Analyse
De buitenlandse handel in Japan liet in januari te wensen over 1 jaar geleden - woensdag 22 februari 2017
De export is met amper 1,3% geklommen ten opzichte van een jaar voorheen (t.o.v. 5,4% in december). De import deed het niet veel beter.

Nadat Japan in 2016 erin slaagde om opnieuw een overschot op de handelsbalans te boeken, kampt het land in januari inmiddels alweer met een handelstekort. Het herstel was dus van korte duur. De buitenlandse handel zal dit jaar eens te meer de economische groei van het land drukken.
Japanse activa maken geen deel uit van onze fondsenportefeuille.

 

Eind 2016 veerde de Japanse export weer op (na een krimp van 14 maanden). Tegenwoordig lijkt hieraan echter al een einde te zijn gekomen. Zo leed de Japanse uitvoer onder de vertraging van de economie tijdens het Chinese nieuwjaar, onder de aanhoudend zwakke Europese vraag en vooral onder de terugvallende verkopen in de VS.

Ook de importcijfers zijn niet om over naar huis te schrijven. Na een terugval van 2,6% in december ging de invoer over de maand januari 8,5% hoger ten opzichte van een jaar voorheen. Tegenwoordig bereikte de import zijn hoogste punt van de laatste 16 maanden, wat voornamelijk te danken is aan de invoer van olie (+35,6%) en steenkool (52,2%).

Deel dit artikel