Analyse
ECB holt de euro uit 1 jaar geleden - dinsdag 20 december 2016
De euro dook vorige week onder de 1,04 USD, zijn laagste peil ten opzichte van de dollar sinds 2003.
ECB holt de euro uit

ECB holt de euro uit

Toch raden we u niet aan om in obligaties in dollar te beleggen, wel in Amerikaanse aandelen. Raadpleeg nu onze beleggingsstrategie voor meer informatie.

De duidelijk van tevoren gesignaleerde verhoging van de Amerikaanse leidende rente (naar een vork van 0,5 tot 0,75%) kwam allerminst als een verrassing, en toch bereikte de euro vorige week zijn laagste peil ten opzichte van de dollar (minder dan 1,04 USD) sinds 2003.
De oorzaak is te zoeken bij het groeiende renteverschil tussen de VS en de eurozone. De Amerikaanse 10-jaarsrente anticipeert al op een geleidelijke terugkeer naar monetaire normalisatie in de VS en steeg naar 2,6%. Zowat overal ter wereld hebben de obligatierentes die trend gevolgd, maar niet in de eurozone. Door de beslissing van de ECB om nog (minstens) tot december 2017 activa te blijven opkopen en zo nog eens 540 miljard euro extra in de markten te pompen volgend jaar, bleven de obligatierentes in de eurozone stabiel sinds begin deze maand, en gingen die in o.a. Italië en Spanje zelfs omlaag.

Een gevolg van die uiteenlopende rente-evolutie aan weerszijden van de Atlantische Oceaan is dat het renteverschil tussen Duits en Amerikaans schuldpapier op 10 jaar een historisch hoogtepunt bereikte, met name 2,3%. Ook Italiaans (1,9% op 10 jaar) en Spaans schuldpapier (1,45%) bieden lagere rentevoeten dan Amerikaans staatspapier, terwijl de risico's in de eerste twee gevallen nochtans gevoelig hoger zijn (schuldenlast en soliditeit financieel systeem). Het hoeft dan ook niet te verbazen dat beleggers obligaties in euro de rug toekeren en kiezen voor uitgiften in dollar. Maar doordat de ECB obligaties blijft opkopen die de beleggers niet willen, blijft de impact op de Europese rentevoeten miniem. Het is dan ook vooral de euro die de prijs betaalt voor de niet aflatende interventies van de ECB en die naar zijn laagste niveau van de voorbije 13 jaar is gezakt.

Hoe dan ook laat u obligaties uit de eurozone beter links liggen, want hoe langer de rente kunstmatig beïnvloed wordt door de ECB, hoe pijnlijker het ontwaken zal zijn zodra die ECB haar interventies terugschroeft. Of u dan beter in Amerikaanse overheidsobligaties belegt? We denken van niet. De duurte van de dollar t.o.v. steeds meer munten zal de stijging van het algemene prijsniveau temperen, maar gezien de stimuleringsmaatregelen die Trump beloofde en het feit dat de economie in de VS zich nu al in een situatie van quasi volledige tewerkstelling bevindt, lijkt een stijging van de inflatie onafwendbaar. U kunt o.i. dan ook beter in de VS beleggen via de aandelenmarkten.

Deel dit artikel