Novartis (houden) maakte goed nieuws bekend. Een studie rond Canakinumab bewees dat dankzij het medicijn het risico op een nieuwe hartaanval bij patiënten die al een aanval hebben gehad en aan aderverkalking lijden, kleiner wordt. Dit onverwachte resultaat zou de verkopen van dit medicijn, dat nu al op de markt beschikbaar is onder de naam Ilaris voor de behandeling van diverse zeldzame ziektes, een duw in de rug kunnen geven.
– Nyrstar (houden) ondertekende een contract met Glencore, dat de zinkverwerker zal bijstaan bij de geleidelijke indienststelling van de recyclage-eenheid van Port Pirie (vanaf september). Glencore is sinds 2012 tevens verantwoordelijk voor een andere dergelijke eenheid in Kazakhstan (waar de nieuwe CEO van Nyrstar voorheen heeft gewerkt). Geruststellend nieuws voor de beleggers omtrent de ingebruikname van Port Pirie, dat strategisch gezien van groot belang is.
– Umicore (kopen) verwierf de activiteiten van de Deense groep Haldor Topsoe, in de sector voor katalysatoren voor vrachtwagens op diesel en industriële katalysatoren. De overname zal een beperkte impact hebben (gezien het een kleinschalige overname betreft). Wel kan Umicore zo nieuwe patenten vergaren om zich te versterken in het vrachtwagensegment en nieuwe klanten bereiken.
–  VGP (verkopen) gaat maximaal 75 miljoen euro ophalen via een (voor particulieren interessante) obligatielening met een looptijd van 7 jaar. De schulden van de vastgoedontwikkelaar verhogen hierdoor echter niet want de opbrengst wordt gebruikt om een lening die in juli vervalt af te lossen. VGP verlengt hiermee weliswaar de looptijd van zijn schulden.
– Xior Student Housing (houden) kon zijn kapitaalverhoging van 84 miljoen euro succesvol afronden. Bestaande aandeelhouders die niet meededen en hun voorkeurrechten niet op de beurs verkochten, zullen vanaf 27 juni 2,75 EUR per recht ontvangen.
– Zetes (ga in op het bod) is sinds de sluiting van het overnamebod op 16 juni voor 96,1% in handen van het Japanse Panasonic. Het bod (54,50 EUR per aandeel) is nu heropend tot en met 12 juli en fungeert tevens als uitkoopbod. Daarna verdwijnt Zetes van de beurs en kunnen de aandelen niet meer verhandeld worden. Ga zeker in op het bod als u nog Zetes-aandelen heeft.

OP DE AGENDA

– Maandag 26 juni: dividenduitkering van Royal Dutch Shell (0,47 USD bruto); index moreel bedrijfsleiders in Duitsland
– Dinsdag 27 juni: index beleggersvertrouwen van de Amerikaanse consument voor juni
– Woensdag 28 juni: dividenduitkering van Deutsche Telekom (0,60 EUR bruto); beleggersdag van Cisco
– Donderdag 29 juni: Amerikaans bbp in het 1e kwartaal
– Vrijdag 30 juni: dividenduitkering van Encana (0,015 USD bruto); jaarresultaat van Warehouses Estates Belgium; Brits bbp voor het 1e kwartaal

Deel dit artikel