Analyse
In januari pompten de OPEC-leden 890 000 olievaten minder per dag op 1 jaar geleden - woensdag 22 februari 2017
Betekent dit dat de olieprijs een hoge vlucht zal nemen?

Nee. Volgens ons zal de olieprijs op middellange termijn niet meer fors klimmen.

 

Olieprijs ondersteunen

De OPEC of organisatie van olie-exporterende landen is een clubje van 14 landen die olie produceren en die de olieprijs aansturen door gezamenlijk de olieproductie te verhogen of te verlagen. Op 30 november 2016 besloten de OPEC-leden de kraan wat meer dicht te draaien om de olieprijs te ondersteunen. Sindsdien is de prijs voor een vat Brentolie met ±12% gestegen.

 

Olieprijs zal maar beperkt stijgen

We denken niet dat de olieprijs op middellange termijn nog een heel stuk hoger zal gaan. Tegen het huidige prijsniveau is het voor schalieolieproducenten in de VS immers winstgevend om hun productie terug op te starten. De aanbodzijde zal dus toenemen en een verdere stijging van de olieprijs afremmen. Dat betekent niet dat u niet in de oliesector meer mag beleggen. Het is alleen zaak voldoende selectief te zijn.

 

Beleggen in olie

U kunt profiteren van de heropleving van de sector door een tracker aan te schaffen die in olieaandelen belegt, of door rechtstreeks in aandelen van oliegroepen te beleggen.

– Wij raden de tracker Amundi ETF MSCI World Energy EUR aan, die belegt in ‘s werelds grootste oliebedrijven zoals BP, Chevron, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, enz. Het voordeel van deze tracker is dat u meteen een gediversifieerde portefeuille van maar liefst 92 aandelen uit de oliesector koopt. Besteed er wel niet meer dan 5% van uw portefeuille aan.

– Koopt u liever individuele olieaandelen, dan geven we een gunstig koopadvies voor oliegiganten Chevron, Exxon Mobil (onze favoriet) en Repsol.

Deel dit artikel