Analyse
Balans van 2016, vooruitzichten voor 2017: een interview met Pierre Samain 1 jaar geleden - maandag 26 december 2016
Pierre Samain is beleggingsexpert bij Test-Aankoop invest.
Balans van 2016, vooruitzichten voor 2017: een interview met Pierre Samain

Balans van 2016, vooruitzichten voor 2017: een interview met Pierre Samain

De Amerikaanse beurs tekende enkele historische records op in 2016. Hoe verklaart u dat?

Begin2016 maakten de beleggers zich zorgen over de mogelijke verhoging van de leidende rentevoeten door de Amerikaanse centrale bank. De goede houding van de economische groei (banencreatie, consumptie, vastgoed ...) pleitte immers voor een verhoging.

Maar in tegenstelling tot de verwachtingen stelde de centrale bank zich geduldig op en stelde ze de verhoging uit. De olieprijs stabiliseerde zich alvorens opnieuw hoger te gaan, wat in het voordeel was van de energiesector. De verkiezing van Trump gaf de beurzen, tot slot, een duwtje in de rug waardoor ze nu anticiperen op de gevolgen van zijn steunmaatregelen op de groei.

Verandert de verkiezing van Trump iets aan uw scenario voor 2017?

Als de tijdens de verkiezingscampagne aangekondigde maatregelen ook daadwerkelijk geïmplementeerd zullen worden, zullen ze de Amerikaanse groei in 2017 en 2018 ondersteunen. Op langere termijn zijn we daarentegen terughoudender omdat de maatregelen een ontsporing van de schuld en een versnelling van de renteverhoging kunnen inhouden. Dergelijke verhoging zal de economie onder druk zetten.

Hoe dan ook is de Amerikaanse economie in betere vorm dan de onze en verdienen de Amerikaanse aandelen dus nog altijd een plaatsje in een gediversifieerde portefeuille. Gelet op hun stijging van de voorbije jaren, beperken we hun belang echter tot een tiental procent, wat onder het marktgemiddelde ligt. Dit is het goede moment op zich te wapenen tegen een onverwachte ommekeer van de markten

Wat baart u het meeste zorgen voor 2017?

Volgens mij zal het politieke risico in de eurozone een van de meest onrustwekkende factoren zijn voor volgend jaar. De politieke vervaldagen (verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, politieke stabiliteit in Italië en Spanje die op losse schroeven staat) zouden de al grote onzekerheid kunnen doen toenemen, met uitgestelde investeringen door de bedrijven en uitgestelde beslissingen om te consumeren door de gezinnen tot gevolg. Een stijging van de obligatierentes zou ook het gevolg zijn van een toegenomen stress op de markten.

We raden beleggers daarom aan om heel voorzichtig te zijn ten aanzien van de eurozone en blijven globaal genomen weg van haar weinig aantrekkelijke aandelen. Onze voorkeur gaat naar ondernemingen die hun rendabiliteit kunnen verdedigen en hun aandeelhouders goed kunnen belonen met dividenden.

Kunnen we opnieuw obligaties gaan kopen na de huidige rentestijging?

Als de Verenigde Staten hun groei financieren door middel van schulden, zal zich dat vertalen in een verdere stijging van de rentetarieven. De Amerikaanse rentes zijn trouwens al veel hoger dan die in Europa. De Amerikaanse rente op tien jaar bedraagt al 2,30%, terwijl de tienjarige rente in België slechts 0,70% beloopt. Het is echter nog te vroeg om opnieuw te beleggen in obligaties, vooral zolang de rentes nog altijd in stijgende lijn zijn.

In Europa zullen de rentes wellicht ook opnieuw stijgen, zij het aan een minder uitgesproken tempo. Ook hier zijn ze nog te laag om uw geld gedurende meerdere jaren vast te zetten in een obligatie.

Gebruik alvast onze vergelijkingsmodule en ontdek welke obligaties het interessantst zijn in functie van uw persoonlijk profiel.

Deel dit artikel