Analyse
Chinese buitenlandse handel: cijfers vallen te relativeren 1 jaar geleden - vrijdag 9 december 2016
De vraag naar grondstoffen veert op. Toch kan dit de globale negatieve impact die de buitenlandse handel sinds begin 2016 ondergaat, niet compenseren.
Chinese buitenlandse handel: cijfers vallen te relativeren

Chinese buitenlandse handel: cijfers vallen te relativeren

Wellicht zal China dit jaar zijn groeidoelstelling bereiken (6,5 à 7 %). In de loop van de volgende jaren dreigt de economie echter te vertragen. Maar zelfs al groeit de economie trager aan, dan nog verdient China een plaats in uw beleggersportefeuille.
We blijven dan ook in het land beleggen. Ontdek hier onze strategie.

In november klom de Chinese import met 6,7 % en de export met 0,1 % ten opzichte van een jaar voorheen. De vraag op de geïndustrialiseerde markten stijgt en de stimuli ingevoerd door de Chinese autoriteiten (die de bouw en de infrastructuurprojecten een duw in de rug geven) stutten de vraag naar ijzererts, steenkool, staal...

Toch is dit onvoldoende om de negatieve tendens ingezet sinds 2016 te counteren. Over de 11 eerste maanden kelderde de export immers met 6,2 % en de export met 7,5 %.
En al doen bepaalde sectoren het goed (bv. de bouwsector), dit is te danken aan de boomende kredietmarkt, een fenomeen dat op langere termijn onhoudbaar is. Bovendien is China één van de landen in het vizier van Trump. De Chinese export is bijgevolg bedreigd en het wordt moeilijk om enkel en alleen economische groei te putten uit de overschot van de handelsbalans.

Deel dit artikel