Analyse
De Australische economie is van het 2e op 3e kwartaal met 0,5 % teruggevallen 1 jaar geleden - donderdag 8 december 2016
Op een jaar tijd is ze met amper 1,8 % geklommen.

Momenteel raden we aan enkel Australische aandelen te kopen in het kader van onze dynamische strategie. Hierin zou echter verandering kunnen komen.

Een economische krimp komt in Australië zelden voor. Dit is grotendeels het gevolg van de evolutie van de grondstofprijzen. De hoge prijzen hebben de export en de investeringen namelijk lange tijd geboost. Het feit dat de supercyclus van de grondstoffen tegenwoordig echter op zijn einde loopt en de grondstofprijzen terugvallen, hebben een negatieve impact op de export en de investeringen. En de economie kan onmogelijk enkel worden getrokken door de gezinsuitgaven. Vooral gezien de Australische dollar duur is (weegt op de export van grondstoffen) en de overheidsuitgaven afnemen.

Niettemin voert de Australische centrale bank een conventionele politiek. Zo bedraagt de leidende rentevoet 1,5 %. Bijgevolg is er nog flink wat manoeuvreerruimte om de rente te verlagen (waarschijnlijk in februari). En mocht het land aarzelen zijn economie meer aan te zwengelen uit vrees zijn AAA-rating te verliezen, dan nog kan het bogen op een beperkte staatsschuld (minder dan 37% van het bbp) en ligt het begrotingstekort vrij laag.

Ongetwijfeld zal een remonte van de grondstofprijzen de export van de grondstoffen en de investeringen opnieuw hoger stuwen. Bijgevolg houden we de Australische beurzen in het oog. Mocht de leidende rente worden verlaagd (wat wellicht het geval zal zijn), zal de lokale dollar terugvallen. Hierdoor zouden de Australische beurzen goedkoper worden en zouden Australische aandelen niet alleen voor de dynamische beleggers maar ook voor andere beleggersprofielen interessant kunnen zijn.

Deel dit artikel