Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 5 mei 2017
Tot nog toe maakte geen enkele beursgenoteerde tenor teleurstellende resultaten bekend.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een winst van 0,2 % t.o.v. een week voorheen. De Stoxx Europe 50 klom op weekbasis met 1,4% en de Bel 20 met meer dan 3% dankzij de mooie vooruitgang geboekt door diverse zwaargewichten (AB InBev, Solvay…).

 

SECTOREN

De meeste sectoren boekten deze week winst. De Europese markten werden gestut door de banksector (+1,7%). De status quo van de Federal Reserve had geen impact op de Amerikaanse index (ook tippen we nog steeds op een renteverhoging in juni).
De oliesector boerde echter met 2,6% achteruit ondanks de puike resultaten van de bedrijven actief in deze sector (leed onder de daling van de olieprijs eind deze week).
De grondstoffensector viel eveneens terug (-5,7%). Dit was te wijten aan de daling van de prijs van koper en nikkel nadat een vertraging van de Chinese industriële activiteit werd bekendgemaakt.

 

AANDELEN

– AB InBev (verkopen) tipt voor 2017 op geleidelijke betere prestaties. Niettemin handhaven we onze ramingen alsook ons advies. Het aandeel blijft duur en we blijven voorzichtig.
– BNP Paribas (houden) zette het jaar goed in dankzij de (volatiele) zakenbanktak. De detailbanktak blijft het moeilijk hebben door de aanhoudend lage rente maar ondergaat tegelijk een transformatie (digitale versterking).
– bpost (houden) maakte een kwartaalresultaat in lijn met de verwachtingen bekend. De trends van 2016 zetten zich verder. De postvolumes boerden verder lichtjes achteruit en in de pakjesdienst nam de activiteit fors toe. U mag dit aandeel houden voor het gulle dividendrendement (4% netto).
– D’Ieteren (verkopen) is op zoek naar een minderheidspartner voor Belron (autoruiten) waarvan het 94,85% in handen heeft. Doel is om nieuwe middelen te genereren om zich verder te diversifiëren in activiteiten met een hoger groeipotentieel (wellicht alweer buiten de autosector). Het ziet ernaar uit dat de groep zich daadwerkelijk wil ontpoppen tot een holding Tot nog toe kan ze echter niet overtuigen (ze heeft er 5 jaar over gedaan om de inkomsten uit de verkoop van Avis Europe te herinvesteren).
– Facebook (verkopen) maakte een forse stijging van de omzet en de kwartaalwinst bekend, gestut door de reclame-inkomsten. Ondanks dat de groep kwartaal na kwartaal puike prestaties neerzet, stelt ze zich voorzichtig op daar ze er niet van overtuigd is dat ze dit ritme zal kunnen aanhouden. Terecht.
– GBL (houden) boekte een kwartaalwinst van 1,50 EUR per aandeel. Het resultaat werd geboost door een meerwaarde op de verkoop van een belang in de tak private equity. De decote bedraagt 21,5% (in lijn met het historisch gemiddelde). De groep is nog steeds van plan voor 2017 een dividend uit te keren dat minimum even hoog is als dat voor 2016 (2,05 EUR netto uitgekeerd op 04/05).
– Intervest Offices & Warehouses (houden) keert een keuzedividend van 0,98 EUR netto uit. Van 8 tot 18 mei kunnen aandeelhouders opteren voor een dividend in cash of in nieuwe aandelen (22 coupons nr. 18 = 1 nieuw aandeel). Opteer voor het dividend in baar geld. Overigens breidde de GVV zopas ook haar portefeuille uit met de aankoop van 2 logistieke panden in Oevel en Aarschot (inbreng in natura door uitgifte van nieuwe aandelen).
– Merck (houden) kondigde een beter dan verwacht kwartaalresultaat aan. De verkopen klommen met 3% (zonder wisselkoerseffecten) dankzij de puike prestatie van het antikankermiddel Keytruda (+134%). Het labo trekt zijn doelstellingen op m.bt. de verkopen en de winst per aandeel voor heel 2017. Ook wij trekken onze ramingen op.
– Nyrstar (houden) zag zijn kwartaalresultaat toenemen dankzij de zinkprijs en de sterke dollar, waardoor de terugval van de raffinagetarieven (-15%) kon worden gecompenseerd. De bedrijfswinst is conform de verwachtingen (+46%). Het aandeel is niet te duur maar de groep kampt met een hoge schuldenberg. Bijgevolg zijn we voorzichtig. Het aandeel is m.a.w. erg riskant.
– Pearson (houden) veerde vrijdagmorgen op nadat de groep alweer aanzienlijke kostenbesparingen bekendmaakte alsook de mogelijke afstoting van de Amerikaanse tak schoolboeken.
– Pfizer (verkopen) kondigde een matig kwartaalresultaat aan: de winst (zonder uitzonderlijke elementen) overtrof de verwachtingen maar de verkopen kwamen lager uit dan voorzien (-1% zonder wisselkoerseffecten) als gevolg van de ontgoochelende prestatie van de sterproducten. De groep bevestigt haar vooruitzichten voor heel 2017.
– Qrf (kopen) zet zijn eerste stappen buiten België. De GVV neemt in Nederland 5 winkelpanden op toplocaties over (in Den Bosch, Maastricht, Enschede, Nijmegen en Zwolle) verhuurd aan bekende concepten. De portefeuille groeit daarmee met 10% aan, terwijl er ook een positief effect zal zijn op de winst per aandeel. Wel klimt de schuldgraad daarmee tot een hoge 56% en zal Qrf voor volgende overnames wellicht zijn kapitaal moeten versterken door de uitgifte van nieuwe aandelen.
– Royal Dutch (houden voor het dividend) maakte een stijging van het kwartaalresultaat bekend, wat vooral te danken was aan de stijging van de olieprijs (net als bij de concurrentie). Het blijft kosten besparen en zijn investeringen terugdringen.
– Sainsbury (houden) zag zijn omzet dankzij de overname van Argos in het op 11 maart afgelopen boekjaar 2016-17 met 11,6% stijgen. De winst daalde echter met 20% (-4,1% zonder eenmalige elementen). Per aandeel kelderde de winst zelfs met 25% tot 20,60 pence (overname deels betaald met nieuwe aandelen). Het dividend valt (zoals verwacht) terug tot 10,20 pence (waarvan 3,6 pence reeds als voorschot betaald). Verdere kostenbesparingen, synergievoordelen en de focus op digitalisering moeten de resultaten in een erg moeilijk blijvende markt weer kunnen opkrikken.
– Sipef (houden) wil zowat 89 miljoen euro ophalen voor de financiering van twee overnames in Indonesië. Bestaande aandeelhouders kunnen tot en met 19 mei intekenen op de kapitaalverhoging. Met 11 voorkeurrechten kunnen 2 nieuwe aandelen Sipef worden gekocht tegen 54,65 EUR per aandeel (korting van 11% t.o.v. de gecorrigeerde slotkoers van 3 mei). Daar de vooruitzichten al in de koers zitten zouden we onze positie niet uitbreiden en de kapitaalverhoging links laten liggen. Verkoop uw rechten op de beurs of wacht de uitkering van de opbrengst van de verkoop van de niet-uitgeoefende voorkeurrechten (scrips) op 29 mei af indien de transactiekosten te hoog oplopen.
– Tegenwoordig is meer dan 80% van Syngenta (ga in op het bod) in handen van ChemChina. De Chinese groep kan haar bod nu afsluiten. Zodra het kan, zal het aandeel van Syngenta van de beurs van Zürich worden geschrapt (en de American Depository Shares of ADS's van de beurs van New York). Het uitzonderlijk dividend beloofd in geval ChemChina in zijn opzet zou slagen, zal op 16 mei worden uitbetaald aan de beleggers die een aandeel van Syngenta aanhouden dat in Zürich noteert (tegen 5 CHF bruto) en medio juli aan de houders van ADS's die in New York noteren. Aandeelhouders en ADS-houders die ingaan op het bod, zullen op 18 mei worden betaald (respectievelijk 465 CHF en 93 USD). Van 11 tot 24 mei zullen de aandeelhouders en ADS-houders extra tijd krijgen om nog op het bod in te gaan. De betaling zal dan op 7 juni plaatsvinden.

 

OP DE AGENDA

– Maandag 8 mei: kwartaalresultaat van PostNL, tussentijdse verklaring van Brederode, algemene vergadering van ING, Chinese handelsbalans
– Dinsdag 9 mei: kwartaalresultaat van Adecco, Disney, Agfa-Gevaert, beleggersdag bij Diageo
– Woensdag 10 mei: kwartaalresultaat van ING, AXA, Bekaert, Ahold Delhaize, Ontex Ageas, ENI, tussentijdse verklaring van IBA, Kinepolis, Qrf, Wolters Kluwer
– Donderdag 11 mei: kwartaalresultaat van BT, Telefónica, Aegon, Zurich Insurance, KBC, EVS, Deutsche Post, Deutsche Telekom, Aperam, tussentijdse verklaring van Befimmo, Care Property Invest; vergadering van de Bank of England
– Vrijdag 12 mei: kwartaalresultaat van ArcelorMittal, dividenduitkering van Pearson (34 pence bruto); Duitse bbp, inflatie in de VS

Deel dit artikel