Analyse
In Braziliƫ zit een jaar na de afzetting van Dilma Rousseff nu ook president Temer op de wip na een corruptieschandaal 1 jaar geleden - woensdag 31 mei 2017
Blijft het land over potentieel beschikken?
In Braziliƫ zit een jaar na de afzetting van Dilma Rousseff nu ook president Temer op de wip na een corruptieschandaal

In Brazilië zit een jaar na de afzetting van Dilma Rousseff nu ook president Temer op de wip na een corruptieschandaal

De Braziliaanse democratie is ziek en er zal tijd nodig zijn om de politieke stal uit te mesten en weer aan te knopen met een economische dynamiek die strookt met ’s lands potentieel. Dat potentieel is er nochtans, en u mag blijven beleggen in Braziliaanse aandelen, maar enkel op lange termijn en als u een dynamisch profiel hebt. In dat geval mag u 5% van uw portefeuille aan de fondsen BNY Mellon Brazil Equity A of JPM Brazil Equity A EUR besteden.
Verder zijn twee aandelen uit onze selectie zijn rechtstreeks blootgesteld aan de situatie in Brazilië: Telefônica Brasil en AB InBev.
Braziliaanse obligaties raden we niet aan. De rentevoeten zijn te laag in het licht van de verwachte waardedaling van de real. Niet kopen dus.

 

Schandalen bij de vleet

Het duurt nu al drie jaar dat de politiek in Brazilië van het ene schandaal in het andere terechtkomt. Een hele rist parlementsleden, diverse ministers, en dus ook de drie recentste presidenten waren daarbij betrokken.

De Braziliaanse justitie legde een systeem van veralgemeende corruptie bloot, met bedrijfsleiders die commissies storten om in de gunst te komen bij politici, fiscale geschillen geregeld te krijgen, goedkope financieringen te verkrijgen, en vet betaalde contracten binnen te rijven.

Voormalig presidente Rousseff zou op die manier 27 miljoen EUR hebben opgestreken, haar voorganger Lula zelfs 45 miljoen. En nu wordt dus ook huidig president Temer ervan beschuldigd voor zowat 4 miljoen EUR aan smeergeld te hebben ontvangen. Kort samengevat: 12 maanden na de afzetting van Rousseff is Brazilië weer helemaal terug bij af.

 

Beurs en munt zwaar onderuit

Zodra bekend raakte dat er een geluidsopname bestond waarin Temer lijkt in te stemmen met de betaling van zwijggeld, ging de beurs van São Paulo hard onderuit. Op 18 mei dook de Bovespa-index ruim 10% lager en werd de handel tijdelijk geschorst.

Op de wisselmarkten verloor de Braziliaanse real in één dag tijd zowat 7% t.o.v. de euro. Nu er opnieuw een president in opspraak komt, vrezen de beleggers voor een terugkeer naar politiek immobilisme.

Temer weigert ontslag te nemen en dus kondigt er zich een lange strijd aan. Er werden al meerdere afzettingsprocedures tegen hem gelanceerd, maar dat zal tijd vergen. Zo was er bij Rousseff, die nochtans snel politiek geïsoleerd stond en waarbij ook een groot deel van de bevolking om haar ontslag schreeuwde, uiteindelijk een periode van 8 maanden nodig. Zelfs al is Temer zijn geloofwaardigheid compleet kwijt, dat betekent dus nog niet noodzakelijk dat zijn politieke parcours al afgelopen is.

De belangrijkste vraag voor Brazilië is echter niet of Temer kan aanblijven, maar wel of de hervormingen zullen worden voortgezet.

Los van de vermoedens van corruptie (die trouwens ook al rond Temer hingen nog vóór hij president werd), was Temer erin geslaagd de beleggers gerust te stellen door onpopulaire maar broodnodige hervormingen aan te kondigen.

Zo liet hij een wet goedkeuren die de overheidsuitgaven gedurende 20 jaar moet bevriezen (exclusief inflatie), om 's lands financiële gezondheid er weer bovenop te krijgen. En ook andere voorstellen om de arbeidswetgeving en de pensioenen te hervormen, waren intussen aan hun legislatief parcours begonnen.

Nu komt dat alles terug op de helling te staan. De politieke onzekerheid zal ook de bedrijfsinvesteringen en een herstel van de Braziliaanse economie afremmen. Die laatste kampt al bijna 3 jaar met een recessie, en normaal had 2017 het jaar van de uittocht uit de crisis moeten worden, maar dat dreigt dus opnieuw een ontgoocheling te worden... Behoudens vervroegde verkiezingen wordt het wellicht wachten tot de presidentsverkiezingen in oktober 2018 alvorens Brazilië een (zoveelste) nieuwe start kan nemen.

Deel dit artikel