Analyse
Op 29 maart heeft de Britse eerste minister officieel de scheiding aangevraagd aan de Europese autoriteiten 1 jaar geleden - woensdag 5 april 2017
Moet men nog in het VK beleggen?
Op 29 maart heeft de Britse eerste minister officieel de scheiding aangevraagd aan de Europese autoriteiten

Op 29 maart heeft de Britse eerste minister officieel de scheiding aangevraagd aan de Europese autoriteiten

Het zakenklimaat in het VK zal veranderen maar dat zal traag gebeuren en niet noodzakelijk het economische potentieel van het land beknotten.
Britse aandelen mogen nog steeds 15% van uw portefeuille uitmaken, via het aandelenfonds Threadneedle UK Equity Income, want het pond is ondergewaardeerd en de Britse markt is goedkoop.

 

Een strakke kalender

Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, dat toestaat om de EU te verlaten, is kort van stof en bestaat slechts uit 200 woorden. Het behandelt slechts twee dingen. Een land dat wil uitstappen moet een officiële aanvraag naar de Europese Raad sturen en daarna mogen de onderhandelingen maximum twee jaar duren behalve als er bij unanimiteit wordt beslist om ze te verlengen.

Aangezien de eerste stap op 29 maart is gezet, moeten de modaliteiten voor de uitstap voor eind maart 2019 zijn afgerond. De Europese onderhandelaars willen dit zelfs vervroegen tot eind 2018 zodat de verschillende nationale regeringen en parlementen de mogelijkheid krijgen om het akkoord te ratificeren voor de volgende Europese verkiezingen, die voorzien zijn in het voorjaar van 2019.

Hoe dan ook is een snelle onderhandeling in eenieders belang want onzekerheid rond de uitkomst is nefast voor de Britse economie maar ook voor heel Europa. Het zal evenwel niet gemakkelijk zijn om deze tijdslijn te respecteren. De problemen zijn legio en de meningen liggen dikwijls mijlenver uiteen.

 

Heel wat knopen door te hakken

De toekomst van de Europeanen in het VK, zo’n drie miljoen zielen, en van de Britten in de EU, goed voor 1 miljoen mensen, moet snel uitgeklaard worden. Deze personen maken zich zorgen en vrezen als pasmunt te worden gebruikt voor andere domeinen.

De EU van haar kant wil direct het financiële plaatje uitklaren. Volgens Brussel moet Londen lopende programma’s, ook deze die niet voor 2019 ten einde lopen, blijven financieren. De betaling van deze factuur, officieel geschat op 60 miljard EUR, zou zelfs een absolute voorwaarde zijn voor verdere discussie.

Dit is onaanvaardbaar voor de Britse regering die erop rekende dankzij de Brexit jaarlijks 10 miljard EUR te besparen en niets meer aan het Europese budget te moeten bijdragen. Theresa May heeft gekozen voor een harde Brexit, oftewel een uitstap uit de eenheidsmarkt die aan Britse bedrijven een bevoorrechte toegang tot 450 miljoen Europese consumenten verzekerde. Nu moet een nieuwe commerciële relatie worden onderhandeld en de Britse regering hoopt op een nieuw vrijhandelsakkoord.

 

Een periode van onzekerheden

In tegenstelling tot de verwachtingen heeft de Britse economie de uitslag van 23 juni goed verwerkt. De afgelopen negen maanden zat de dynamiek goed onder andere dankzij de sterke gezinsconsumptie.

Op de financiële markten hebben Britse aandelen zich snel herpakt nadat ze enkele dagen rake klappen hadden gekregen. Op 17 maart zette de beurs van Londen zelfs een nieuw record neer. Na het laagste punt te hebben bereikt tegenover de euro sinds juli 2011, slaagde het pond er de voorbije maanden in te herstellen.

Maar na de start van de onderhandelingen, die het aftellen voor twee jaar in gang heeft gezet, ziet de toekomst er somberder uit. In het 4e kwartaal van 2016 stagneerden de investeringen in het VK. En sinds de aankondiging van de harde Brexit zijn bedrijven ongerust over de toegang tot buitenlandse markten maar ook over het vrij verkeer van buitenlandse werknemers, die onmisbaar zijn geworden in bepaalde beroepen. De automobielsector exporteert meer dan de helft van zijn productie naar de EU, terwijl 20% van de werknemers in de landbouw- of transportsector buitenlanders zijn.

De onzekerheid treft ook economische actoren in andere Europese landen. Het VK is dikwijls een zeer belangrijke handelspartner. Het land is de 2e grootste klant van Ierland en van Polen, de 3e van Duitsland, Spanje en Nederland.

 

Blijf beleggen in Britse aandelen

De volgende maanden zal er geen moment van rust zijn. De onderhandelingen tussen het VK en zijn Europese partners zullen meermaals voor gespannen zenuwen zorgen. En hoewel een verhoogde volatiliteit op de financiële markten te verwachten valt, vinden we niet dat men Britse aandelen moet mijden.

We gaan er niet vanuit dat de onderhandelingen zullen mislukken en de Europese grenzen voor Britse bedrijven zullen worden gesloten. Het VK en de EU hebben elkaar te veel nodig om op gespannen voet uiteen te gaan.

Deel dit artikel