Analyse
Braziliƫ beknot overheidsuitgaven 1 jaar geleden - dinsdag 20 december 2016
Op 13 december heeft de Braziliaanse senaat een amendement op de grondwet goedgekeurd dat de overheidsschuld wil indijken. Is Brazilië nog wel aantrekkelijk als beleggingsbestemming?

Ja. Beleg onder meer in het obligatiefonds HSBC Global Investment Funds Brazil Bond A EUR. Dynamische beleggers kunnen ook opteren voor de aandelenfondsen BNY Mellon Brazil Equity A EUR of JPM Brazil Equity A EUR.

Uitgaven worden beperkt

De overheidsuitgaven worden gedurende 20 jaar geplafonneerd. Het plafond zal jaarlijks maximaal verhoogd kunnen worden met het inflatiepeil op jaarbasis. Een drastische maatregel van president Michel Temer dus om de overheidsschuld te beteugelen. De overheidsschuld van het Latijns-Amerikaanse land is sinds 2014 dan ook sterk opgelopen en klokte eind vorig jaar af op 66,23% van het bbp. De maatregel moet het vertrouwen van investeerders terugwinnen en de economie nieuw leven inblazen.

Beterschap verwacht

De reactie van de financiële markten bleef niet uit en de Braziliaanse real veerde op met 1,9%. De financiële situatie van het land is niet denderend, maar door de maatregelen zullen de vooruitzichten onder het regeringsbeleid van Temer verbeteren. Na de stijging is de real min of meer correct gewaardeerd. Rekening houdend met de hogere inflatie in Brazilië dan in Europa, verwachten we een daling van de real t.o.v. de euro in de komende jaren. Het rendement van Braziliaanse obligaties (±9,5%) compenseert evenwel voldoende het risico op een daling van de real, en dus mag u er nog altijd in beleggen.

Deel dit artikel