Analyse
Is beleggen in Zwitserland interessant? 1 jaar geleden - woensdag 17 mei 2017
Het Alpenland zag in 2016 de economische groei versnellen tot 1,2%. En toch...
Is beleggen in Zwitserland interessant?

Is beleggen in Zwitserland interessant?

Het land is een heuse exportkampioen en kan volop profiteren van de aantrekkende wereldhandel. Op voorwaarde dat de Zwitserse frank niet te veel stijgt in waarde. Maar die kans is klein. De Zwitserse nationale bank (SNB) is immers ijverig aan het werk om de Zwitserse frank (CHF) laag te houden.
Hierdoor is beleggen in het land niet interessant.
Om uw portefeuille te diversifiëren, raadpleeg onze strategie.

 

Een veilige haven

Wanneer er turbulenties zijn op de financiële markten vluchtten beleggers in de Zwitserse frank. Dankzij de strakke overheidsfinanciën (lage overheidsschuld, begroting in evenwicht), geniet de Zwitserse frank een hoog vertrouwen bij de belegger. Gevolg: tijdens de Europese schuldencrisis ging de Zwitserse frank dan ook door het plafond.

 

Interventie nationale bank

De forse stijging, wat resulteerde in hogere uitvoerprijzen, werd zelfs een bedreiging voor de lokale export en economie. De centrale bank greep in en zorgde ervoor dat de Zwitserse frank niet lager ging dan 1,20 CHF (voor 1 euro) om de concurrentiekracht van de Zwitserse bedrijven te beschermen.

In januari 2015 gaf de centrale bank die strijd op en werd de Zwitserse frank flink duurder. Er bestaat een kans dat er opnieuw wordt ingegrepen wanneer de overwaardering van de Zwitserse frank terug te hoog oploopt en daar schuilt het gevaar voor de belegger in die munt.

 

Geen spek voor uw bek

De Zwitserse beurs is correct gewaardeerd, maar we zijn geen koper van fondsen die in Zwitserse aandelen beleggen. Het te verwachten rendement van de belegging ligt te laag (o.a. door het mogelijke wisselkoersverlies) en de post zorgt voor onvoldoende spreiding binnen een portefeuille.

Belegt u op de (zeer) lange termijn, dan komt het individuele aandeel UBS Group in aanmerking. Het ondergewaardeerde aandeel noteert op de beurs van Zurich.

Ook Zwitserse obligaties zijn uit den boze. De meeste bieden een negatief rendement, zelfs voor looptijden van tien jaar. En op wisselkoerswinst moet u niet rekenen. 

Deel dit artikel