Analyse
Welke toekomst voor de Amerikaanse dollar? 1 jaar geleden - dinsdag 31 januari 2017
De euro kende een fikse opmars ten opzichte van de dollar. Ook andere munten namen in waarde toe. Is beleggen in dollar bijgevolg nog interessant?
Welke toekomst voor de Amerikaanse dollar?

Welke toekomst voor de Amerikaanse dollar?

Terwijl een paar weken geleden de markten tipten op een stijging van de dollar en een euro-dollar pariteit, veerde de euro op tot 1,07 dollar (eind 2016 op tot 1,04 dollar).
Toch blijft de dollar overgewaardeerd ten opzichte van de euro.
– Vermijd Amerikaanse obligaties, want het hogere rendement volstaat niet om een eventuele koersdaling van de dollar tegenover de euro te compenseren.
– Koop Amerikaanse aandelen, want ze moeten normaal kunnen profiteren van de dynamiek op de thuismarkt en hun rendement moet ruimschoots bestand zijn tegen een eventuele koersdaling van de munt. U mag er 10% van uw portefeuille aan besteden via de fondsen DPAM CAP B EQUITY US Dividend, iShares Core S&P 500 ETF en LM CB US Large Cap. Growth.
– Volgende individuele aandelen vinden wij koopwaardig: General Electric, IBM, Exxon, Intel of Schnitzer Steel kopen.

Waarom steeg de dollarkoers eind 2016?

Na een stabiele periode verloor de euro eind 2016 terrein tegenover de dollar. De beslissing van de Europese centrale bank (ECB) om de leidende rentevoet op 0% te houden en om de liquiditeitsinjecties voort te zetten tot eind 2017 waren daar niet vreemd aan.
Het expansieve monetaire beleid van de ECB staat in contrast met de renteverhoging door de Fed in december en met de nieuwe drie geplande renteverhogingen voor 2017.

Daar komt bij dat de door Donald Trump aankondigde maatregelen normaal de Amerikaanse groei zullen versnellen. Gezien de nu al vrij beperkte werkloosheidsgraad en de sterke loonstijgingen, kunnen deze stimuli tot een oververhitting van de economie en dus ook een terugkeer van de inflatie leiden.

Om al die redenen is de Amerikaanse obligatierente gestegen. Als gevolg van het beleid van de ECB kan de Europese rente die trend niet volgen. Het renteverschil aan deze en gene zijde van de Atlantische oceaan loopt dus op en de beleggers verkiezen duidelijk de dollar boven de euro. Dat Trump de Amerikaanse bedrijven bovendien aanmoedigt om kapitaal terug naar de VS te brengen, zorgt voor een bijkomende vraag naar de Amerikaanse munt.

Maar Trump wil geen sterke dollar

Elke keer dat de Verenigde Staten in de loop van de geschiedenis een protectionistisch beleid voerden, lieten ze dat ook gepaard gaan met een verzwakking van de dollar. Dat is ook logisch, want een koersstijging van de Amerikaanse munt met 20% tegenover de peso of de yuan zou het effect van een invoerheffing van 20% op producten uit Mexico en China – bedoeld om hun concurrentiekracht te verzwakken – tenietdoen.

Trump wil af van de dure dollar en tot nu toe lijken de markten daar niet tegenin te willen gaan. Temeer omdat er nog onduidelijkheid heerst over het beleid waardoor ondernemers mogelijke investeringen in de VS uitstellen.

De groeilanden ondersteunen hun munt

Donald Trump steekt zijn afkeer voor China niet weg en stelde al aan de kaak dat het land zijn muntkoers manipuleert. China komt echter enkel tussen op de wisselmarkten om de yuan te beschermen tegen de dollar. De yuan daalde in één jaar met 4%.

Om een verdere koersdaling tegen te gaan, die gepaard zou gaan met een kapitaalvlucht, ondersteunt Peking zijn munt door een gedeelte van zijn enorme wisselreserves in dollar te verkopen. Alleen al in november verkocht China voor 66 miljard dollar Amerikaans schuldpapier en het is van 2010 geleden dat China zo weinig Amerikaanse obligaties in bezit had. Momenteel draagt China dus bij tot een koersdaling van de dollar, waardoor het land een onverwachte bondgenoot is van de nieuwe Amerikaanse president.

Ook andere groeilanden ondersteunen hun eigen munten, omdat een dure dollar in combinatie met de rentestijgingen voor hen een slechte zaak is: het verhoogt de financieringskosten en daarnaast ook de intrestlasten van de lokale bedrijven op hun schulden die in buitenlandse munten luiden. Het is dus geen toeval dat Turkije, dat erg afhankelijk is van buitenlands kapitaal, en Mexico, dat erg geviseerd wordt door Trump, zijn tussengekomen op de wisselmarkten.

Deel dit artikel