Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 23 december 2016
Afgelopen week was rustig: er was weinig handel en de indexen evolueerden amper t.o.v. een week geleden. In België deden een aantal groepen een bod op een overnamedoelwit.
De voorbije beursweek

De voorbije beursweek

TENDENSEN OP DE MARKTEN

– De economische macrocijfers die in de VS werden bekendgemaakt, zijn vrij goed: de groei voor het 3e kwartaal werd hoger bijgesteld en de inkomsten en investeringen gaan mooi hoger. Toch heeft dit de handel op de markten niet geboost.
– De Europese banksector verloor deze week 1,1%. De Italiaanse banken evolueerden in functie van de aankondigingen en geruchten rond hun financiële gezondheid. De Spaanse banken leden dan weer onder de veroordeling van het Europese Hof van Justitie om klanten miljarden euro's te vergoeden in het kader van een rechtszaak rond vastgoedleningen.
– De goudprijs blijft onder druk ten gevolge van de stijging van de langetermijnrente (er wordt meer ingezet op beleggingen die een rente bieden) en de opmars van de dollar.

NIEUWS VAN BEURSGENOTEERDE AANDELEN

Volgende aandelen mag u kopen
– Ascencio heeft een vorig jaar geopend winkelcentrum met parking in Genval overgenomen. De transactie wordt met schulden gefinancierd, waardoor de schuldgraad tot zo’n 45% klimt. De overname zal onmiddellijk tot de winst bijdragen en doet de portefeuille met zo’n 5% aangroeien.
– Euronav is opgelucht: de 2 stockageplatforms die de groep aanhield via een joint venture met International Seaways en die door Maersk werden uitgebaat, zullen in juli en september 2017 worden overgenomen door Total (contract met Maersk niet vernieuwd). De bijdrage zal lager uitkomen, maar dit is geen verrassing. Gezien de degelijke vrachttarieven oogt het eindejaar rooskleurig.
– Exmar sloot een akkoord met het Nederlandse Vopak voor de geleidelijke overname van vier platformen voor hervergassing (die Exmar voor 50% aanhoudt). De exacte datum waarop de operatie doorgaat en het bedrag van de operatie zijn nog niet gekend. Maar op termijn zal de groep beter worden gewaardeerd. Ook zullen zo nieuwe middelen vrijkomen voor nieuwe projecten.
– Gimv verkoopt zijn belang in het Belgische Multiplicom aan het Amerikaanse Agilent Technologies dat het diagnosebedrijf volledig overneemt. De transactie wordt naar verwachting in het 1e kwartaal van 2017 afgerond. De verkoop heeft slechts een beperkte positieve impact op de intrinsieke waarde van Gimv, maar leverde de investeringsmaatschappij over de hele periode wel een rendement op dat haar langetermijngemiddelde ruimschoots overtreft.
– Qrf breidde zijn portefeuille verder uit met de aankoop van twee winkels in Antwerpen. De betaling gebeurt aan de hand van nieuw uitgegeven Qrf-aandelen. Dankzij deze transactie overschrijdt de vastgoedportefeuille nu de kaap van 250 miljoen euro.

Volgende aandelen mag u houden

– Bank of America blijft hercentreren op veelbelovende activa: in dit kader verkoopt de bank haar Britse activa in de MBNA-kredietkaarten aan Lloyds Banking Group. Een operatie die in het eerste halfjaar 2017 zal worden afgerond en waarvoor Bank of America een degelijke prijs krijgt. De impact op de winst zal echter verwaarloosbaar zijn.
– BP tracht zijn achterstand ten opzichte van de concurrentie in te halen wat de omzetgroei betreft (te wijten aan de gevolgen die de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 met zich meebracht). In die optiek sluit de groep diverse partnerships (in West-Afrika, Abu Dhabi).
– Cofinimmo zet haar groei in zorgvastgoed voort met de verwerving van een woonzorgcentrum in Duitsland (Brühl) en van twee eerste lijnszorgcentra in Nederland (Tilburg en Uithoorn).
– Delta Lloyd aanvaardt nu toch een lichtjes verhoogd bod (5,40 i.p.v. 5,30 EUR per aandeel) in cash van sectorgenoot NN Group. De prijs blijft nog altijd erg mager, maar gezien Delta Lloyd nu zelf de overname aanbeveelt, achten we de kans erg klein dat er nog een hoger tegenbod komt. In afwachting van de daadwerkelijke lancering van het bod (in 2017) zouden we de aandelen voorlopig bijhouden. Het is nooit helemaal uitgesloten dat er toch nog een witte ridder opduikt die (iets) meer biedt.
– Ontex blijft op overnamepad op zijn groeimarkten om de moeilijkheden te compenseren op de mature markten: de groep zal de divisie persoonlijke hygiëne van Hypermarcas (luiers; Brazilië) overnemen. Dit zou de jaaromzet 17% hoger moeten drijven. De impact op de marges zal echter miniem zijn. Gezien de hoge schuldenberg is het weinig waarschijnlijk dat de groep erna nog overnames van een dergelijke omvang zal doen. Wel zal dit de winstgroei 2017 een duw in de rug geven.
– Sioen doet met de acquisitie van het Finse Verseidag Ballistic Protection zijn vierde overname dit jaar. Verseidag is gespecialiseerd in kogel- en meswerende vesten. Sioen, zelf al actief op de markt van kogelvrije vesten, zal met deze overname een van de toonaangevende bedrijven op de Europese markt worden met een zeer uitgebreid gamma aan ballistische oplossingen.

Volgende aandelen raden we u aan te verkopen
– Aedifica kondigde nog maar eens een overname van een zorgresidentie aan, ditmaal in Nederland (bij Utrecht). Inmiddels is dit voor de groep al de 100e site van huisvesting voor senioren.
– Danone waarschuwt dat de omzetgroei over 2016 licht onder zijn verwachtingen zal uitkomen, maar handhaaft zijn margedoelstelling. Reden hiervoor zijn de terugvallende verkopen van melkproducten in Europa (zoals al het geval was in het 3e kwartaal). Bijgevolg zou de groep haar doelstellingen tegen 2020 niet kunnen halen.
– Telenet legt 400 miljoen euro op tafel voor de overname van de kabeloperator SFR BeLux (115 000 klanten). Daardoor wordt het de grootste kabelspeler in Brussel (13 van de 19 gemeenten) en krijgt het voet aan de grond in Wallonië (7 gemeenten in Henegouwen) en Luxemburg. Het mag dan al een zeer strategische acquisitie zijn, de synergievoordelen zijn beperkt en het prijskaartje is niet min. Ook doet het de al enorme schuldenberg verder aangroeien.
– VGP kondigde twee grote deals in Spanje aan. Het verwierf in Barcelona een distributiecentrum (en omringende bouwgrond) van de modeketen Mango evenals bouwterreinen voor toekomstige ontwikkelingen nabij de luchthaven van Madrid.
– Zetes wordt voor 51% door Panasonic overgenomen. De Japanse groep gaat op de rest van de aandelen een overnamebod in cash lanceren tegen 54,50 EUR per aandeel. De biedprijs is volgens ons zeker correct te noemen en een hoger bod is zeer onwaarschijnlijk. U verkoopt best uw aandelen indien de koers tegen deze biedprijs (54,50 EUR) aanleunt. Kocht u de aandelen minder dan 6 maand geleden, wacht dan wel best tot begin januari 2017 om de speculatietaks te vermijden.

Deel dit artikel