Analyse
Geen rooskleurig jaarbegin voor de Amerikaanse economie 1 jaar geleden - dinsdag 2 mei 2017
De economische groei over het 1e kwartaal stelt teleur.

De Amerikaanse economie kromp in het 1e kwartaal 2014 (toen toegeschreven aan de strenge winter). Ook het 1e kwartaal 2015 en 2016 stelden teleur. In het 1e kwartaal 2017 zien we eens te meer dezelfde tendens. De jaargroei bedroeg amper 0,7%, ondanks de talrijke aanmoedigende macrocijfers.
Ondanks deze herhaaldelijke trend is de Amerikaanse economie dynamisch en zou ze over heel 2017 met 2% moeten groeien. In onze portefeuilles steken ter diversificatie nog steeds Amerikaanse aandelen.

Dat de economische groei over het 1e kwartaal 2017 wat aan de lage kant lag, is niet dramatisch maar wel onverwacht. Vooral gezien deze zwakte te wijten is aan het feit dat de gezinsuitgaven amper zijn geklommen (+0,3%) en de verkopen van duurzame goederen fors zijn teruggevallen (-2,5%). Gezien het consumentenvertrouwen in de VS vrij hoog ligt, de situatie op de arbeidsmarkt positief is en de lonen mooi hoger gaan (+2,5% op een jaar tijd), is deze evolutie nogal verrassend.

Deze trend is mogelijk echter tijdelijk: zo nam het spaargeld van de gezinnen mooi toe (tot5,7%) en zullen de gezinsuitgaven mogelijks stijgen eens er meer duidelijkheid is rond de toekomst van Obamacare en de hervormingen beloofd door Trump. Verder vielen de overheidsuitgaven- en investeringen terug (-1,7%) en dit terwijl de president eerder had beloofd om van de investeringen en de infrastructuur een prioriteit te maken.

 

Deel dit artikel