Analyse
Februari was een prima beursmaand 1 jaar geleden - dinsdag 7 maart 2017
Gemiddeld boekten beleggers in euro op de internationale beurzen 4,3% winst in februari. Sinds 1 januari bedraagt hun rendement 5%.
Februari was een prima beursmaand

Februari was een prima beursmaand

Het effect Trump, maar ook goede macro-economische cijfers en dito bedrijfsresultaten duwden de beurzen hogerop. 2017 belooft een goed jaar te worden voor de bedrijven en zowel in de VS als in Europa zou de winstgroei onder impuls van de aandelen uit de energie- en de bankensector kunnen uitstijgen boven de 10%.

Wisselmarkten

Euro daalt door toenemend politiek risico
Begin 2017 toont de Europese economie zich dynamisch en er wordt een mooi groeicijfer verwacht voor het 1ste kwartaal. Bovendien heeft de ECB geen bijkomende monetaire versoepeling aangekondigd, die de euro zou verzwakken. En toch is de waarde van die euro op de wisselmarkten gedaald in februari.

De oorzaak is te zoeken bij de stijging van het politieke risico. Er staan meerdere verkiezingen op stapel in Europa dit jaar, en het resultaat daarvan is onzeker. In Nederland zou de extreemrechtse PVV van Wilders weleens aan het langste eind kunnen trekken op 15 maart. In Frankrijk lijkt Marine Le Pen (die de euro liever kwijt dan rijk is) nu al verzekerd van een plaats in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei. En in Duitsland is een nieuwe overwinning van Merkel nog geen vaststaand feit. De kans is klein dat het tot doemscenario's komt die de eurozone ontwrichten, maar de beleggers hadden ook de brexit en de overwinning van Trump niet zien komen, en ze zijn dus op hun hoede.

Globaal gezien was februari een goede maand voor veel groeilandmunten
Ook opvallend in februari was de heropleving van de Mexicaanse peso en de Turkse lire. Beide munten bereikten in januari een bodemniveau, maar veerden in februari 6% op t.o.v. de euro. Globaal genomen was het voor veel groeilandmunten feest in februari, met stijgingen van 5% voor de Zuid-Afrikaanse rand, 3% voor de Braziliaanse real, en 5% voor de Russische roebel. De voorbije 12 maanden klom de rand al 23% hoger, de real en de roebel zelfs 31%.

Obligatiemarkten

De obligatierentevoeten zijn globaal genomen gedaald in februari, maar in de eurozone blijven ze wel sterk schommelen van land tot land (op langere looptijden renteverschil tussen Franse en Duitse obligaties bijna 0,8%).

Uitstekende beursmaand

De groeilandbeurzen en de Amerikaanse beurs klommen sinds 1 januari resp. 6,7 en 5% hoger, wat ons sterkt in onze activakeuzes (globaal mijden we Europese aandelen in onze portefeuilles).

– Hoewel de Russische beurs sinds de verkiezing van Trump in november koploper blijft met een winst van 20,4% in euro (5,9% in roebel), was ze de enige die in februari een negatief rendement liet optekenen. Dat heeft veel te maken met het grote gewicht van de olie- en de mijnbouwsector, die allebei geen goede beurt maakten.
We laten Russische aandelen voor wat ze zijn.

– China en Indonesië presteerden wel sterk, dankzij geruststellende economische indicatoren.
U mag erin blijven beleggen. 

 – In Brazilië kon de centrale bank dankzij de afgenomen inflatiedruk nogmaals haar leidend rentetarief verlagen, en mogelijk volgen er nog meer dalingen. De real lijkt ons echter overgewaardeerd en we raden u aan om Braziliaanse obligaties te verkopen. Sinds ons koopadvies in maart 2014 stijgt het rendement uit boven de 50% in euro.
Voor wie een hoger risico niet schuwt, blijven Braziliaanse aandelen interessant op lange termijn.

– In de VS blijven de beurzen op recordkoers en focussen de beleggers op de economie-ondersteunende maatregelen van Trump, en dan vooral op de fiscale hervorming momenteel. Aangezien de werkloosheid erg laag is, en de inflatie haar hoogste peil bereikte in 4 jaar, is een eerste van drie verwachte rentestijgingen in 2017 wellicht niet ver meer af. Afspraak op 14 en 15 maart... Het vooruitzicht op een rentestijging (goed voor de marges van de banken) ondersteunt de financiële aandelen in de VS (+6,4%).

– In Europa bleven de beursstijgingen beperkter. We verwezen hierboven al naar de verkiezingsonrust, en er was de nieuwe episode in de Griekse schuldencrisis, die eraan herinnerde dat de schuldproblemen van diverse zuiderse lidstaten nog niet definitief van de baan zijn. Sinds begin 2017 wonnen de beurzen in de eurozone gemiddeld slechts 2,5%. De professionele fondsbeheerders beperken hun blootstelling aan Europa al twee jaar tot een minimum.

– De resultaten van diverse farmabedrijven waren beter dan verwacht, en de sector spon ook garen bij het discours van president Trump, die de homologatieprocedures voor nieuwe geneesmiddelen wil verkorten.

– Ook de technologieaandelen scheerden hoge toppen dankzij de goede resultaten van diverse sectorreuzen (Facebook, Apple…) en de bedrijven uit de sector hebben ook veel te winnen bij de tijdelijk lagere belasting op gerepatrieerde bedrijfswinsten (eveneens met dank aan Trump).

– De oliesector had het dan weer moeilijk. De resultaten getuigen wel van een geleidelijk herstel, maar spectaculair zijn ze geenszins. Door het op peil blijven van de olieprijs sinds het OPEC-akkoord om de productie te beperken (in werking sinds januari) is het rendabel om weer meer schalieolie te ontginnen in de VS.

 

Deel dit artikel