Analyse
De Bank of England besloot op 15 juni haar politiek onveranderd te laten 1 jaar geleden - vrijdag 16 juni 2017
De centrale bank handhaaft haar leidende rentevoet op het laagste punt, namelijk 0,25%.

Dit was te verwachten.
We behouden onze adviezen m.b.t. het VK.
Raadpleeg onze portefeuilles voor meer informatie rond onze strategie.

In mei bereikte de Britse inflatie haar hoogste punt sinds juni 2013 (2,9% t.o.v. 2,7% in april en 0,5% in juni 2016). Deze hoge vlucht is het gevolg van de terugval van het pond sinds de stemming rond de Brexit (het pond viel met meer dan 10% terug t.o.v. de euro en de dollar). Het prijzenpeil stijgt zo sneller dan de lonen (+2,1% op vergelijkbare basis in april). En als gevolg hiervan nemen de koopkracht en de gezinsuitgaven af. In mei boerden de kleinhandelsverkopen voor de 2e maal op 3 maanden achteruit (-1,2%). Op jaarbasis groeiden de verkopen met amper 0,9%. Voor een nog lager resultaat moet men alvast teruggaan tot in 2013.

Desondanks verandert de Bank of England niets aan haar monetaire politiek. Zo schat ze dat het inflatiepeil in de herfst boven de 3% zal uitkomen en dus de 2%-inflatiedoelstelling zal overschrijden. Om dit te vermijden zou de rente moeten worden opgetrokken (om het pond te ondersteunen). Maar dit zou dan weer een negatieve impact hebben op de werkgelegenheid en de economische activiteit... Bijgevolg kiest de Britse centrale bank ervoor om haar economie, die al sinds begin dit jaar met moeilijkheden kampt, te blijven steunen.

Wel moet erbij worden gezegd dat deze beslissing door vijf leden werd genomen en drie leden voorstander waren van een rentestijging om de inflatie terug te dringen.

Deel dit artikel