Analyse
De prijzen in China veerden in januari met 1% op ten opzichte van de maand voorheen 1 jaar geleden - dinsdag 14 februari 2017
De inflatie kwam in januari uit op 2,5% op jaarbasis en bereikte zo het hoogste punt sinds mei 2014.

We maken ons tot nog toe geen zorgen om de Chinese economie en raden u bijgevolg nog altijd aan om te blijven beleggen in Chinese aandelen via de fondsen Fidelity Funds China Focus A EUR, A USD en Y EUR.

In januari ging het prijzenpeil van China globaal hoger. Niettemin klommen de voedingsprijzen het sterkst (+2,7%).

De productieprijzen, die jaren aan een stuk negatief waren als gevolg van de productieovercapaciteit en waardoor bedrijven hun producten tegen spotprijzen van de hand moesten doen, gingen op jaarbasis voor de vijfde maand op rij hoger (+6,9% in januari, record sinds augustus 2011).

De prijsstijging, en in het bijzonder de stijging van de voedingsprijzen treft in de eerste plaats de armsten en vormt dan ook een politiek gevoelig onderwerp. Bijgevolg valt een verstrakking van de monetaire politiek te verwachten. Logischerwijze zou de economische groei hierdoor echter niet in het gedrang komen.

De grootste bedreiging voor de Chinese economie is namelijk niet zozeer de stijging van het prijzenpeil en de rente, maar wel de mogelijke ontketening van een handelsoorlog met de VS. Volgens ons komt die er echter niet. Bijgevolg blijven we positief ingesteld wat de toekomst van China betreft.

Deel dit artikel