Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 27 januari 2017
De markten toonden de voorbije week meer vertrouwen in de capaciteit van Donald Trump om de Amerikaanse economie nog een extra duwtje te geven.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag stonden de S&P 500 en de Nasdaq respectievelijk 1,1% en 1,8% hoger dan een week eerder, nadat ze deze week allebei nieuwe historische recordhoogtes bereikten. De Stoxx Europe 50 klom 0,4% hoger, de Bel 20 klokte 0,2% hoger af.

 

DE TREND OP DE BEURZEN

– De maatregelen van Trump blijven vooralsnog aan de vage kant, maar het is wel al duidelijk dat minder regelgeving en minder belastingen centraal zullen staan. Dat kan goed nieuws betekenen voor de banken (de sector klom de voorbije week 3,5% hoger), en voor de meer conjunctuurgevoelige aandelen. De Amerikaanse autosector veerde 1,3% op dankzij de belofte op minder strakke milieunormen. De grondstoffensector won 1,3%, de oliesector 1% na de bekendmaking dat twee pijplijnen die Obama had stilgelegd weer opgestart worden.
– De eerste resultaten die gepubliceerd werden door bedrijven uit de S&P 500 bevatten geen negatieve verrassingen (o.a. IBM, Intel, Texas Instruments, Boeing, Alphabet).
– De Europese telecomsector leed onder de teruggeschroefde vooruitzichten bij BT, dat zwaarder dan verwachte boekhoudkundige vergissingen moest bekendmaken.

 

SPECIFIEK BEURSNIEUWS

– Euronav (kopen) realiseerde in het 4de kwartaal van 2016 een winst per aandeel van 0,30 EUR. Dat is een daling van 50% t.o.v. het 4de kwartaal van 2015, maar wel beter dan de markt had verwacht. Rekening houdend met het dividendbeleid van de groep (80% van de winst zonder uitzonderlijke elementen uitkeren) en het feit dat er al een voorschot van 0,39 EUR netto werd uitbetaald in september, zal er in mei nog eens 0,15 EUR netto worden uitgekeerd (conform onze verwachtingen) en bedraagt het uiteindelijke dividendrendement 7% netto. Gezien de huidige olietransporttarieven zal het eerste kwartaal van dit jaar duidelijk beter worden dan het laatste van vorig jaar. Maar doordat er ook veel schepen opnieuw in omloop zullen komen, zal de winst in 2017 wellicht dalen. Op langere termijn zou een beter evenwicht tussen het aanbod en de vraag de tarieven omhoog moeten duwen.
– Gimv (kopen) stopt (net zoals in 2013 en 2015) opnieuw geld toe aan het Belgische IT-bedrijf Itineris (software voor de opvolging van het verbruik en de facturatie bij nutsbedrijven), dit keer om de internationale groei (o.a. in de VS en voor eventuele overnames) te versnellen.
– UBS (kopen) leed onder de publicatie van halfslachtige kwartaalresultaten voor de activiteit vermogensbeheer (marges onder druk, daling activa onder beheer). We verlagen onze winstramingen voor 2017 en 2018 maar behouden ons vertrouwen.
– Abbott Laboratories (houden) maakte voor het 4de kwartaal 2016 een resultaat bekend dat beantwoordt aan de verwachtingen (op vergelijkbare basis). We schroeven onze winstprognoses evenwel terug doordat de groep voor 2017 hoger dan geplande kosten verwacht voor de recente overname van St Jude Medical. De prioriteit zal gaan naar de integratie van St Jude en de afbouw van de schuld, waardoor de inkoop van eigen aandelen wordt opgeschort. Het kwartaaldividend stijgt niettemin met 2%.
– Colruyt (houden) blijft investeren in groei. Zo nam de supermarktketen een nieuwe hal in gebruik om de capaciteit van haar vleesverwerkende fabriek te verdubbelen. Als reactie op een analistenrapport liet de topman ook verstaan dat de groep op korte termijn geen plannen heeft om Colruyt van de beurs te halen, al wordt het voor de toekomst ook niet formeel uitgesloten. Om de winst per aandeel en het dividend te ondersteunen, blijft Colruyt eigen aandelen inkopen.
– Diageo (houden) maakte robuuste halfjaarresultaten bekend (einde boekjaar op 30 juni). De omzet klom 14,5% hoger, de bedrijfswinst 20%, met dank aan de daling van het Britse pond (Diageo realiseert een groot deel van zijn omzet in dollar of in euro). De prestaties zijn goed in alle regio's en de inspanningen om een performantere organisatie uit te bouwen, lonen. We verhogen onze winstramingen.
– DuPont (houden) hoopt de fusie met Dow Chemicals te kunnen afronden in het 1ste halfjaar van 2017 (momenteel verhindert de divisie agrochemie nog groen licht vanwege Europa). Voor het overige daalde de omzet in het 4de kwartaal met 2% maar was de winst per aandeel hoger dan verwacht (2,88 USD). We handhaven onze prognoses.
– Recticel (houden) zag zijn beurskoers omlaagduiken door een brand in een van zijn fabrieken in Tsjechië waar het schuimrubber voor gebruik in auto's produceert, maar het aandeel herpakte zich daarna. De fabriek blijft voor onbepaalde tijd gesloten, maar Recticel heeft wereldwijd voor diezelfde activiteit 11 vestigingen (± 8,5% van de omzet), en dus zou de impact beheersbaar moeten blijven.
– Texas Instruments (houden) maakte beter dan verwachte resultaten bekend voor 2016 (o.a. dankzij de sterke vraag vanuit de autosector) en mikt voor het lopende kwartaal op een fors hogere winst per aandeel. Ook wij trekken onze ramingen op. Ondanks de stevige koersklim (+55% op jaarbasis) vinden we het nog te vroeg om te verkopen. TI beschikt over sterke uitgangsposities op markten met veel groeipotentieel. De toekomst oogt dan ook goed.
– ResMed (houden) zag zijn kwartaalomzet met 17% stijgen dankzij de overname van Brightree (+9% zonder die overname). De winst per aandeel bleef stabiel op vergelijkbare basis, maar duikt uiteindelijk 21% lager door de hoger dan verwachte kosten voor de overnames van Brightree en van Inova. Dat noopt ons ertoe onze ramingen terug te schroeven. Het kwartaaldividend werd wel met 10% verhoogd, tot 0,33 USD bruto.
– IBA (verkopen): het Amerikaanse Varian, een concurrent van IBA, moet een zware waardevermindering boeken voor een van zijn protonentherapieprojecten in Californië (klant die onvoldoende solide bleek om zijn financiële verplichtingen na te komen). Het voorval toont aan dat de spelers in deze sector soms erg hoge risico's nemen om marktaandeel of geloofwaardigheid te verwerven.
– Smartphoto (verkopen) zag zijn omzet in 2016 met 32% toenemen dankzij de overname van Webprint.nl. De bedrijfswinst vóór afschrijvingen (en zonder eenmalige elementen) klokte 28% hoger af. De integratie en de verhuis van de productie van Webprint zullen echter op het nettoresultaat van 2016 wegen (mogelijk verlies). De verwachte synergie-effecten moeten in de loop van 2017 gerealiseerd worden. Niettemin noteert de fotogroep te duur.
– WDP (verkopen), een gereglementeerde vastgoedvennootschap gespecialiseerd in logistieke gebouwen, slaagde erin om voor ruim de helft van de oppervlakte van een distributiecentrum in Nieuwegein (kwam midden 2016 leeg te staan door het faillissement van warenhuisketen V&D) een nieuwe huurder te vinden. In Frankrijk ondertekende WDP een huurcontract op lange termijn voor een uitbreiding in Libercourt (nog volop in ontwikkeling).

 

OP DE AGENDA

– Maandag 30 januari: Chinese beurzen gesloten, uitbetaling dividend Seaspan (0,375 USD bruto).
– Dinsdag 31 januari: kwartaalresultaten Exxon, Pfizer, Apple, Nasdaq OMX; inflatie- en werkloosheidscijfers eurozone
– Woensdag 1 februari: kwartaalresultaten Roche, Facebook; uitbetaling dividend AT&T (0,49 USD bruto); bijeenkomst Amerikaanse centrale bank
– Donderdag 2 februari: resultaten ING, Daimler, Royal Dutch, Merck, Deutsche Bank, Wereldhave Belgium; bijeenkomst Britse centrale bank
– Vrijdag 3 februari: resultaten WDP, cijfers jobcreatie en werkloosheid voor januari in de VS, activiteitscijfers Europese dienstensector

Deel dit artikel