Analyse
De eerste beursweek van 2017 1 jaar geleden - vrijdag 6 januari 2017
De markten hebben 2017 voorzichtig ingezet. Eind 2016 waren de indexen immers al flink geklommen. Dit is echter ook te wijten aan de onzekerheid rond de verdere evolutie van de langetermijnrente.
De eerste beursweek van 2017

De eerste beursweek van 2017

Vrijdagmiddag klokten de Stoxx Europe 50, de S&P 500 en de Bel 20 alle drie af op een stijging van 1,2% op weekbasis.

TENDENSEN OP DE MARKTEN

In Europa worden de markten gestut door de fraaie economische groei van de eurozone en de terugval van de euro, die de export een duw in de rug geeft.
In de VS worden de markten afgeremd door de onzekerheid als gevolg van de maatregelen aangekondigd door Trump, de mogelijke impact op de inflatie en de vrees dat de Fed vroeger dan voorzien haar rentevoeten zal optrekken.
– In de oliesector is het akkoord dat binnen de OPEC werd gesloten, op 1 januari in werking getreden. De markten zijn hierover optimistisch ingesteld. De prijs voor een vat Brentolie overschreed op 3 januari de kaap van 58 USD. Over de afgelopen week klom de oliesector met 1,2%.
– De Europese banksector ging deze week 3% hoger daar de wereldwijde regelgevende autoriteiten de normen in de sector niet verder zullen trachten te harmoniseren (hierdoor zouden verschillende Europese banken in bepaalde activiteiten marktaandeel hebben verloren).

NIEUWS VAN BEURSGENOTEERDE AANDELEN

Deze aandelen mag u kopen
– Euronav verkocht vier grote schepen met een mooie meerwaarde (±0,22 EUR per aandeel), maar zal ze wel nog voor een periode van 5 jaar huren. Zo zullen op korte termijn middelen vrijkomen en kan de groep tegelijkertijd ouder wordende schepen van de hand doen (op het einde van de huurperiode zullen de schepen 14 à 15 jaar oud zijn). Overigens slaagde de reder er onlangs in zijn schuld tegen voordelige voorwaarden te herfinancieren.
– Intel kocht 15% van HERE (Duitse specialist in online cartografie), dat tot nog toe voor 90% werd aangehouden door Daimler, BMW en Volkswagen. Een operatie die voor Intel financieel gezien vrij marginaal is, maar die zijn ambities in de zelfrijdende auto en het internet der dingen (veelbelovende afzetmarkten voor zijn halfgeleiders) nogmaals benadrukt.

Aandelen die u mag houden
– KBC en KBC Ancora werden beide geboost door de aankondiging van KBC, dat twee overnames deed in Bulgarije
– Xerox rondde de afsplitsing af van zijn tak diensten aan bedrijven. De nieuwe entiteit heet Conduent. De hercentrering op de historische activiteiten biedt de groep opnieuw fraaie vooruitzichten. De Amerikaanse groep gaat nu immers opnieuw focussen op haar kernactiviteit, d.i. printers en kopieermachines. Op die manier zal ze zich tevens kunnen wijden aan nieuwe printtechnologieën en tegelijk kosten besparen.
We vertrouwen erop dat de groep in staat is haar financiële doelstellingen te bereiken. We tippen op een winst per aandeel van 0,70 USD in 2017, 0,80 USD in 2018 en 0,90 USD in 2019. Overigens bevestigde Xerox al voor dit jaar een dividend te zullen storten van 0,25 USD bruto, dat de groep vervolgens zal optrekken.
– Xior Student Housing de openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap gespecialiseerd in studentenhuisvesting in België en Nederland, rondde de verwerving van een gloednieuw studentencomplex (herontwikkeld kantoorgebouw) in het Nederlandse Delft succesvol af. De overname werd al begin augustus aangekondigd.

Dit aandeel mag u verkopen
–  De specialist in industriële koelsystemen Hamon zit al jaren in een sukkelstraatje en kampt met financiële problemen. Daarom voert hij momenteel een kapitaalverhoging door waarop bestaande aandeelhouders kunnen intekenen. Vier bestaande aandelen geven tot 13 januari 2017 het recht om in te tekenen op 5 nieuwe aandelen aan 3,615 EUR per stuk. De vooruitzichten zijn somber en de koers schommelt rond de intekenprijs. Teken daarom niet in en verkoop de aandelen die u in portefeuille heeft.

OP DE AGENDA

– Maandag 9 januari: omzet van Van de Velde, dividenduitkering van Merck (0,47 USD bruto), beurzen gesloten in Japan; industriële productie in Duitsland, werkloosheid in de eurozone
– Dinsdag 10 januari: omzet van Metro
– Woensdag 11 januari: dividenduitkering van National Grid (15,17 pence); industriële productie in het VK
– Donderdag 12 januari: dividenduitkering van Mondelez (0,19 USD); industriële productie van de eurozone
– Vrijdag 13 januari: kwartaalresultaat van BlackRock en Bank of America; S&P maakt de rating van de Belgische staatsschuld bekend, Moody's die van Portugal; consumentenvertrouwen in de VS

Deel dit artikel