Analyse
Verkoopgolf van trackers op groeilanden 1 jaar geleden - woensdag 21 december 2016
Sinds de verkiezing van Donald Trump is de Amerikaanse dollar flink hoger gegaan, en dat zet druk op de groeilanden. Veel beleggers verkopen hun groeilandactiva, en vooral via trackers kwam een verkoopgolf op gang.
Verkoopgolf van trackers op groeilanden

Verkoopgolf van trackers op groeilanden

Let op en wees selectief. We raden u af om te beleggen in trackers die de gehele markt van opkomende landen dekken, zonder onderscheid. Geef de voorkeur aan trackers of beleggingsfondsen die op welbepaalde landen mikken. Gebruik hiervoor onze fondsenselector.

Trackers mee aan de basis

Ongeveer 3 op de 4 beleggers maakt gebruik van trackers of ETF’s (beursgenoteerd beleggingsfonds dat een index volgt) om in de opkomende landen te beleggen. Heel vaak volgen die trackers de beursindex MSCI Emerging Markets, die is samengesteld uit een korf van aandelen uit 23 opkomende landen.

Kuddegedrag

Via het gebruik van trackers zijn beleggers eigenlijk weinig selectief en scheren ze alle groeilanden over dezelfde kam, ondanks grote onderlinge verschillen. Door hun trackers te verkopen, verkopen ze met één druk op de knop immers aandelen uit 23 opkomende economieën, ook van landen die kunnen bogen op stevige economische fundamenten zoals China en Indonesië. Er werden m.a.w. ook goede beleggingen verkocht, om de verkeerde redenen.

Geef de voorkeur aan trackers of beleggingsfondsen die op welbepaalde landen mikken. Op dit moment raden we in het groeilanduniversum China, Indonesië en Zuid-Afrika aan.

Deel dit artikel