Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 19 mei 2017
Door het politieke risico vermeden beleggers deze week de beurzen.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag vielen de S&P 500 en de Nasdaq op weekbasis met 1,1% terug. De Stoxx Europe 50 klokte af op een verlies van 1%. De Braziliaanse beurs kelderde zelfs met 9,3%. Ook de Bel 20 bleef met -1,8 % niet gespaard, gedrukt door de koersdip van AB InBev (zie hieronder).

 

Politieke turbulentie

In de VS kwam Trump deze week alweer in opspraak. De markten stellen zich dan ook vragen rond zijn capaciteit om de hervormingen, die hij tijdens zijn verkiezingscampagne aankondigde, uit te voeren (deze beloftes dreven de beursindexen de laatste maanden alsmaar hoger!).

In Brazilië dreven de corruptiebeschuldigingen aan het adres van de president de beurs en de real t.o.v. de dollar fiks lager (terwijl zijn beloftes om de economie te hervormen de beurs vorig jaar mooi had gestut).

Gevolg

– De internationale bedrijven actief in Brazilië leden hieronder.
Dit is het geval voor AB InBev (verkopen), Santander (houden), Telecom Italia (verkopen), Aperam (houden) et Telefónica (kopen). 

– In Europa woog het toenemend risico op de banken: de sector verloor 2,6% (vermijden).
– De dollar viel terug tegenover de euro en veerde erna lichtjes op.
– Goud fungeerde deze week alweer als een vluchtwaarde bij uitstek en zag zijn koers hoger gaan (kopen als u zich tegen risicovolle situaties wilt indekken).

 

Cyberaanvallen

Na de aanvallen van vorig weekend bleken aandelen van bedrijven actief in cyberveiligheid plots in trek: Sophos klom met 17,4% en NCC Group met 21,4%. Wij raden u echter aan deze te vermijden.

 

Aandelen

– Axa (kopen) dringt net als zijn concurrenten BNP Paribas en ING, het aantal agentschappen in België terug (rekening houdend met de maturiteit van de Belgische spaarmarkt), Overigens wil de groep meer vaste commissies uit het vermogensbeheer putten. (minder afhankelijk van de situatie op de beurzen). Ook zet ze haar plan tegen 2020 verder om haar winstgevendheid op te voeren.
– Balta, de Belgische tapijtreus (grootste Europese producent), komt binnenkort naar de Brusselse beurs en wordt er meteen de grootste nieuwkomer sinds bpost. De opbrengst van de beursgang gaat deels naar het investeringsfonds Lone Star (huidige aandeelhouder die wil uitstappen) en deels naar de afbouw van de flinke schuldenberg van Balta. Balta mikt op middellange termijn op een jaarlijkse omzetgroei van ±5% en wil 30 tot 40% van zijn winst aan de aandeelhouders uitkeren. We komen erop terug als alle details en modaliteiten voor de intekening bekend zijn.
– Bouygues (houden) maakte een bemoedigende kwartaalomzet bekend (+5%). Maar de koers hield al rekening met dit goede nieuws (+10% sinds begin 2017). Volgens ons zal deze tendens aanhouden. Bijgevolg handhaven we ons advies.
– CA Technologies (kopen) kondigde een stijging van de winst per aandeel aan met 4% tot 1,87 USD, wat iets beter was dan verwacht. Maar in de loop van de 2 volgende jaren zal de omzet lijden onder de structurele terugval van zijn belangrijkste markt, software voor bedrijfsbeheer voor centrale computersystemen. De winst per aandeel zal dit jaar wellicht terugvallen tot 1,75 USD en het boekjaar erna uitkomen op 1,84 EUR. De groep blijft echter over interessante troeven beschikken: zo genereert ze regelmatige inkomsten (wat grotendeels te danken is aan de onderhoudsactiviteiten) en staat ze financieel stevig in haar schoenen, waardoor ze een fraai dividend kan uitkeren en doelgerichte overnames kan doen om haar aanbod te versterken en haar groei op de lange termijn te boosten.
– CFE (houden) heeft een puik 1e kwartaal achter de rug. De verkopen klommen met 10,6 %, vooral dankzij het baggerfiliaal DEME (aangehouden voor 100%). Over heel 2017 zouden de verkopen van DEME met 25% moeten klimmen. Wel zal de marge met ±20% slinken (de voorbije 2 jaar lag de marge uitzonderlijk hoog). De bouwtak zal onvoldoende herstellen om dit te compenseren. Gezien de verwachtingen van de groep hoger liggen dan de onze, trekken we onze ramingen op.
– Cisco (kopen) verloor terrein nadat het ontgoochelende kwartaalverwachtingen aankondigde. Volgens ons is dit echter geen ramp en kampt de groep met een tijdelijke zwakte. Het aandeel blijft van goede kwaliteit. Profiteer dan ook van deze koersdip.
– De nieuwe exploitant van het olieveld Al-Saheen neemt het contract met Euronav (houden) over van Maersk voor de verhuur van twee FSO-schepen (stockeren en uitladen). Wel zullen de schepen nu 1/3 minder tot de bedrijfswinst bijdragen.
– Exmar (houden) verklaarde twee kandidaten gevonden te hebben voor zijn eerste hervergassingsplatform (Caribbean FLNG), alsook dat het contract tegen september in kannen en kruiken zal zijn. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Exmar zijn beloftes niet kan houden We blijven dus voorzichtig.
– Gimv (kopen) heeft in het op 31 maart afgelopen boekjaar niet stilgezeten (investeringen in 11 nieuwe bedrijven, uitstap uit 12 andere) en kon opnieuw fraaie meerwaarden boeken. Het dividend wordt lichtjes opgetrokken, maar netto is er een kleine daling tot 1,75 EUR (hogere roerende voorheffing).
– GTT (kopen), dat marktleider is in afdichtingssystemen voor het vervoer en de opslag van vloeibaar gas (lng), kreeg twee bestellingen binnen vanwege de Koreaanse scheepswerf Daewoo.
Intervest Offices & Warehouses (houden) zet zijn groei in de logistieke sector voort met de aankoop van een site in Tilburg, die voor 15 jaar vast is verhuurd aan Dutch Bakery. Daarmee zet de GVV haar eerste stap in Nederland. Het aandeel van logistiek vastgoed klimt zo tot 53%.
– Resilux (houden) wil na de afgeblazen overnamedeal met het Amerikaanse investeringsfonds Bain Capital en de daaruit voortvloeiende fusie met een Britse sectorgenoot Petainer een deel van de cash (33 miljoen) afkomstig van de verkoop vorig jaar van zijn 50%-belang in Airolux (producent kunstoffen spuitbussen zonder drijfgas) uitkeren aan zijn aandeelhouders via een kapitaalvermindering. Wanneer het voorstel wordt goedgekeurd op een buitengewone algemene vergadering zullen de aandeelhouders van Resilux in september een onbelastbaar bedrag van 16,30 EUR per aandeel ontvangen.
– Roularta (verkopen) kondigde voor de 4 eerste maanden van het jaar een daling van de Belgische reclame-inkomsten aan met 5 à 10%. Dit bevestigt onze vrees, namelijk dat de markt wel degelijk onderhevig is aan structurele veranderingen. We verlagen onze ramingen.
– Wal-Mart Stores (houden) boekte in het 1e kwartaal 1,3% meer omzet en kreeg in de VS 1,5% meer klanten over de vloer. Ook de forse investeringen in online verkoop wierpen hun vruchten af (omzet +63%). Die groei ging echter wel enigszins ten koste van de winstmarges. Zo daalde door allerhande kortingen de winst met 1,3%. Dankzij de inkoop van eigen aandelen was er per aandeel wel een stijging met 2% (tot1 USD), in lijn van de verwachtingen.
– Het onvoorwaardelijk overnamebod van het Japanse Panasonic op de Belgische identificatiespecialist Zetes (ga in op het bod) ging van start en loopt nog tot en met 16 juni. Aandeelhouders ontvangen 54,50 EUR per aandeel Zetes. Wanneer Panasonic na het bod 90% van de aandelen in handen heeft, zal het verplicht heropend worden. Indien de Japanners 95% van de aandelen in handen krijgen zullen ze een uitkoopbod lanceren en wordt de beursnotering van Zetes geschrapt.

 

OP DE AGENDA

– Maandag 22 mei: dividenduitkering van KPN (0,017 EUR bruto) en Schnitzer Steel (0,1875 USD bruto); vergadering van de eurogroep
– Dinsdag 23 mei: algemene vergadering van Royal Dutch en Société Générale; index van het zakenklimaat in Duitsland, vastgoedindicatoren in de VS
– Woensdag 24 mei: vergadering rond de monetaire politiek van Canada
– Donderdag 25 mei: vergadering van de OPEC in Wenen
– Vrijdag 26 mei: dividenduitkering van Michelin (3,25 EUR bruto)

Deel dit artikel