Analyse
In februari veerde de Japanse export op met 11,3% ten opzichte van een jaar voorheen 1 jaar geleden - donderdag 23 maart 2017
Reden hiervoor was het Chinese nieuwjaar…

Hoe dan ook, we beleggen niet in Japanse activa.
Raadpleeg onze portefeuille voor meer informatie over onze beleggingsstrategie.
 

 

De Japanse export ontgoochelde in januari maar explodeerde in februari. Deze stijging is het gevolg van het Chinese nieuwjaar, die de economische activiteit in Azië traditioneel in de war stuurt (en dan vooral de activiteit van China, de eerste handelspartner van Japan). In 2016 had het Chinese nieuwjaar echter geen impact op dezelfde maand: het feest vond toen plaats op 8 februari, terwijl het dit jaar op 28 januari werd gevierd. Het wordt dus wachten op de cijfers van maart om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de Japanse buitenlandse handel met zijn Aziatische handelspartners het concreet stelt.

Vergeleken met het oude continent kon Japan meer exporteren (+4,2% in februari ten opzichte van een jaar voorheen, t.o.v. -5,1% in januari). En gezien de Europese economie het momenteel goed doet, neemt de vraag toe, wat o.m. een positieve impact heeft op de Japanse export.

Verder nam de export naar de VS in februari lichtjes toe (+0,4%), vooral dankzij de autosector. Japan voerde twee maal meer uit naar de VS dan het Amerikaanse producten importeerde (import uit de VS viel terug).

Door de stijging van de olieprijs ging de prijs van de import hoger. Zo nam de invoer over de maand februari in waarde globaal gezien met 1,2% toe ten opzichte van een jaar voorheen, puur en alleen doordat Japan meer moest ophoesten voor de import van brandstoffen (+38,1%).

Deel dit artikel