Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 13 januari 2017
Beleggers wachten op de bekendmaking van de kwartaalresultaten en hadden overigens gehoopt dat Trump meer duidelijkheid zou scheppen tijdens zijn persconferentie. Dit was echter niet het geval en dus blijven ze de kat uit de boom kijken. Bijgevolg doken veel beurzen deze week in het rood.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 de week af op een verlies van 0,3% op weekbasis. De Stoxx Europe 50 boerde afgelopen week met 0,6 % achteruit en de Bel 20 met 1,3 %. In Londen klom de FTSE100 daarentegen met 1,5%. Hiermee bereikte de index alweer een nieuw record.

 

DE TENDENSEN OP DE MARKTEN

– De biotech- en farmasector werden eens te meer afgestraft door de aankondigingen van Trump. Het meest verontrustende nieuws was echter dat Medicare (gezondheidsverzekering voor mensen boven de 65 jaar) wel eens het recht zou kunnen verkrijgen om met de labo's over de prijzen van de medicijnen te onderhandelen, terwijl de verzekeraar dit nu niet mag. Donald Trump blijft vaag over de concrete beslissingen die hij van plan is te nemen. De aankondiging is voor de farmasector echter geen goed nieuws (de VS is 's werelds grootste en meest winstgevende markt voor de farmasector). De winst van de labo's is dus wel degelijk bedreigd. Niettemin kan de sector nog steeds bogen op een aantal troeven: de vergrijzing van de bevolking, de toename van het aantal chronische ziektes...
– De Europese autosector was de week goed begonnen met puike omzetcijfers van Peugeot en het nakend akkoord tussen Volkswagen en het Amerikaanse gerecht in het kader van het sjoemelsoftwareschandaal. De week liep echter op een sisser af daar Fiat-Chrysler in de VS en Renault in Europa er nu eveneens van worden beticht te hebben gesjoemeld met de uitstoot van uitlaatgassen.

 

NIEUWS VAN BEURSGENOTEERDE AANDELEN

Deze aandelen mag u kopen

– Engie kwam onder druk te staan toen de Franse overheid aankondigde dat ze haar belang in Engie met 4,1% zou terugdringen. De vooruitzichten van Engie worden hierdoor echter niet in vraag gesteld. De groep beschikt dan ook over de nodige ervaring om haar transformatie tot een goed einde te brengen en een belangrijke rol te blijven spelen op het vlak van energiebronnen met een laag koolstofgehalte en energiediensten (met o.a. afstotingen van niet-strategische activa). De eerste resultaten van deze transformatie worden dit jaar verwacht.
Qrf, de openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap gespecialiseerd in binnenstedelijk vastgoed, verkoopt met een meerwaarde twee niet-strategische panden. Het gaat om een site (2 units) in de periferie van Brugge en een pand in Merksem bij Antwerpen. Door de transactie verhoogt de kwaliteit van de portefeuille.
– Umicore versterkte zich in de batterijen door van 3M een reeks patenten te kopen op een aantal kathodes. Deze patenten zijn momenteel dé referentie voor een hele serie lithium-ion batterijen. Ook zal hun gebruik worden uitgebreid (autosector, stockage).
– Van de Velde boekte in 2016 een omzetdaling van 1,1% (stabiel op vergelijkbare basis), daar de verkopen in de VS nog lager uitkwamen dan verwacht. De koers ging op weekbasis hierdoor 4% lager. Het gulle dividend komt echter niet op de helling te staan.

Deze aandelen raden we u aan om te houden

– Merck zal profiteren van een versnelde procedure voor de goedkeuringsaanvraag van Keytruda (immuno-oncologische behandeling gepaard met chemotherapie tegen longkanker in een vergevorderd stadium). De beslissing wordt tegen 10 mei verwacht. Hierdoor zou Merck een forse voorsprong verwerven t.o.v. zijn concurrenten.
– Metro zag zijn omzet in het laatste kwartaal van 2016 (1e van het boekjaar 2016-17 van de Duitse distributiegroep) met 0,6% dalen. Dat was deels te wijten aan de afstoting van de Metro groothandels in Vietnam en aan de sluiting van een aantal Real hypermarkten. Maar ook de verkopen bij zowel Real als bij de elektronicazaken Media Markt en Saturn vielen nogal tegen.
– Peugeot zag zijn verkochte volumes met 5,8% klimmen in 2016 dankzij de heropstart van zijn activiteit in Iran. Zonder Iran zouden de verkopen met 2% zijn teruggevallen. Een vrij teleurstellend resultaat terwijl zijn twee voornaamste markten (Europa en China) een sterke groei kenden. Dit zou te wijten zijn aan een gebrek aan nieuwigheden en een te laag aanbod aan SUV's bij Citroën en DS. Desondanks menen we dat de groep winstgevend zal zijn (resultaten worden over een paar weken bekendgemaakt). Maar na de forse koersstijging sinds medio 2016 beschikt het aandeel over onvoldoende potentieel en is het niet koopwaardig.
– Sainsbury kon een bemoedigend eindejaarskwartaal optekenen. De omzet in de bestaande winkels ging eindelijk weer eens hoger (zij het heel lichtjes). De kledingverkoop kende een stevige groei, de onlineverkopen boomden en de overname van Argos (online + niet-voeding) is duidelijk een schot in de roos. Toch blijft de concurrentie bikkelhard en de economische omgeving onzeker (mogelijk negatieve gevolgen van de brexit).
– Sioen bewandelt ook in 2017 verder het overnamepad en verwerft U.V. Curable Systems, een kleine Belgische producent van verven, inkten en vernissen voor industriële toepassingen (o.a. voor letters nummerplaten, bedrukking politieauto’s, behangpapier, laminaatvloeren…). Met deze acquisitie versterkt de specialist in technisch textiel haar chemicaliëndivisie.

Deze aandelen raden u aan om te verkopen

– Airbus leverde in 2016 een record aantal passagiersvliegtuigen (688, dit is meer dan de beoogde 670). Maar de bestellingen nemen af (731 toestellen, dit is 30% minder dan in 2015 en 50% minder dan in 2014). De koers houdt met deze vertraging geen rekening.
– L’Oréal legt een fikse som op tafel om zijn portefeuille aan te vullen met 3 nieuwe merken. De groep staat financieel stevig in haar schoenen en kan het zich zonder probleem veroorloven. Dit zal op de winst echter een verwaarloosbare impact hebben. Overigens nemen onze twijfels over de groeivooruitzichten van de groep hierdoor nog toe.
– Montea, een openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap die in logistieke panden investeert, verkoopt 3 gebouwen in Frankrijk met een mooie meerwaarde. De opbrengst zal tegen medio 2017 volledig worden gebruikt om de aankoop van een aantal nieuwe projecten in aanbouw en enkele eigen ontwikkelingen te financieren. Door de verkoop daalt tevens de schuldgraad van 55,4% naar 50,5% waardoor een kapitaalverhoging minder dringend wordt.
– Option: de koper van Innolumis, de Nederlandse dochter van Option in openbare straatverlichting raakte zopas bekend: Van Zele Holding, het bedrijf van Eric Van Zele, ex-CEO van Barco. Zijn verklaring dat op termijn een toekomstige samenwerking mogelijk is om de producten van Option in de lantaarnpalen te integreren deed de koers opveren.
– ThromboGenics is deze week de sterkste klimmer van de beurs van Brussel (+18 %) nadat de groep aankondigde dat het een klinisch onderzoek is gestart naar diabetisch macula-oedeem. Dit was nochtans voorzien. De eerste resultaten van deze testfase worden in het 1e kwartaal 2018 verwacht. In dit stadium heeft het product amper één kans op de zes om op de markt te worden gebracht. ThromboGenics blijft een bijzonder riskant aandeel.

 

OP DE AGENDA

– Maandag 16 januari: beurzen gesloten in de VS
– Dinsdag 17 januari: inflatie in het VK, beleggersvertrouwen in Duitsland
– Woensdag 18 januari: Adidas en Volkswagen ontmoeten hun beleggers, uitkering van het dividendvoorschot van Solvay (0,92 EUR netto); inflatie in de eurozone en de VS
– Donderdag 19 januari: kwartaalresultaat van IBM; omzet van Ahold Delhaize en Carrefour; vergadering van de Europese Centrale Bank (beslissing over leidende rentevoet)
– Vrijdag 20 januari: kwartaalresultaat van General Electric

Deel dit artikel