Analyse
De olieprijs dook onder de 51 dollar, een dieptepunt sinds begin 2017 1 jaar geleden - woensdag 15 maart 2017
Die terugval is het gevolg van verschillende factoren.

De olieprijs veerde op in 2016 (van minder dan 30 USD in januari tot ongeveer 57 USD eind 2016) en stabiliseerde begin 2017 gezien het akkoord van de OPEC om de olieproductie terug te dringen. Maar inmiddels valt de olieprijs opnieuw terug. Waarom?

 

– Toen de olieprijs de kaap van 55 USD overschreed, werd de productie van schalieolie in de VS (tegen die prijs opnieuw winstgevend) heropgestart. Sinds het dieptepunt in mei 2016 is het aantal actieve olieplatformen dan ook bijna verdubbeld. En de olievoorraden bereikten opnieuw een record. Ook in Europa neem de olieproductie weer toe (aldus de OPEC).
– Het is onzeker of het akkoord van de OPEC effectief zal standhouden. Enerzijds beweert de OPEC namelijk tevreden te zijn dat de leden het akkoord naleven. Maar anderzijds ontgint de grootste olieproducent van de OPEC, Saudi-Arabië, opnieuw meer dan 10 miljoen vaten per dag. En andere leden zouden dit voorbeeld kunnen volgen...
– Als gevolg van die factoren wordt het moeilijker om de overcapaciteit in de sector tegen te gaan en staat het akkoord van de OPEC op de helling. Bijgevolg zal de olieprijs zich maar moeilijk kunnen stabiliseren op een hoger niveau dan dat van begin 2017.

 

Niettemin mag u in de oliesector volgende aandelen blijven kopen: Exxon, Chevron, Repsol.

Deel dit artikel