Analyse
Draghi is niet gehaast om beleid bij te sturen 1 jaar geleden - maandag 29 mei 2017
De economie van de eurozone zal blijven profiteren van flexibel monetair beleid. 

 

De markten hadden verwacht dat Mario Draghi, die vorige week zijn visie over de financiële stabiliteit toelichtte, zou aankondigen dat hij zijn standpunt m.b.t. rechtstreekse interventies op de markten zou afzwakken en hij dus zo rekening zou houden met de geruststellende economische indicatoren voor de eurozone en met het gedaalde politieke risico.

 

Maar daar kwam niets van in huis.

 

Draghi bevestigde wel dat de conjunctuur verbeterd is, wat bijdraagt aan de soliditeit van het financiële systeem, maar hij stelde ook vast dat de impact van de negatieve rentevoeten beperkt blijft en hij ziet geen redenen om te morrelen aan een monetair beleid dat de groei stimuleert. Eerder op de week steeg de euro uit boven de 1,125 USD (door de combinatie van de gunstige conjunctuur in de eurozone en de twijfels rond de realisatie van de hervormingen van Trump) maar na het discours van Draghi viel onze munt terug tot 1,12 USD.

 

De economie van de eurozone zal dus blijven profiteren van een erg flexibel monetair beleid en van massale kapitaalinjecties door de ECB, en ze moet in staat zijn om te blijven groeien tegen een ritme van ±1,5% voor heel 2017.

Deel dit artikel