Analyse
Beleggers in euro boekten in januari 0,7% winst op de internationale beurzen 1 jaar geleden - dinsdag 7 februari 2017
De beurzen in de eurozone liepen achter de feiten aan, en de stijging van de Amerikaanse beurzen (+2,2%) werd volledig tenietgedaan door de terugval van de dollar.
Beleggers in euro boekten in januari 0,7% winst op de internationale beurzen

Beleggers in euro boekten in januari 0,7% winst op de internationale beurzen

Wisselmarkten

– De Turkse lira bereikte op 27 januari een historisch dieptepunt op de wisselmarkten. De dagen erna kon de munt zich wat herstellen, maar over heel januari verloor ze toch opnieuw bijna 10% t.o.v. de euro. De beleggers zijn de totalitaire uitwassen van president Erdogan moe en keerden Turkije resoluut de rug toe. Dat duwde het land in een economische crisis en in zware financiële moeilijkheden, die de kapitaalvlucht en de waardedaling van de lira nog versnellen.

– Ook de Mexicaanse peso is het slachtoffer van beleggers die de hielen lichten, in dit geval door de spanning tussen Washington en Mexico-Stad. T.o.v. de euro verloor de peso nog eens 3% in januari.

– Die euro kreeg weer meer kleur t.o.v. de dollar. Na de verkiezing van Trump gleed onze eenheidsmunt voor het eerst sinds 2002 weg tot onder de 1,04 USD (op 20 december), maar sindsdien steeg ze al terug naar 1,08 USD. Naast Trump die pleit voor een zwakkere dollar, heeft dat ook veel te maken met het beleid van de centrale banken.
In de VS milderde de Fed haar toon en legt ze minder de nadruk op de verwachte rentestijgingen de komende maanden, terwijl in Europa de druk op de ECB toeneemt om haar liquiditeitsinjecties stop te zetten. Met een inflatie- en een groeipeil van telkens 1,8% in het 4de kwartaal heeft de ECB nog maar weinig solide argumenten voor haar extreem flexibele beleid.

Obligatiemarkten

In de VS bleven de rendementen stabiel. In de eurozone gingen de rentevoeten hoger, wat de euro ondersteunde. Merk op dat de stijging van de rentevoeten niet uniform was, maar sterker in Italië en Frankrijk, twee landen waar de politieke zichtbaarheid momenteel beperkt is.

Op de Amerikaanse beurs: historisch record voor de Dow Jones

Op 26 januari rondde de Dow Jones de psychologische kaap van 20 000 punten. Door de daling van de dollar moesten beleggers in euro evenwel een verlies van 0,2% incasseren in januari. Hoewel de greenback overgewaardeerd blijft t.o.v. de euro mag u nog altijd 10% van uw portefeuille aan Amerikaanse aandelen besteden, via de fondsen DPAM CAP B Equity US Dividend en iShares Core S&P 500 ETF.

De resultaten die de Amerikaanse bedrijven tot dusver hebben gepubliceerd voor het 4de kwartaal zijn vrij goed. Een op de drie bedrijven uit de S&P 500 maakte zijn resultaten al bekend, bij twee derden daarvan overtreffen ze de verwachtingen. En met de remonte van de energiesector in het zog van de hogere olieprijzen, valt het te verwachten dat de groei in het 1ste kwartaal van dit jaar zal versnellen. Voor heel 2017 zou de winstgroei voor de S&P 500 kunnen afklokken op 12%.

De beurzen van de groeilanden gingen 1,9% hoger in euro

Ondanks het feit dat de beurzen van de groeilanden veel te verliezen hebben indien de maatregelen van Trump zouden ontsporen in een handelsoorlog, hielden ze in januari goed stand. De grondstoffenprijzen zetten hun opmars voort (zowel mijn- als landbouwgrondstoffen), er is de hoop op een activiteitsopstoot in de VS door de investeringen in infrastructuur, en China kwam met goede productiecijfers.

Daarnaast zijn ook de hoop op een zwakkere dollar en de huidige pauze van de Amerikaanse rentevoeten goed nieuws voor veel van deze landen en voor hun bedrijven, die vaak zware schulden in dollar torsen. Zelfs Mexico bracht het er goed af. De dreiging van douaneheffingen van 20% belette de Mexicaanse beurs niet om in de laatste 10 dagen van januari 5,5% (in euro) hoger te spurten. We wachten nog even af, maar de Mexicaanse beurs lijkt ons veeleer goedkoop en de peso is ondergewaardeerd.

Op sectoraal vlak

Naast de staal- en de mijnbouwsector zette ook de Amerikaanse mediasector een sterke prestatie neer (+4,7%), met dank aan de grote belangstelling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en aan het vooruitzicht op een groeiversnelling. Het contrast met Europa is frappant. Sinds september lieten de Amerikaanse media een rendement optekenen van bijna 20%, terwijl de Europese media stagneerden.

De sterkste daler in januari was de energiesector. Zelfs in de VS (-4,4%) kon die niet profiteren van het Trump-discours ten gunste van fossiele brandstoffen. Het vooruitzicht dat de olieproductie in de VS (±9% van de wereldproductie) snel weer haar piekniveaus van 2015 kan bereiken, verhindert dat de prijs voor een vat ruwe olie (nu al bijna 2 maanden stabiel) verder doorstijgt.

Ondanks het feit dat 2017 een moeilijker jaar belooft te worden (na enkele goede jaren), en ondanks een nieuw emissieschandaal (deze keer bij Fiat Chrysler Auto) kon de autosector daarentegen wel winst boeken in januari, vooral dan in de VS (+3,4%), waar Trump (wie anders...) de milieunormen minder streng wil maken. Het aandeel van BMW is o.i. ondergewaardeerd. U mag kopen.

 

Deel dit artikel