Analyse
Inflatiestijging in het Verenigd Koninkrijk in november 1 jaar geleden - woensdag 14 december 2016
Het is sinds oktober 2014 geleden dat de consumptieprijzen op jaarbasis zo sterk geklommen zijn.

We veranderen niets aan onze beleggingen in Britse activa. Ontdek onze strategie voor meer informatie.

De Britse inflatie klom in november met 1,2% t.o.v. 0,9% in oktober en slechts 0,3% in mei (maand voor de het Brexit-referendum).
Het opverend inflatiepeil is vooral het gevolg van de prijsstijging van kledij, brandstoffen en bepaalde apparatuur (pc's...). Maar op zich is de oorzaak vooral te zoeken bij de daling van het pond. In november lagen de prijzen van geïmporteerde producten immers 14,6 % hoger dan een jaar voorheen. En uiteraard heeft deze stijging een impact op de prijzen in de winkels. Ook de goederen die in het VK worden geproduceerd op basis van de geïmporteerde producten worden hierdoor duurder.

In de loop van de volgende maanden zal de inflatie blijven stijgen in functie van de mate waarin de prijsstijging van de geïmporteerde producten de prijzen in de winkels zal opdrijven.
Ondanks dat het pond sinds begin november opveerde, blijft de Britse munt namelijk fors onder zijn niveau van een jaar geleden. Ook de stijging van de olieprijs zal het inflatiepeil ongetwijfeld in de hand werken.

Deel dit artikel