Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 7 april 2017
Ook deze week keken beleggers de kat uit de boom. Vergeleken met een week voorheen klokten de S&P 500 en de Stoxx Europe 50 vrijdagmiddag af op een licht verlies. De Bel 20 bleef op weekbasis stabiel.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Als gevolg van de onzekerheid rond het feit of Trump in staat is zijn beloftes te houden, keken de aandeelhouders deze week nog maar eens de kat uit de boom. Vooral gezien de aandelenmarkten momenteel vrij hoog gewaardeerd zijn. Na de bombardementen die eind deze week in Syrië plaatsvonden, nam de risicoaversie verder toe (wat de goudprijs hoger dreef en in minderde mate, de olieprijs).

 

– De autosector verloor 1,4% in de VS (na de bekendmaking van ontgoochelende verkoopcijfers voor de maand maart) en 2,2% in Europa.
– De Europese banksector viel met 0,4% als gevolg van winstnemingen.
– De meer defensieve sectoren sloten de week af met winst (farma: +0,5%; nutsbedrijven: +0,5%).

 

– Aedifica (verkopen) laat er geen gras over groeien. De GVV heeft eind maart nog maar net een forse kapitaalverhoging afgerond en investeert al meteen een deel van de opgehaalde middelen in nieuwe projecten. Zo verwerft het drie zorgresidenties in Nederland (Hilversum, Kampen, Driebergen), evenals een nog te bouwen zorgresidentie in Hilversum. Andere investeringsdossiers worden nog bestudeerd. In eerste instantie wil de GVV groeien in Nederland en Duitsland.
– Atenor (kopen) rondde de verkoop af van een 3e gebouw in Boedapest. De verkoop werd al in februari bekendgemaakt. Op de 6 gebouwen die het project in Hongarije telt, werden daarmee al 3 gebouwen verkocht (waarvan 2 in 2017). Daarnaast is er nog één in opbouw, waarvan al 20% verhuurd is. Rekening houdend met al die factoren is het nu al zeker dat het resultaat van 2017 in lijn zal liggen met dat van 2016.
– D’Ieteren (verkopen) zag zijn auto-inschrijvingen in maart klimmen met 8,2%. Sinds begin dit jaar is dit aantal al met 9,5% gestegen. Ook is het marktaandeel van D'ieteren dit jaar lichtjes toegenomen (19,9% t.o.v. 19,6% in het 1e kwartaal 2016). Puike cijfers dus, maar toch vrezen we nog altijd voor de negatieve impact van de verwachte hervorming van de wetgeving rond bedrijfswagens (wellicht 60% van de groepsomzet).
– Reckitt Benckiser (verkopen) overweegt zijn voedingsmerken af te stoten, een niet-strategische activiteit (5% van de omzet 2016). De inkomsten uit die verkoop zou de groep kunnen aanwenden om de Amerikaanse specialist in babymelk Mead Johnson mee te kopen.
– Retail Estates (houden) voerde een kapitaalverhoging door. Met de nieuwe aandelen betaalde de GVV de rest van een portefeuille van 25 winkelpanden, die ze in december overnam.
– Seadrill (vermijden), dat naar olie boort in Noorwegen, stortte ineen nadat het aankondigde zijn schuld te zullen herschikken, wat zware verliezen met zich zal meebrengen voor de aandeel- en obligatiehouders. De groep is het slachtoffer van haar wanbeheer en de terugvallende investeringen in de oliesector.
– Syngenta (ga in op het bod) kreeg in de VS en in Europa groen licht voor de overname door ChemChina (op voorwaarde dat een deel van de fytosanitaire producten wordt afgestoten). Wellicht zal de groep deze operatie tegen de zomer afronden. Wel moet de fusie nog worden goedgekeurd in India, Mexico en China. Dit zou echter geen probleem mogen vormen.
– Teva (kopen) kreeg groen licht van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten voor zijn medicijn Austedo (gecommercialiseerd onder de naam SD-809), een behandeling tegen chorea dat onder meer voorkomt bij de ziekte van Huntington. Zo zal het labo het hoofd kunnen bieden aan het patentverlies van Copaxone.
– Unilever (houden) verwierp het bod van Kraft Heinz en wordt nu onder druk gezet door de aandeelhouders die een hogere uitkering eisen. De groep kondigde als reactie hierop nieuwe maatregelen aan om haar winstgevendheid op te drijven en haar onafhankelijkheid te garanderen. Een aantal activiteiten zullen worden verkocht, andere gefuseerd en er zullen nog meer kosten worden bespaard. Het dividend voor 2017 zal met 12% worden opgetrokken. We komen hier nog op terug.
– X-FAB (niet kopen) werd uiteindelijk tegen de laagste prijs van de prijsvork (8 EUR) naar de beurs gebracht. Ook het beursdebuut op donderdag 6 april was eerder slap. De openingskoers lag 2,5% onder de intekenprijs maar uiteindelijk kon X-FAB toch nog zo’n 1,8% hoger afsluiten.
– Xior Student Housing (houden) heeft de verwerving afgerond van een te reconverteren kantorencomplex in Amstelveen (Amsterdam). Naar verwachting zal het in een studentenhuisvestingscomplex om te toveren gebouw vanaf september 2018 in exploitatie gaan. Xior versterkt hiermee zijn positie in Nederland en betreedt zo de grootste studentenregio in Nederland.

 

Op de agenda

– Maandag 10 april: kwartaalomzet van LVMH
– Dinsdag 11 april: inflatie in het VK, beleggersvertrouwen in het VK
– Woensdag 12 april: dividenduitkering van Nestlé (2,30 CHF bruto), aandeelhoudersvergadering van Rio Tinto
– Donderdag 13 april: dividenduitkering van Mondelez (0,19 USD bruto), kwartaalomzet van Carrefour; aandeelhoudersvergadering van Eni; handelsbalans van China
– Vrijdag 14 april: inflatie in de VS, beurzen gesloten in Europa en de VS

Deel dit artikel