Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 20 januari 2017
De markten wachtten deze week de eerste verklaringen af van de nieuwe president van de VS.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

Vrijdagmiddag sloot de S&P500 de week af op een verlies van 0,5% op weekbasis. De StoxxEurope50 viel met 1,2% terug en de Bel 20 met 1%.

 

DE TENDENSEN OP DE MARKTEN

– Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank haar monetaire politiek gehandhaafd. Haar beslissing heeft dan ook amper een impact gehad op de markten.
– De Europese financiële sector verloor deze week een paar pluimen (banken: -1,1 %, verzekeringen: -1,8 %): tal van beleggers streken hun winst op nadat de sector de laatste maanden hoger ging. Pas in de toekomst zal duidelijk worden of de financiële sector duurzaam kan groeien zonder dat dit gepaard gaat met een overdreven hoog risico. Ondertussen raden we u aan om op afstand te blijven.
– De euro is lichtjes geklommen t.o.v. de dollar. Dit effect is het gevolg van de verwachtingen van de markten. Zo zouden de VS geneigd kunnen zijn de greenback in waarde te doen zakken om de export te boosten. Ook zou, als de inflatie in Europa toeneemt, de ECB de rente kunnen opdrijven, waardoor de euro in waarde zou toenemen.

 

 

NIEUWS VAN BEURSGENOTEERDE AANDELEN

Deze aandelen mag u kopen

– Exxon koopt grond op om zijn aanwezigheid in zones rijk aan schalieolie en -gas (Texas en Nieuw Mexico) en waar het olie kan produceren, te verdubbelen. De groep betaalt hiervoor 5,6 miljard dollar in aandelen, plus 1 miljard in cash vanaf 2020 (in functie van hoeveel de groep zal kunnen produceren). Dankzij de aankoop zal de groep over reserves beschikken voor haar toekomstige productie. De operatie komt er nadat de olieprijs de afgelopen maanden opnieuw hoger ging.
– Rio Tinto dreef zijn ijzerertsproductie in 2016 op met 6% dankzij de uitbreiding van zijn productiecapaciteit en de gunstige weersomstandigheden. Over 2016 zal de groep mooi hebben gepresteerd op operationeel niveau (kostenbesparingen, toename gegenereerde liquiditeiten). In 2017 zal ze inspanningen blijven doen. Bijgevolg valt een dividendstijging te verwachten.

Deze aandelen raden we u aan te houden

– De verkopen van Ahold Delhaize in het laatste kwartaal van 2016 lagen iets hoger dan algemeen verwacht (+3,9% op vergelijkbare basis en +2,8% zonder wisselkoerseffecten). Sterkste groeiers waren de Nederlandse supermarkten en de online verkopen. In de VS had de grootgrutter het lastig, terwijl in België de omzet terugviel. Voor heel 2016 mikt de groep nog steeds op een bedrijfsmarge in lijn van de eerste 3 kwartalen en iets hoger dan in 2015.
– Carrefour zag zijn omzet in het 4e kwartaal stijgen met 4,4%. In de bestaande winkels ging de omzet 2,9% hoger (zonder benzineverkopen, wisselkoers- en kalendereffecten). Groeimotor was in de eerste plaats Latijns-Amerika, met Brazilië als uitblinker. China stelde daarentegen teleur met een terugval van de verkopen en ook Frankrijk deed het niet zo best (hypermarkten!). Over heel 2016 daalde de groepsomzet van de distributeur met 0,7%. Volgens de financiële directeur zou de bedrijfswinst in 2016 zo’n 2% lager liggen dan in 2015
– Eli Lilly koopt landgenoot CoLucid en versterkt zijn portefeuille van pijnstillers. Lasmiditan, de behandeling tegen migraine van CoLucid bevindt zich in de laatste ontwikkelingsfase. De groep zal een last opnemen in de boeken van het 1e kwartaal 2017. We verlagen onze winstramingen.
– Home Invest Belgium heeft in de nabijheid van de Brusselse Louizawijk een kantoorgebouw gekocht dat tot een appartementsgebouw zal omgebouwd worden (ongeveer 55 appartementen, oplevering voorzien in 2020). De acquisitie werd gefinancierd met schulden en past in de strategie van de uitbreiding en verjonging van de portefeuille.
– Kraft Heinz klom met 20% in 2016, d.i. fors beter dan het gemiddelde van de Amerikaanse beurs. De fusie tussen de twee groepen (die in 2015 plaatsvond) ging niet van een leien dakje maar werpt uiteindelijk toch haar vruchten af. De verkopen over het 4e kwartaal stegen met slechts 2,4%, maar dankzij de kostensynergieën schoot de bedrijfswinst 250% hoger. Ondanks de koersklim mag u het aandeel houden gezien zijn defensief karakter en het gulle dividendrendement (2,7% bruto).
– Pearson verlaagt opnieuw zijn doelstellingen voor 2017 en 2018 na een moeizaam jaareinde 2016. De aanpassing aan de digitalisering van de sector verloopt moeilijker dan verwacht. De groep zal in het dividend snoeien. We wijzigden ons advies: niet meer kopen maar houden.
– Renault boekte in 2016 een nieuw omzetrecord (verkocht 3,2 miljoen auto's). Dit is een stijging van 13% terwijl de markt met slechts 4,6% vooruitboerde. Overigens achtte de groep, ondanks het feit dat ze van het gebruik van sjoemelsoftware wordt beschuldigd, het nog niet noodzakelijk om provisies aan te leggen. Toch trekken we onze risico-indicator op tot 4.
– Western Union nam een duik nadat bekend werd gemaakt dat de groep een boete moet ophoesten van 586 miljoen dollar om een eind te maken aan een aantal fraudezaken waarin ze verwikkeld zit. Er zal een uitzonderlijke last worden opgetekend in de boeken van 2016. De vooruitzichten voor 2017 en 2018 worden echter niet in vraag gesteld.
– Xior Student Housing heeft de verwerving van een Brussels vastgoedproject (69 gemeubelde studentenunits, oplevering tegen academiejaar 2017-18) afgerond. De overname werd in juni 2016 aangekondigd. De betaling gebeurt via de uitgifte van eigen aandelen. Op 18 januari werd overigens daarom coupon nr. 2 onthecht. Wie nu dus aandelen Xior koopt, zal in mei geen enkel dividend over boekjaar 2016 ontvangen!

We raden u aan deze aandelen te verkopen

– Aedifica verwerft met bankkredieten een nieuwe zorgresidentie (32 eenheden) en een daaraan verbonden medisch centrum (apotheek, huisartsen-, kinesisten- en psychologenpraktijk) in de Nederlandse provincie Groningen. Aedifica vult zo haar Nederlandse portefeuille verder aan. Deze telt thans 12 zorggoedsites. Overigens werd een uitbreiding van een woonzorgcentrum in Hasselt opgeleverd.
– D’Ieteren wil zijn marktaandeel dit jaar met 1% uitbreiden o.a. dankzij zijn recente nieuwe modellen (Golf, een SUV-reeks waaronder de Audi Q2). Overigens lijkt de groep goed op weg om haar distributienetwerk te rationaliseren (opdat het opnieuw winstgevend zou zijn). Toch heerst nog steeds onzekerheid (mogelijks zal de markt er in 2017 op achteruit gaan, wijzigende wetgeving wat bedrijfswagens betreft).

 

OP DE AGENDA

– Maandag 23 januari: consumentenvertrouwen in de eurozone
– Dinsdag 24 januari: resultaat van Verizon, DuPont, Philips
– Woensdag 25 januari: resultaat van Novartis, Santander, AT&T; dividenduitkering van General Electric (0,24 USD bruto), Cisco (0,26 USD bruto); zakenklimaat in Duitsland
– Donderdag 26 januari: resultaat van Alphabet, Intel, Unilever, Ericsson, Euronav
– Vrijdag 27 januari: resultaat van UBS, Chevron, KBC Ancora; bbp van het 4e kwartaal in de VS

Deel dit artikel