Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 10 februari 2017
Deze week maakten tal van bedrijven hun resultaten bekend, onder hen flink wat populaire Belgische bedrijven.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Beleggers zijn na de stijging van de laatste maanden wat voorzichtiger. Eind deze week gingen de markten niettemin iets hoger in het zog van de belastingverlagingen beloofd door Trump. Let echter op voor de impact van de aankondigingen van deze onvoorspelbare president.

Vrijdagmiddag klokten de S&P 500 en de Dow Jones af op een stijging van 0,5% t.o.v. een week voorheen. De Nasdaq ging er afgelopen week met 1% op vooruit (geboost door de prestaties van Facebook en Apple), terwijl de Stoxx Europe 50 met 1,1 % klom dankzij de meer cyclische aandelen. De Bel 20 bleef op weekbasis stabiel.

 

– De Europese banksector viel deze week met 1% terug als gevolg van winstnemingen, ontgoochelende kwartaalresultaten en de terugvallende rente in Europa.
– De oliesector boerde lichtjes achteruit. Zoals we verwachtten, zijn de kwartaalresultaten niet echt spectaculair. Wel wijzen ze op het lichte herstel van de grote oliegroepen.
– De goudprijs blijft stijgen. Beleggers dekken zich immers in tegen een terugkeer van de inflatie en het risico op een valutaoorlog.

 

NIEUWS VAN BEURSGENOTEERDE AANDELEN

– Ageas (houden), waarschuwt dat van het resultaat dat op 15/02 zal worden bekendgemaakt 137 miljoen euro aan uitzonderlijke elementen (±0,65 EUR per aandeel) zal worden afgetrokken, maar dat dit geen effect zal hebben op het dividend (1,47 EUR netto). In het kader van de minnelijke schikking die de ex-aandeelhouders van Fortis aangeboden kregen, trekken meer dan 1000 beleggers naar de rechtbank om een hogere schadevergoeding te verkrijgen.
– Barco (houden) zag zijn verkopen in 2016 mooi toenemen (+7%; +8,6% zonder wisselkoerseffecten), alsook zijn marges. Het bedrijfsresultaat is bijna conform onze verwachtingen en bevestigt dat Barco op de goede weg is. In 2017 zouden de marges verder moeten aandikken.
– BNP Paribas (houden) maakte zijn doelstellingen bekend voor de periode 2017-2020. De groep zal vooral focussen op kostenbesparingen en mikt voor de volgende jaren op een jaarlijkse winststijging van 6,5%. Momenteel kampt het aandeel met winstnemingen.
– BP (houden) heeft het niet onder de markt. Ondanks de stijging van de olieprijs boerden de gegenereerde liquiditeiten in het 4e kwartaal 2016 achteruit. Ook zal de groep volgens ons dit jaar minder liquiditeiten genereren dan ze er zal aanwenden (voor haar investeringen bijvoorbeeld). Dit zal ervoor zorgen dat de schuld lichtjes zal aanzwellen.
– D’Ieteren (verkopen) trok zijn vooruitzichten op na een 2e halfjaar gestut door al zijn divisies. De winst 2016 voor belastingen en uitzonderlijke elementen zou met 12% moeten geklommen zijn, aldus de groep die voorheen nog mikte op een stijging van 3 à 5%. De markten reageerden echter weinig enthousiast, daar ze zich zorgen maken om de weinig rooskleurige winstgroeivooruitzichten op de lange termijn. De koers ging in de loop van de maand december hoger, maar volgens ons liepen de markten toen voor op de feiten.
– GlaxoSmithKline (houden) maakte voor 2016 een matig resultaat bekend en verwacht dat dit jaar generieke versies van zijn sterproduct Advair op de Amerikaanse markt zullen worden gebracht. We verlagen onze ramingen.
– KBC (houden) boekte voor 2016 een puik rendement op eigen vermogen (18%) en een winst per aandeel boven onze verwachtingen (+49 % tot 5,70 EUR). De groep keert opnieuw een dividend uit, ditmaal van 1,99 EUR netto (waarvan in november al 0,73 EUR werd uitgekeerd). KBC blijft één van de Europese banken die financieel gezien het stevigst in zijn schoenen staat.
– Lotus Bakeries (verkopen) zag zijn verkopen in 2016 met 23% toenemen (+11,6% zonder overnames). Dit is onder onze verwachtingen maar niettemin een record voor de groep. De marges bereikten alweer een hoogtepunt (16,6% na 15,7% in 2015). De winst per aandeel overtrof onze verwachtingen (75,38 EUR). Overigens trekt de groep haar dividend op tot 11,34 EUR netto (rendement van 0,5% netto). In 2017 dreigt de terugval van het pond de groei af te remmen. We raden u dan ook aan uw winst op te strijken.
– Melexis (kopen) maakte voor 2016 resultaten bekend in lijn met onze ramingen: een omzetstijging van 14 % en een winst per aandeel van 2,38 EUR. Het dividend overtreft onze verwachtingen. Voor 2017 verwacht de groep een omzetstijging van 11 à 15%. In elke nieuwe auto dat ergens in de wereld wordt gebouwd, zitten gemiddeld 8 chips van Melexis. We trekken onze ramingen op.
– Mondelez (houden) kondigde voor 2016 een resultaat conform onze verwachtingen aan, dat enerzijds werd gedrukt door de opmars van de dollar, maar anderzijds gestut door de kostenbesparingen en belastingverlagingen. Voor 2017 voorziet de groep een omzetstijging van 1% en een aandikking van de bedrijfsmarge met 16,5% (t.o.v. 15,2% in 2016). Wel verwacht ze dat de winst alweer zal worden gedrukt door wisselkoerseffecten. We verlagen lichtjes onze winstramingen, maar wijzigen ons advies niet.
– Nyrstar (houden), dat zijn resultaat op 22/02 zal bekendmaken, kondigde slecht nieuws aan: in de Australische gieterij in Port Pirie zal een oven pas 6 maanden later dan voorzien in gebruik worden genomen. Ook zullen extra investeringen de algemene kosten voor de herontwikkeling van de gieterij met 17% opdrijven. Wel zal Port Pirie eens de site volledig operationeel zal zijn, 60% meer winst genereren dan voorheen. Ook ogen de vooruitzichten van de zinkprijs momenteel rooskleurig en zal de groep in 2017 wellicht opnieuw met winst kunnen aanknopen.
– Orange Belgium (verkopen) kondigde voor 2016 een resultaat aan die uitkwam aan de bovenkant van zijn prognosevork (trok zijn doelstellingen op in oktober). De winst per aandeel voor 2016 is stabiel ten opzichte van de winst voor 2015 (1,28 EUR). Ook zal de groep een dividend uitkeren van 0,35 EUR netto. Voor 2017 tipt ze ondanks de verlaagde roaminginkomsten op een stabiele bedrijfswinst voor afschrijvingen. Desondanks blijft het aandeel duur.
– Rio Tinto (kopen) maakte een resultaat bekend geboost door de remonte van de grondstofprijzen en overweegt dan ook om zijn investeringen op te drijven. Overigens trekt de groep haar dividend op voor 2016 en kondigt ze de inkoop van eigen aandelen aan. Niettemin zet ze haar kostenbesparingen verder en is ze selectief wat haar investeringen betreft.
– Société Générale (houden) kondigde fraaie resultaten aan (gestut door de terugval van provisies voor dubieuze kredieten) en zet zijn kostenbesparingen verder in zijn Franse retailbanktak.
– Syngenta (ga in op het bod) maakte voor 2016 een omzetdaling bekend van 2 % (zonder wisselkoerseffecten), afgestraft door de moeilijke marktomstandigheden. De winst per aandeel keldert met 10% tot 12,61 CHF. Dit is conform onze verwachtingen. Voor 2017 verwacht Syngenta licht beterschap. Rekening houdend met het overnameproces door ChemChina komt er geen dividend. Wel zal een uitzonderlijk dividend worden uitgekeerd eens de overname achter de rug is.
– Twitter (vermijden) ging verder bergaf na de bekendmaking van zijn resultaten en ontgoochelende vooruitzichten. Niet echt de ideale manier om adverteerders te lokken om zijn ontwikkeling te boosten.
– Umicore (kopen) maakte voor 2016 een stijging van de bedrijfswinst bekend van 6,3%, conform de verwachtingen van de groep en in lijn met onze ramingen. De forse omzetgroei van de katalysatoren en herlaadbare batterijen kon de prijsdaling van de edele metalen in de recyclagetak ruimschoots compenseren. Maar de winst per aandeel werd gedrukt door hoger dan verwachte uitzonderlijke elementen (sluitingen van sites...) en boerde dan ook met 23% achteruit tot 1,20 EUR. Niettemin verhoogt Umicore zijn dividend dat zo onze verwachtingen lichtjes overtreft en uitkomt op 0,9280 EUR netto (waaronder 0,4380 EUR al in augustus uitgekeerd).
In de loop van dit boekjaar zullen de verkopen opnieuw toenemen in alle divisies, zelf als ze in de tak katalysatoren lager uitkomen dan in 2016, wat wellicht het geval zal zijn. De koers boerde achteruit na de aankondiging van minder hoge marges in de recyclage in het uitbreide deel van de fabriek in Hoboken (informatie die nochtans niet nieuw is).
Beleg in dit aandeel voor de lange termijn. De groep is namelijk actief op markten met een mooi groeipotentieel (de beperking van de uitstoot van vervuilende gassen, de recyclage van edelmetalen en de ontwikkeling van elektrische auto's).

 

OP DE AGENDA

– Maandag 13 februari: bbp van Japan
– Dinsdag 14 februari: kwartaalresultaat van Randstad; bbp van de eurozone, beleggersvertrouwen in Duitsland.
– Woensdag 15 februari: kwartaalresultaat van Heineken, ABN Amro, Cisco, Ageas; dividenduitkering van Procter & Gamble (0,669 USD bruto) en Abbott (0,265 USD bruto); inflatie en retailverkopen in de VS
– Donderdag 16 februari: kwartaalresultaat van Nestlé, Befimmo, EVS, Kinepolis, Telenet; dividenduitkering van Apple (0,57 USD); auto-inschrijvingen in Europa voor de maand januari...
– Vrijdag 17 februari: resultaat van Aegon en Retail Estates

Deel dit artikel