Analyse
2016 alsnog een goed beleggersjaar 1 jaar geleden - woensdag 4 januari 2017
Het voorbije jaar eindigde beter dan het begonnen was: in december wonnen beleggers in euro alweer 2,9% op de internationale beurzen. Daarmee klokt 2016 af op een gemiddeld rendement van 11,2%.

Het jaar 2016 werd vooral getrokken door de VS (+15,2%) en de groeilanden (+16,1%), maar de sterkste jaarprestaties komen op conto van grondstofgevoelige landen zoals Rusland (+68,4%), Brazilië (+68,3%), Canada (+27,9%) en Zuid-Afrika (+27,4%).
Het nieuwe jaar zal wellicht in het teken staan van de politieke risico's (verkiezingen) in Europa. Blijf de voorkeur geven aan aandelen, ondanks de al hoge waarderingsniveaus en de opwaartse rentetrend. Voor meer info, raadpleeg onze strategie.

 

2016: rentevoeten historisch laag

Door het nog altijd extreem flexibele monetair beleid in Europa en Japan, en het getalm van de VS om terug te keren naar monetaire normalisatie, bereikten de obligatierentes in 2016 zowat overal ter wereld absolute dieptepunten.

De rentevoeten op Amerikaans schuldpapier op 10 jaar zakten weg tot 1,36%, in de eurozone ging men het nog dieper zoeken. De Duitse 10-jaarsrente werd negatief en daalde aan het einde van de zomer tot -0,18%. Frankrijk en België zagen hun 10-jaarsrente dalen tot 0,1%. Zelfs Italië en Spanje vonden goedkoper financiering dan de VS.

Sinds de zomer duwde het vooruitzicht op een hogere inflatie de obligatierente dan hoger, vooral in de VS, waar de rente op 10 jaar eind 2016 afklokte in de buurt van 2,5%. In de eurozone blijft de ECB daarentegen erg waakzaam en actief. Onze centrale bank houdt de obligatierentevoeten kunstmatig op een erg laag en beleggingsgewijs oninteressant peil. Afblijven, dus.

 

Mooi jaareinde voor de beurzen

Begin dit jaar maakten de beleggers zich nog grote zorgen over het vormpeil van de Chinese groei en verloren de grondstoffenprijzen (lagere vraag) continu terrein.

Medio februari vertoonden de beurzen nog een gemiddelde correctie van 25% (in euro) t.o.v. hun piekniveaus in de lente van 2015. Maar het waren nog maar eens de centrale banken die via hun monetair beleid de meubelen konden redden.

De Fed bleef zich erg voorzichtig tonen en stelde een verwachte rentestijging telkens weer uit, de ECB versoepelde haar monetair beleid nog verder, en China verveelvoudigde zijn relancemaatregelen. De ongerustheid over de gezondheid van China, en bij uitbreiding van de hele wereldeconomie, ebde weg en de risicoappetijt van de beleggers werd, mede dankzij de extreem lage rentevoeten, aangescherpt.

Naast de kortstondige ongerustheid rond de Brexit aan het begin van de zomer, hebben andere netelige politieke kwesties de stabiliteit van de financiële markten niet verstoord. Het evenement van het najaar werd niet het referendum in Italië maar wel de verkiezing van Trump op 8 november tot president van Amerika. Zodra hij verkozen was, milderde Trump zijn discours, wat volstond om de markten gerust te stellen. Die hebben een goed oog in zijn toekomstige beleid, dat de groei in de VS zou moeten ondersteunen. En als 's werelds locomotief het goed doet, dan zal de rest wellicht volgen...

De beurzen van de eurozone waren tot aan de zomer de rode lantaarn, maar dankzij een solide jaareinde (+6,7% in december), sloten ze 2016 toch positief af (+4,8%).

 

Wereldbeurzen gingen sinds 8 november 7,6% hoger voor belegger in euro

De beurzen in de eurozone stegen gemiddeld met 8,2% en dankzij de stijging van de dollar bedroegen de winsten in de VS over diezelfde periode 10,4%. Bij de weinige dalers vinden we, ondanks een stabilisering in december, Mexico (-8,9%), een van de grootste slachtoffers van het Trump-effect, en ook Indonesië (-11,1%), waarvoor we in november al een koopadvies gaven.

 

Op sectorniveau

Sectoraal bekeken waren de grote winnaars in december dezelfde als de sectoren die sinds de verkiezing van Trump weer de wind in de zeilen hebben.

– De staal en non-ferrosector en ook de bouwsector (beste presteerder in 2016 naast de oliesector) namen even een pauze, maar de financiële sector spon verder garen bij het aantrekken van de rentevoeten, ondanks de mislukte herkapitalisering van de Italiaanse bank Monte di Paschi di Siena. Over heel 2016, en de onderkapitalisatie van enkele sectorreuzen ten spijt, boekten de Europese financiële waarden vooruitgang (+6,5% in december).

Koop Axa en UBS.

– Een andere grote winnaar in december was de Amerikaanse telecomsector (+8,6%), die profiteerde van de hoop op een deregulering in de sector in de VS, waar nieuwe consolidatiebewegingen (van 4 naar 3 grote operatoren?) tot de mogelijkheden behoren. Sinds 8 november spurtten de Amerikaanse telecomaandelen al 19,9% hoger!

Deel dit artikel