Analyse
Is Braziliƫ nog beleggingswaardig? 1 jaar geleden - dinsdag 14 maart 2017
De markten zien de toekomst van Brazilië duidelijk rooskleurig in. Maar is het niet te laat om op het land in te zetten?
Is Braziliƫ nog beleggingswaardig?

Is Brazilië nog beleggingswaardig?

De Braziliaanse reële economie blijft krimpen. En dit terwijl op een jaar tijd de aandelenmarkten met 29% in real klommen, de obligatiemarkten met 25% en de real met 22%. 
Verkoop uw obligaties in Braziliaanse real, die tegenwoordig geen deel meer uitmaken van onze portefeuilles.
Braziliaanse aandelen behouden een klein plekje (5%) in onze dynamische portefeuille.
Beleg erin
– via de fondsen BNY Mellon Brazil Equity A en JPM Brazil Equity A EUR.
– via de aandelen:
Telefônica Brasil: leed als grootste telecomoperator in Brazilië onder de recessie, maar verweert zich beter dan anderen, is financieel solide, en zal zijn dominantie wellicht nog versterken.
Telefónica: de Spaanse reus realiseert 21% van zijn omzet in Brazilië via dochterbedrijf Telefônica Brasil en overtrof onze verwachtingen met zijn resultaat 2016.
Santander: de bank boekt 22% van haar winst in Brazilië en heeft een goed 2016 achter de rug, maar voor 2017 zijn we voorzichtiger.
Total: sloot een deal met Petrobras over de aankoop van productiecapaciteit. De Braziliaanse regering probeert staatsbedrijf Petrobras (erg hoge schuldenlast) weer vlot te trekken na de vele schandalen.

Aanslepende recessie en bezuinigingen

De Braziliaanse economie is in het 4de kwartaal van 2016 opnieuw gekrompen. De recessie duurt nu al 8 kwartalen op rij. In 2015 was 's lands bbp al met 3,8% teruggevallen, en 2016 was amper beter: -3,6%.

Die situatie raakt in de eerste plaats de consument, maar ook de investeringen. In een land waar de gezinsconsumptie (vaak op krediet) nog de motor was van de economie onder president Lula, heeft het bezuinigingsbeleid van de regering Temer (saneren overheidsfinanciën) in combinatie met de hogere rentestand (inflatie indijken en de real ondersteunen) een nefaste impact op de consumptiebestedingen van de gezinnen (-4,2% in 2016). En gezien de nog altijd zwakke vraag en de hoge kostprijs van kredieten, boerden ook de bedrijfsinvesteringen achteruit (-10,2%).

Herstel lijkt in de maak

Niettemin geloven de beleggers in een heropleving van Brazilië. Dat is te danken aan het feit dat de financiële saneringen en de hervormingen van de regering Temer (die de teugels overnam na de afzetting van Dilma Rousseff) als geloofwaardig worden beschouwd.

Maar de Braziliaanse centrale bank is er ook in geslaagd om de inflatie onder controle te houden door haar leidend rentetarief op te trekken tot 14,25%. In januari bedroeg de inflatie op jaarbasis maar 5,35% meer, t.o.v. 10,36% in januari 2016. Dat bood de monetaire autoriteiten voldoende ruimte om hun leidend rentetarief meermaals te verlagen, tot 12,25% vandaag, en mogelijk volgen er nog meer rentedalingen.

De reële economie vertoont intussen hier en daar signalen van herstel. Zo profiteert de belangrijke grondstoffensector van de heropleving van de grondstoffenprijzen en recht ook de industrie de rug: in februari klokte de industriële productie 1,4% hoger af t.o.v. een jaar eerder.

De real is (veel) te duur geworden

Het mag dan al zo zijn dat Brazilië de bodem bereikt heeft en er dus wellicht betere tijden wachten, dan nog is de vraag of de stijging van diverse koersen niet buitensporig is. In een jaar tijd trok de Braziliaanse real 20% aan t.o.v. de euro en de munt is vandaag sterk overgewaardeerd. Over diezelfde periode zijn de obligatierendementen fors gedaald, van 14,5% een jaar terug, naar 10,5% vandaag (looptijden van 10 jaar).

Beleggers in Braziliaanse overheidsobligaties beleefden dus een uitstekend jaar. De koers van het fonds HSBC GIF Brazil Bond A EUR, dat we tot voor kort aanbevalen, spurtte in een jaar tijd ±50% hoger. Maar nu de geboden rendementen gedaald zijn en de real te duur is, hebben we onze winst genomen op obligaties in Braziliaanse real en ze verdwenen uit onze portefeuilles.

Aandelen als diversificatie

Voor Braziliaanse aandelen is de situatie complexer. De dure real weegt op de competitiviteit van de Braziliaanse beursgenoteerde bedrijven, maar Brazilië is in de eerste plaats een groot grondstoffenexporteur, en de prijzen van die grondstoffen noteren in USD. Ook de Braziliaanse grondstoffensector profiteert m.a.w. van de heropleving van de grondstoffenprijzen: in een jaar tijd is de prijs voor ijzererts met 90% gestegen, en ook de prijzen voor o.a. soja, koffie, sinaasappelsap en suiker gingen fors hoger.

Aangezien de daling van de rente de investeringsgraad in deze sectoren weer moet aanwakkeren, en aangezien de conjunctuur zich stabiliseert, zien de Braziliaanse bedrijven dan ook licht aan het einde van de tunnel. Uiteraard is de Braziliaanse beurs niet zonder risico's, maar ondanks een stijging van 29% (in real!) in een jaar tijd, blijft ze correct gewaardeerd en houdt ze nog potentieel over.

 

Deel dit artikel