Analyse
Het ratingagentschap Moody’s verlaagde de rating op Chinees staatspapier 1 jaar geleden - woensdag 24 mei 2017
Het land kampt namelijk met steeds meer schulden en dit terwijl de groei vertraagt.

De ratingverlaging zou echter maar weinig impact hebben: de overheid en de overheidsbedrijven financieren zich voornamelijk in China zelf en de buitenlandse schuld betreft slechts 13% van het bbp en minder dan een derde van de wisselreserves. Het risico voor de buitenlandse belegger ligt laag. We handhaven dan ook de samenstelling van onze portefeuilles.

 

China blijft hervormingen doorvoeren opdat zijn economie competitiever zou zijn en gebaseerd op de binnenlandse consumptie. Om te vermijden dat de economische groei te snel zou vertragen, doet de regering er alles aan om de gezinsuitgaven en de investeringen te boosten door het krediet aan te zwengelen. Dit is namelijk de enige tool waarover ze beschikt. Bijgevolg is de schuldenberg de grootste bedreiging die weegt op de economie van het land. Vooral gezien de economische groei in de volgende jaren zou moeten afnemen.

Maar al zal ze afnemen, dan nog zal de Chinese economische groei hoger blijven liggen dan die van andere economieën. Ook beschikt Peking over een grote budgettaire manoeuvreerruimte, gezonde overheidsfinanciën en overvloedige deviezenreserves.

De yuan is correct gewaardeerd t.o.v. de euro. De verwachte rendementen op de Chinese beurs liggen hoger dan die van de meeste beurzen en compenseren het hoger dan gemiddelde risico.

Deel dit artikel