Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 16 juni 2017
De belangrijkste Europese beurzen boekten deze week een licht verlies.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag sloot de Stoxx Europe 50 de week af op -0,6% en de Bel 20 op -1% . De Nasdaq verloor op weekbasis 0,7% terwijl de S&P 500 stabiel bleef.

 

De terugval op de beurzen is o.m. te wijten aan de daling van de grondstofprijzen (olie: -1,7%, staal: -3,7%, non-ferro: -4,2%). Er wordt gevreesd dat het aanbod de vraag zal overtreffen.

Ook gingen de beurzen bergaf omdat ze verwachten dat de belangrijkste centrale banken de rente op middellange of lange termijn zullen verhogen (de Fed trok haar rente op met 0,25%).
Beleggers keerden bovendien technologieaandelen de rug toe (de technologiesector verloor 1,3%, de halfgeleidersector 2%), en dit ondanks het feit dat er deze week geen specifieke verklaring werd gedaan. De banken Goldman Sachs en UBS vrezen echter voor een plafonnering van de winstgevendheid. En investeerders trekken zich deels terug uit Amerikaanse groeiaandeelfondsen. Volgens ons zijn flink wat technologieaandelen overgewaardeerd vergeleken met hun winstgroeipotentieel. Bijgevolg kampen deze aandelen met een risico op een fikse koerscorrectie. Globaal gezien raden we aan om technologieaandelen van de hand te doen.

 

– Deceuninck (houden) blijft het goed doen (+30% over de laatste 3 maanden) dankzij de beter dan verwachte Turkse macrocijfers, de terugval van de olieprijs (waardoor de grondstofprijzen zouden kunnen terugvallen) en de inkoop van eigen aandelen door de bedrijfsleiders van de groep (die dus blijkbaar optimistisch over de herstructurering die afgerond werd in februari 2016).
– Exmar (houden) kampt met hoge schulden en slaagt er niet in zijn 2 platformen voor het vloeibaar maken van gas en het hervergassen van vloeibaar gas, te verhuren. Bijgevolg moet het zich herfinancieren tegen een wurgrente (11 % op een obligatie in Noorse kroon die begin juli vervalt, in ruil voor een verlenging van 2 jaar). Het aandeel blijft een gok maar is erg riskant.
– General Electric (houden) zal weldra een nieuwe CEO verwelkomen. Dit verandert echter niets aan ons advies. Er wordt een strenger beheer verwacht. Dit betekent echter niet dat de interne groei zal opveren of de winstgevendheid zal toenemen.
– L’Oréal (verkopen) zal zijn divisie The Body Shop verkopen tegen een correcte prijs (1 miljard euro) wat in de buurt ligt van de overnameprijs van 2006. Deze activiteit kon door de forse concurrentie de verwachtingen echter nooit inlossen. De financiële impact zal miniem zijn (in 2016 was de divisie Body Shop goed voor minder dan 1% van het bedrijfsresultaat van de groep). Dit wijst er echter op dat de overnames waarvoor een fikse prijs wordt betaald, niet noodzakelijk gepaard gaan met succes.
– Michelin (houden) diversifieert zich door Nextraq te kopen, een Amerikaanse leverancier van vlootbeheersdiensten (veiligheid, productiviteit, brandstofbeheer...). Op korte termijn zal dit geen impact hebben op het resultaat. Overigens kan de groep de impact van de stijging van de grondstofprijzen op haar kosten terugdringen.
– Nyrstar (houden) rondde de verkoop af van zijn Mexicaanse mijn Campo Morado (die sinds begin 2015 gesloten was door ernstige veiligheidsproblemen in de regio). De groep beschikt nu nog over 4 mijnen, die opnieuw winstgevend zijn of worden. Mogelijks zullen ze worden verkocht om de schuld af te bouwen, al is dit momenteel geen prioriteit meer. Het aandeel blijft erg riskant maar in 2018 zou de groep opnieuw met winst kunnen aanknopen (nadat ze 6 jaar op rij verlies heeft geleden).
– Telenet (verkopen) kreeg groen licht van de Belgische concurrentieautoriteiten voor de overname van SFR Belux. De groep zal zo haar activiteiten in Brussel kunnen uitbreiden (waar ze tot nog toe in slechts 7 gemeentes actief is). We verwachten nog steeds geen dividend.
– Verizon (houden) rondde de overname van Yahoo af (internetdiensten). Aan de hand van deze overname wil de groep haar omzet opvoeren door zich te ontwikkelen op het vlak van mediacontent en online reclame. Ondanks de koersval sinds begin 2017, is het aandeel niet koopwaardig.

 

OP DE AGENDA

– Dinsdag 20 juni: Roche en BASF ontmoeten de beleggers
– Woensdag 21 juni: jaarresultaat van Colruyt; Airbus. Novartis en Nestlé ontmoeten hun beleggers
– Donderdag 22 juni: kwartaalresultaat bij Accenture; dividenduitkering van Teva (0,289 USD bruto); vastgoedindicatoren in de VS
– Vrijdag 23 juni: dividenduitkering van BP (7,7 pence bruto); Europese raad in Brussel; macrocijfers van de economische activiteit in Europa

Deel dit artikel