Analyse
In het 1e trimester groeide de Duitse economie met 0,6% t.o.v. het kwartaal ervoor en met 1,7% op jaarbasis 1 jaar geleden - dinsdag 16 mei 2017
Dit was vooral te danken aan de bedrijfsinvesteringen en de buitenlandse handel.

Deze evenwichtige groei is goed nieuws voor Angela Merkel, die op 24 september wil herverkozen worden maar ook voor de eurozone die zou moeten profiteren van het onder stoom komen van haar locomotief.
We bevestigen onze beleggingsadviezen voor de eurozone, waarin we sinds kort opnieuw beleggen. Raadpleeg onze strategie voor meer informatie.

De consumptie-uitgaven stegen zowel op het vlak van de gezinnen als van de overheid. Met 118,2 miljard EUR bereikte de totale export in maart een nieuw absoluut record. Hierdoor bereikte het handelsoverschot ook nieuwe hoogtes. Deze cijfers spreken boekdelen voor de sterke Duitse concurrentiekracht die onder meer profiteert van de ondergewaardeerde euro.

Dat is evenwel niet het enige. De export naar de eurozone ging er ook op vooruit: 8,7% op jaarbasis. Met 68 miljard EUR was dit goed voor meer dan de helft (57%). De Duitse economie profiteert natuurlijk van deze dynamiek maar gezien de verbetering van de koopkracht van de gezinnen pikken ook andere landen een graantje mee. Zo bereikte de import een nieuw record (92,9 miljard EUR).

Deel dit artikel