Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 24 maart 2017
Beleggers vragen zich af of Trump in staat is de beloofde hervormingen door te voeren, waardoor de beurzen er deze week op achteruit gingen.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag sloot de S&P 500 de week af met een verlies van 1,4%. De Stoxx Europe 50 en de Bel 20 vielen terug met respectievelijk 0,5% en 1,5%.

Voorheen hadden de beloftes van Trump (belastingverlagingen voor de bedrijven, investeringen in de infrastructuur) de indexen tot nieuwe records gedreven.

De Amerikaanse banksector, die eveneens door de beloftes van Trump werd geboost (belastingverlagingen, versoepeling van de regelgeving) boerde verder achteruit. Vorige week al viel de sector met 6% terug. In Europa zakte de banksector met 0,6%.

– Ahold Delhaize (kopen) maakte de verkoop van 4 supermarkten (2 Albert Heijn en 2 Delhaize) en een nog te realiseren project bekend. Onlangs had de grootgrutter al de verkoop van 4 Belgische Albert-Heijn-supermarkten, 1 Delhaize en een winkel die de deuren nog niet geopend heeft, aangekondigd. Om te mogen fuseren moet de supermarktgroep 13 winkels verkopen van de Belgische concurrentietoezichthouder. Voor de 4 resterende winkels zouden de gesprekken in een afrondende fase zitten.
– BMW (kopen) kondigde gunstige vooruitzichten aan voor 2017: omzetgroei voor het 8e jaar op rij en een lichte winststijging. Bovendien is het van plan om tegen 2018 40 nieuwe modellen op de markt te brengen, waaronder elektrische voertuigen. Op die manier zou de groep haar leidersplaats kunnen terug kapen (door Mercedes ingepalmd). We vertrouwen erop dat BMW in staat is zijn doelstellingen te halen.
– BNP Paribas (houden) bevestigt de grote lijnen van zijn plan 2017-2020. De groep focust vooral op kostenbesparingen en minder op de inkomstengroei, wat gezien de evolutie van de Europese conjunctuur volgens ons een goede zet is. Zo voorziet ze de sluiting van diverse agentschappen. De koers houdt grotendeels rekening met de resultaten voorzien voor 2020. U mag het aandeel echter houden omwille van zijn gul dividendrendement (5% bruto voor 2017).
– Gimv (kopen) verkocht zijn participatie in de Franse specialist in online videoreclame Teads. De transactie zal naar verwachting midden 2017 worden afgerond. Over de hele periode (Gimv stapte in 2011 in) leverde deze investering een rendement op dat het langetermijngemiddelde van Gimv overtreft (meer dan driemaal de inbreng).
– IBA (verkopen) boekte in het 2e halfjaar 2016 een omzet die conform onze verwachtingen was. De marges waren iets beter dan voorzien. De winst (0,83 EUR per aandeel) lag dan weer iets onder de verwachtingen. De groep is optimistisch over de toekomst. Ze trok haar doelstellingen op wat de omzetgroei betreft en tipt nu op een stijging van 15 à 20% in 2017 (terwijl ze voorheen enkel zei op een tweecijferige groei te mikken). De marges zouden dit jaar maar lichtjes stijgen, rekening houdend met de investeringen en de incentives toegekend aan het personeel. De vooruitzichten voor de protontherapie zijn aanlokkelijk maar de koers houdt hier rekening mee. We raden u aan uw winst op te strijken.
– ING (houden) is het onderwerp van een onderzoek door de Nederlandse autoriteiten op verdenking van het witwassen van geld en corruptie. De kosten in verband met deze kwestie zouden beduidend kunnen zijn door de zware boetes die kunnen worden opgelegd indien de feiten bewezen zijn. Of het ooit zover komt en wat dan de precieze gevolgen zijn, is moeilijk in te schatten maar het bekendraken van het onderzoek woog alvast stevig op de koers. Ondanks de vrij mooie vooruitzichten op operationeel vlak blijft het risico dat aan ING verbonden is behoorlijk hoog (vandaar onze risico-indicator 4). Enkel beleggers zonder koudwatervrees raden we aan te houden.
– Miko (verkopen) zag zijn verkopen in 2016 klimmen met 7,4%, geboost door een uitstekend 2e halfjaar (grote onverwachte en uitzonderlijke bestelling bij partner Innoware in Indonesië). De winst per aandeel bedroeg 7,09 EUR. In 2017 zal het resultaat lijden onder de daling van het pond en de onzekerheden als gevolg van de Brexit (12,4% van de omzet geboekt in het VK). Ook wijst niets erop dat de groep nog een uitzonderlijk contract zal kunnen binnenhalen. Niettemin tippen we op een nieuwe winststijging. Miko boekt op regelmatige basis omzetgroei maar gezien het lage dividendrendement (minder dan 1% netto) is het aandeel iets te duur.
– Novartis (houden) slaagde er niet in om de doeltreffendheid van Serelaxin tegen chronische hartfalen aan te tonen, terwijl het had gehoopt dat net dit product een nieuwe groeipool zou vormen. Bovendien lijdt het labo onder de generieke concurrentie.
– UCB (verkopen) werd afgestraft nadat een broker aankondigde dat de markten de verwachte verkoopcijfers voor het medicijn Evenity (tegen osteoporose) overschatten. Onze ramingen houden hier al rekening mee. Deze nieuwe behandeling moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten opdat het op de markt zou worden gebracht. De koers kon echter weer snel opveren doordat de Amerikaanse autoriteiten de geldigheid van het patent op Vimpat (epilepsie) bevestigden.
– X-Fab trekt naar de beurs. X-Fab produceert chips, vooral voor de autosector, en is een zusteronderneming van Melexis (kopen), die overigens de grootste klant is. X-Fab is winstgevend maar profileert zich als een groeibedrijf (geen dividend de eerstkomende jaren). Om klaar te staan voor nieuwe overnameopportuniteiten (fabrieken) trekt het momenteel naar de beurs van Parijs. (intekenprijs tussen 8 en 10,50 EUR per aandeel). Belgische particuliere beleggers kunnen in principe niet intekenen. De eerste notering is voorzien op 6 april, maar kan worden vervroegd wanneer de intekenperiode versneld wordt afgesloten. We komen erop terug.

Op de agenda

– Zaterdag 25 maart: VFB Happening in Kinepolis Antwerpen
– Maandag 27 maart: dividenduitkering van Royal Dutch (0,47 USD); zakenklimaat in Duitsland
– Dinsdag 28 maart: Novartis, BASF en Nestlé ontmoeten hun beleggers; handelsbalans in de VS
– Woensdag 29 maart: aandeelhoudersvergadering van Zurich Insurance; activatie van het artikel 50 van het verdrag van Lissabon (Brexit treedt in werking) door het VK
– Donderdag 30 maart: definitief resultaat van Exmar; bbp van de VS (herziening)
– Vrijdag 31 maart: resultaat van Sofina; dividenduitkering van Encana (0,015 USD bruto), BP (0,10 USD bruto), Corning (0,155 USD bruto); inflatie in de eurozone, bbp van het VK (herziening)

Deel dit artikel