Analyse
Beleggers zijn tevreden dat Macron naar de 2e ronde doorstoot 1 jaar geleden - dinsdag 2 mei 2017
Ze mikken op zijn overwinning en hopen op beterschap in de toekomst.
Beleggers zijn tevreden dat Macron naar de 2e ronde doorstoot

Beleggers zijn tevreden dat Macron naar de 2e ronde doorstoot

Gezien de conjunctuur in de eurozone opnieuw gunstig is, mag u aandelen uit de eurozone weer in portefeuille halen. Ze zijn aantrekkelijk gewaardeerd. Besteed er 5% aan via het fonds Henderson Horizon Euroland Fund A2 EUR.

Financiële markten in feeststemming

Hoewel de peilingen zo'n scenario weinig kans gaven, waren de beleggers toch bang voor een duel tussen Le Pen en Mélenchon in de 2de ronde. Na de bekendmaking van de uitslag van de 1ste ronde bouwden de Europese beurzen dan ook een stevig feestje. Op 24 april liet de beurs van Parijs haar sterkste stijging optekenen sinds augustus 2015. Ze klom 4% hoger en bereikte tussentijds zelfs haar hoogste niveau sinds januari 2008. Ook andere Europese beurzen vierden feest, met een stijging van 4% voor Milaan en van ruim 3% in Frankfurt.

Op de obligatiemarkten verdween de opwaartse druk op de rentevoeten. De Franse 10-jaarsrente viel terug tot 0,83%, t.o.v. 1,10% eind maart, en het renteverschil t.o.v. Duitsland kromp aanzienlijk. De euforie van de beleggers duwde ook de euro hoger, die voor het eerst sinds november weer 1,09 USD waard was.

Pro-Europese koers in het verschiet

De beleggers zien het wel zitten met Macron aan het roer. Op economisch vlak is hij pro-business. Tegen de publieke opinie in, is hij ook een voorstander van CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. Op binnenlands vlak pleit hij voor een bedrijfsgunstige fiscaliteit. Hij wil het keurslijf van de 35-urige werkweek minder strak maken en akkoorden goedkeuren die bedrijven meer kansen bieden om zelf hun arbeidsorganisatie te regelen.

In zijn korte periode als minister van Economie heeft Macron al een aantal restricties i.v.m. zondagsarbeid opgeheven en gereglementeerde beroepen (zoals notaris) geliberaliseerd. Daarnaast wil hij het erg hoge gewicht van de Franse overheidsuitgaven (56,2% van het bbp, hoogste niveau in de hele EU) terugdringen, o.a. door 120.000 ambtenaren te ontslaan. I.t.t. zijn tegenstanders heeft Macron op geen enkel moment de Europese begrotingsregels in vraag gesteld en hij wil zo snel mogelijk terug naar een tekort van minder dan 3% van het bbp. Hij is resoluut pro-Europa en een pleitbezorger voor sterkere Europese instellingen.

Ook nog parlementsverkiezingen in juni

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei is maar het eerste luik van een electoraal zwaar beladen jaar in Frankrijk, want in juni zijn er ook parlementsverkiezingen.

Nu geen enkele kandidaat van de twee grote traditionele partijen is doorgestoten naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en het kiespubliek meer versnipperd lijkt dan ooit, is de kans groot dat de toekomstige president niet over een parlementaire meerderheid zal beschikken. Dat is echter geen primeur: de voorbije 30 jaar beleefde Frankrijk slechts 7 jaren "cohabitation" (president en premier van dezelfde partij). Maar als de presidentiële en parlementaire macht verspreid is over andere partijen, is dat zelden bevorderlijk voor grondige hervormingen.

Ook op budgettair vlak dreigen moeilijke beslissingen vertraging op te lopen. Frankrijk, dat in 2016 samen met Spanje het enige EU-land was met een tekort van meer dan 3% van het bbp, zou dan weleens nog langer in strijd kunnen blijven met de Europese verdragen.

Anderzijds zou de Franse economie verder de rug moeten kunnen rechten dankzij de gunstige conjunctuur in Europa, ongeacht de eventuele politieke problemen van de toekomstige president.

Gunstige conjunctuurwind in de eurozone

Langzaam maar zeker springen alle lichten op groen in de eurozone. Net zoals in de laatste twee kwartalen van 2016, toen de economische activiteit telkens met 0,4% toenam op kwartaalbasis, zou de groei in heel 2017 conform het potentieel van de eurozone moeten blijven. De gedaalde werkloosheid (9,5% in februari) sterkt het vertrouwen van de gezinnen en stimuleert hun consumptie. Ook het moreel van de bedrijfsleiders zit in de lift en nieuwe investeringsprojecten zien het daglicht.

Op begrotingsvlak werpen de inspanningen van de voorbije jaren vruchten af. I.t.t. Spanje en Frankrijk sloten 9 landen 2016 af met een begroting in evenwicht of met een overschot. Met een gemiddelde van 1,5% voor de hele eurozone bereikte het overheidstekort zijn laagste peil sinds 2007. Algemeen genomen kan de bladzijde van de overheidsschuldencrisis dus stilaan worden omgeslagen.

Op monetair vlak blijven de rentevoeten historisch laag. En aangezien de ECB niet gehaast is om haar beleid te normaliseren, zal er overvloedig "goedkoop geld" beschikbaar blijven dat de consumptie en de investeringen de komende kwartalen zal ondersteunen.

Tot slot stabiliseerde ook de olieprijs zich op een nog altijd laag niveau, ondanks de gedeeltelijke productiebeperkingen van de OPEC en dankzij de Amerikaanse productie. In die context mag u aandelen uit de eurozone weer in portefeuille halen.

Deel dit artikel