Analyse
Ook in maart lag het Britse inflatiepeil hoog (2,3%) 1 jaar geleden - woensdag 12 april 2017
Het zwakke pond begint op de prijzen te wegen.

Niettemin blijven we inzetten op de beurs van Londen. U mag er 15% van uw evenwichtige portefeuille in beleggen via het fonds Threadneedle UK Equity Income Fund GBP.

 

Terwijl de inflatie in maart in de meeste landen van de eurozone terugviel, was er in het VK van een terugval geen sprake. Reden is de prijsstijging van geïmporteerde producten en dan vooral van drank en voeding (die in de eerste plaats de armsten treft).

De Britse inflatie evolueert sneller dan de gezinsinkomsten, die wekelijks met 2,2% toenamen en bovendien de neiging hebben om trager te groeien. De koopkracht neemt dus wel degelijk af, zij het lichtjes. En dit terwijl de Britse gezinnen al over een vrij beperkte veiligheidsbuffer beschikken: in 2016 viel het spaargeld van de Britten terug tot 3,3% (het laagste punt van de laatste 60 jaar). Daarnaast beginnen ook de gezinsuitgaven terug te vallen: zo kenden de verkopen van niet-voedingsproducten hun sterkste daling in 6 jaar tijd.

In de toekomst zal de Brexit een negatieve impact hebben op de investeringen en de buitenlandse handel. En terwijl de gezinsuitgaven de groeimotor van de economie blijven, zal de daling van de koopkracht en het Britse spaargeld uiteindelijk op de consumptie gaan wegen.

Deel dit artikel