Analyse
Moon Jae-In is de nieuwe Zuid-Koreaanse president 1 jaar geleden - donderdag 11 mei 2017
Hij vervangt Park Geun-Ye, die werd afgezet wegens een corruptieschandaal.

De 64-jarige liberaal, die jobcreatie en de hervorming van de belangrijke Koreaanse conglomeraten heeft beloofd, werd enthousiast onthaald door de markten. De index van de beurs van Seoel, die een record bereikte in 2011, is niettemin correct gewaardeerd. Beleggen in Zuid-Korea is bijgevolg minder interessant dan inzetten op China of Indonesië. We raden u aan voorlopig het land te vermijden.
Om uw portefeuilles te diversifiëren, raadpleeg onze strategie.

De nieuwe president pleit bovendien voor een betere relatie met Noord-Korea en zal naar eigen zeggen niet aarzelen om naar Pyongyang te trekken indien de situatie verder gunstig evolueert. Bijgevolg neemt het risico op een gewapend conflict af.

Dankzij de gezonde overheidsfinanciën (overheidsschuld bedraagt 44% van het bbp, evenwichtige begroting of begrotingsoverschot over vier van de laatste vijf jaar) is de regering in staat om haar fiscale politiek te versoepelen, waardoor ze de economie een duw in de rug kan geven.

Niettemin wordt de hervorming van de economie geen makkelijke opdracht. Want al kan de Zuid-Koreaanse economie mooi groeien (2,7% in 2016), toch blijft ze fors afhankelijk van de export (het overschot op de lopende rekening bedraagt 7,0% van het bbp) en de gezinsuitgaven (wel blijven de gezinnen met hoge schulden kampen).

 

Deel dit artikel