Analyse
Sinds de overwinning van Trump is de dollar fors gestegen 1 jaar geleden - donderdag 5 januari 2017
Op 20 december viel de euro terug tot zijn laagste niveau in 14 jaar!
Sinds de overwinning van Trump is de dollar fors gestegen

Sinds de overwinning van Trump is de dollar fors gestegen

Er zijn veel onzekere parameters en we mogen niet vergeten dat de greenback nu al ± 14% overgewaardeerd is t.o.v. onze munt. De Amerikaanse rentevoeten zijn onvoldoende hoog om die overwaardering te compenseren (die op middellange termijn wellicht zal wegsmelten). Daarom raden we u af om obligaties in USD te kopen.

De Amerikaanse beurzen compenseren het wisselkoersrisico wel voldoende en Amerikaanse aandelen blijven koopwaardig. Besteed er 10% van uw portefeuille aan via de fondsen DPAM Capital B Equities US Dividend, iShares Core S&P 500 of LM CB US Large Cap Growth.

 

Afwijkend monetair beleid

De stijging van de dollar is vooral te verklaren door de uiteenlopende evolutie van het monetair beleid en van de obligatierendementen. Na maanden te hebben getalmd, verhoogde de Federal Reserve in december 2016 dan toch haar leidende rente en stelde ze meerdere rentestijgingen in het vooruitzicht voor dit jaar.

Die monetaire koers wijkt af van die in de andere industrielanden, waar een stijging van de rentestand niet aan de orde is. De ECB breidde recentelijk haar monetair versoepelingsprogramma zelfs nog uit.

De leidende rente die van toepassing is voor de dollar (0,50 tot 0,75%) ligt hoger dan die voor de andere grote munten: zo bedraagt ze nul in de eurozone en in Japan, 0,25% in het VK, en is ze negatief in Zwitserland en Zweden. Dat verschil vertaalt zich ook naar de andere rentevoeten.

Op de obligatiemarkten biedt Amerikaans schuldpapier op 10 jaar een rendement van 2,5%, terwijl dat voor ons land 0,5% is, voor het Verenigd Koninkrijk 1,2%, voor Duitsland 0,15%, voor Japan 0,5%, en voor Zwitserland -0,2%.

 

Geldstromen richting VS

Als er momenteel veel kapitaal naar de VS stroomt, dan is dat echter niet noodzakelijk omwille van de hogere obligatierente maar vooral om belegd te worden op de Amerikaanse beurzen, die normaal garen zullen spinnen bij het economische en fiscale beleid van Donald Trump. De verkozen president kondigde immers een relancebeleid aan, o.a. via belastingdalingen en forse investeringen in infrastructuur. Hij wordt beschouwd als "pro-business" en wil veel barrières die de economische groei in de weg staan uit de weg ruimen.

Globaal bekeken zullen zijn plannen de economische activiteit in de VS en de bedrijfswinsten aanzwengelen, en dus ook de beurzen ondersteunen. Die laatste zullen mogelijk ook profiteren van geld van Amerikaanse bedrijven dat zich nu nog in het buitenland bevindt, maar dat binnenkort misschien gerepatrieerd kan worden.

Om te ontsnappen aan de hoge belastingdruk in eigen land (35%), laten veel Amerikaanse bedrijven hun winsten immers nu nog bewust in het buitenland staan. Sinds de vorige repatriëringsactie in 2005 zouden ze al 3000 miljard USD hebben opgebouwd, waarvan 1000 miljard in liquide activa, die dus snel kunnen terugvloeien als de door Trump aangekondigde fiscale amnestie een succes wordt.

 

Sterke dollar gevaar voor de wereldeconomie?

De bruuske stijging van de dollar bedreigt de kwetsbare evenwichten in sommige groeilandeconomieën, i.h.b. van landen die kampen met een groot handelstekort en/of waar de economische spelers een zware schuldenlast in dollar torsen.

In 2017 moeten de groeilanden het equivalent van 300 miljard USD terugbetalen in vreemde munten. Door de stijging van de dollar zal het nu meer pijn doen om die schuldvervaldagen na te komen, en ook het herfinancieren van de schuld zal pijnlijker worden door de hogere rentevoeten.

Het extreem expansionistisch monetair beleid van de voorbije jaren maakte financiering overvloedig beschikbaar (ook voor spelers die dat niet echt verdienden) maar dat feest is vandaag voorbij...

De industrielanden maken zich vandaag nog niet te veel zorgen over de stijging van de dollar. Integendeel, de dure dollar maakt hen competitiever. Maar op termijn zal die sterke dollar de inflatie aanwakkeren, die sneller zou kunnen aantrekken dan verwacht. De stijging van de Amerikaanse rentevoeten dreigt de hele obligatiemarkt mee omhoog te zuigen, en dat is dan weer geen goed nieuws voor economieën die nog kwetsbaar zijn en die hoge schuldenlasten torsen (o.a. ook in de eurozone).

 

Wat zal 2017 brengen?

Alle elementen lijken te wijzen in de richting van een verdere stijging van de dollar, zeker t.o.v. de euro, die gebukt gaat onder een zwak economische vormpeil, politieke onzekerheid en financiële spanningen in de eurozone. Volgens veel analisten is het slechts een kwestie van tijd alvorens de dollar en de euro evenveel waard zullen zijn.

Laten we echter geen voortijdige conclusies trekken. Toen de euro tussen april 2014 en maart 2015 gedaald was van 1,40 USD naar minder dan 1,06 USD werd diezelfde voorspelling gedaan, maar het is nooit zover gekomen. Hoe de dollar de komende 12 maanden zal evolueren, is eigenlijk niet zo makkelijk te voorspellen.

Deel dit artikel