Analyse
Balans van de beurssituatie voor de maand maart 1 jaar geleden - dinsdag 4 april 2017
Conclusie: aandelen blijven de beste manier om uw vermogen tegen inflatie te beschermen.
Balans van de beurssituatie voor de maand maart

Balans van de beurssituatie voor de maand maart

In maart hebben beleggers in EUR op de wereldwijde beurzen gemiddeld een return van 0,7% geboekt. De teller sinds begin 2017 staat op 5,8% ook al vielen de dollar, het pond en de yuan lichtjes terug. Ondanks de verwachte gemiddelde winststijging van ±10% aan beide kanten van de Grote Plas, ligt de waardering van de markten historisch bekeken vrij hoog. Maar gezien de lage rentevoeten en de trage monetaire normalisering blijven aandelen de beste manier om uw vermogen tegen inflatie te beschermen.
Globaal gezien beleggen we nog altijd niet in Europese activa.
Blijf maximum 10% van uw vermogen in Amerikaanse aandelen beleggen via de fondsen DPAM CAP B Equities US Dividend, iShares Core S&P 500 ETF en LM CB US Large Cap Growth.
Raadpleeg onze typeportefeuilles voor meer informatie over onze strategie.

De eenheidsmunt terug in de gratie…

De euro, die in februari nog terugviel, wist zich in maart mooi te herpakken. De sterke jaarstart van de Europese economie verklaart gedeeltelijk de heropleving van de euro.

De laatste indicatoren geven inderdaad een stevige groei voor het 1e trimester aan. Beleggers werden tevens gerustgesteld door de verkiezingsresultaten in Nederland. Het voor de markten catastrofale scenario waarbij het xenofobe en anti-Europese PVV het laken naar zich zou toetrekken, werd niet bewaarheid.

Na de Nederlandse stembusgang is de vrees voor een extreem rechtste golf, die Marine Le Pen in de Franse presidentsverkiezingen naar de macht zou brengen en Europa zou destabiliseren, flink verminderd.

Naast de gunstige economische en politieke wind op het Oude Continent, profiteerde de euro van de tegenwind die sommige buitenlandse munten te verwerken kregen om op de wisselmarkten hogere regionen op te zoeken.

De Amerikaanse dollar, die op 27 maart voor het eerst sinds november en de verkiezing van Donald Trump bijna terugviel tot 1,09 USD, kreeg af te rekenen met het onvermogen van de nieuwe president om zijn projecten vooruit te stuwen. Beleggers zijn niet meer tevreden met mooie woorden en willen vandaag actie om verder in te zetten op een versnelling van de groei in de VS.

De munten van olieproducerende landen hadden het dan weer moeilijk door de terugval van de olieprijs tot onder de 50 USD. De Russische roebel en de Noorse kroon verloren zo elk ±3% tegenover de euro.

De Mexicaanse peso ging daarentegen tegen de algemene trend in en dikte in maart ten opzichte van de euro met 5,5% aan. De Mexicaanse munt zit terug in een opwaartse trend nadat ze op 20 januari nog een dieptepunt had bereikt. Nu Donald Trump zijn verkiezingsbeloftes niet direct nakomt, heeft de gevreesde stevige inzinking van de Mexicaanse economie niet plaatsgevonden. Beleggers vinden dan ook opnieuw de weg naar de peso die de voorbije weken de verliezen die ze te verwerken kreeg na de verrassende overwinning van Trump heeft goedgemaakt. Hoewel de Mexicaanse peso de voorbije twaalf maanden zeer volatiel is geweest, bleef de munt tegenover de euro zo goed als stabiel.

Sterke prestaties in de eurozone

De beurzen van de eurozone, die gemiddeld met 5,1% zijn gestegen, waren goed geluimd dankzij rust op politiek vlak en economische indicatoren die wijzen op een heropleving. Het zijn de Europese banken (+3,7%) – die zullen profiteren van de stijging van de langetermijnrente – en de meest cyclische sectoren in Europa (nutsbedrijven, bouw,…) die de sterkste prestaties neerzetten. Enkel de Europese technologiewaarden deden het in maart nog beter (+5,2%). De halfgeleiderproducenten en de Europese IT-bedrijven lieten in het 4e kwartaal de meest solide cijfers optekenen. In België blijven Melexis en EVS onze favoriete technologische waarden.

Maar voor het ogenblik blijft het wel wachten op hervormingen in de eurozone. Enkel voor de centrale bank lijkt het menens. Het wordt wachten op de uitslag van de Duitse verkiezingen in september om hopelijk politieke initiatieven op dit vlak te zien. Zelfs al begint de ongerustheid van de beleggers weg te ebben, we blijven Europese aandelen mijden.

De Amerikaanse markt trappelt ter plaatse

De hoop verbonden aan de nakende introductie van maatregelen die de economie zullen ondersteunen, is vervangen door twijfel. Gezien het gebrek aan overeenstemming tussen president Trump en het Congres vragen velen zich af of de verhoopte maatregelen wel het daglicht zullen zien. Na de eerste misstap rond de hervorming van Obamacare (gezondheidszorg), kunnen er nog ontgoochelingen volgen.

Grondstoffenaandelen kregen klappen ondanks de sterkte van de Chinese economie. Ook de oliewaarden waren in hetzelfde bedje ziek: het herstel van de schalieproductie weegt immers op de olieprijs. We verwachten geen heropleving van de olieprijs, maar de koersen van Chevron, Exxon en Repsol houden daar reeds rekening mee.

Deel dit artikel