Analyse
De voorbije beursweek 1 jaar geleden - vrijdag 25 november 2016
De beurzen sloten de week af met een lichte stijging.

Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op een winst van 0,3 % op weekbasis terwijl de S&P 500 afgelopen week 1 % hoger ging, de Nasdaq 1,1 % en de Bel 20 zo'n 1,4 %.

TENDENSEN OP DE MARKTEN

– De relancemaatregelen aangekondigd door Trump gaven de markten hoop. Beleggers speculeren bijgevolg op de mogelijke impact van deze maatregelen op de toekomstige bedrijfswinsten. Dit drijft de Amerikaanse beurzen naar nieuwe records.
– De mijnsector profiteert van de prijsstijgingen van de non-ferrometalen (koper, aluminium) ten gevolge van de aankondigingen van Trump, die van plan is massaal te investeren in de Amerikaanse infrastructuur. Ook wordt de sector opgefleurd door de toenemende Chinese vraag (koop Rio Tinto en Schnitzer Steel).
– De olieaandelen worden eens te meer gedragen door de hoop op een akkoord tussen de OPEC-landen om de olieproductie aan banden te leggen (koop Exxon, Chevron en Repsol).
– De farma- en biotechnologiesector kreunen onder de winstnemingen nadat de koersen in beide sectoren in het zog van de verkiezingsoverwinning van Trump eerst fors hoger gingen. De winstnemingen zijn echter tevens te wijten aan diverse slechte resultaten (Medtronic verlaagde zijn vooruitzichten) en de ontgoochelingen in de ontwikkeling van nieuwe producten (het stopgezette onderzoek naar Solanezumab zorgde voor een koersdip van het aandeel van Eli Lilly en dat van Biogen, dat een gelijkaardige behandeling ontwikkelt; de biotech Juno schortte zijn onderzoek op naar antikankermiddelen als gevolg van een overlijden).
– De goudprijs kelderde tot 1 200 USD per ons in het zog van de rentestijging op de obligatiemarkten, waar tegenwoordig een interessantere vergoeding te rapen valt. Goud blijft een volatiele belegging. Beleg er maximum 5 % van uw vermogen in via ETFS Gold Bullion Securities.

NIEUWS ROND BEURSGENOTEERDE AANDELEN

Volgende aandelen zijn volgens ons koopwaardig
– Ascencio boekte in het op 30 september afgelopen boekjaar een winst per aandeel van 3,93 EUR, (wij tipten op 4 EUR). Het brutodividend klimt zoals verwacht naar 3,20 EUR. Om de verhoging van de roerende voorheffing van 27 naar 30 % te snel af te zijn wordt daarvan al 3 EUR (2,19 EUR netto) als voorschot betaald in december. Daarbij kan worden gekozen voor nieuwe aandelen (1 nieuw aandeel per 26 coupons nr. 13 wat neerkomt op een intekenprijs van 56,94 EUR). Kies gezien de mooie vooruitzichten voor aandelen.
– Rio Tinto kondigt nieuwe kostenbesparingen aan en zal zijn investeringen terugdringen. Doelstelling is om tegen 2021 meer liquiditeiten te genereren en de aandeelhouder meer in de watten te kunnen leggen. De groep blijft optimistisch wat de evolutie van de Chinese vraag betreft.
– TINC breidt zijn portefeuille uit met een participatie in een Iers windmolenpark dat naar verwachting operationeel wordt in het laatste kwartaal van 2017. De investering past in een verbreding van de geografische voetafdruk van TINC die nu 14 participaties telt in België, Nederland en Ierland.

Volgende aandelen mag u houden
– Ackermans & van Haaren maakte een puik kwartaalresultaat bekend. De gunstige vooruitzichten in de bouwtak van CFE (aangehouden voor ±60 %) en de hoop op een beter tweede halfjaar voor DEME (aangehouden voor 100 % door CFE) zijn goed nieuws. De bankdivisie slaagde erin meer activa onder beheer te vergaren. Het tweede halfjaar wordt beter dan het eerste. Maar de koers is intussen opgelopen tot de intrinsieke waarde.
– Ageas wil de Britse verzekeringsmakelaar Kwik-Fit Insurance Services (verworven in 2010), die vooral schade- en levensverzekeringen via internet verkoopt, tegen eind maart 2017 opdoeken. De volumes en resultaten gingen immers al een tijdje in dalende lijn. Ondanks de sluiting van deze makelaar blijft Ageas één van de grootste schadeverzekeraars in het Verenigd Koninkrijk.
– CFE maakte voor het 3e kwartaal een omzetdaling bekend van 14,2 %.
Bij baggeraar DEME (aangehouden voor 100 %) ging de omzet 14,1 % lager. Toch is dit een veel betere prestatie dan in het eerste halfjaar, wat te danken is aan de vorderingen geboekt in de lopende projecten. Het tweede halfjaar wordt beter dan het eerste. Over heel 2016 zullen zowel de omzet als de marges achteruit boeren, al zullen beide nog steeds boven het historisch gemiddelde uitkomen.
In de bouwtak viel de omzet met 14,3 % terug maar CFE voorziet dat de bijdrage van deze divisie tot het resultaat van 2016 positief zal zijn. 2016 is voor CFE een overgangsjaar.
– Novartis koopt het Amerikaanse privé labo Selexys, die puike resultaten boekte voor de fase II van het onderzoek naar SelG1 (bloedziekte). Maar zelfs als in de toekomst nog meer succesvolle resultaten volgen, dan nog zal de behandeling pas over een paar jaar bijdragen tot de groei van Novartis. Op korte termijn blijft Novartis het moeilijk hebben (patentverlies van antikankermedicijn Glivec, moeilijkheden bij oogheelkundefiliaal Alcon).
– Volkswagen zal tegen 2020 zo'n 30 000 banen schrappen. Dit is te wijten aan de dieselgate en de Chinese vertraging. De groep is dan ook gedwongen om meer op de elektrische auto in te zetten. Hiervoor zal ze echter haar productieapparaat deels moeten aanpassen.

Volgend aandeel raden we u aan te verkopen
– Option doet de 2 Nederlandse fabrikanten van LED-straatverlichting, die het pas in januari verwierf, alweer van de hand. Daarmee kan het in geldnood verkerende bedrijf drie maanden langer overleven (tot midden februari 2017). Tegen dan zou de technologiespecialist een groter plan bekendmaken. Vermijd dit uiterst riskante aandeel dat aan de rand van de afgrond staat.

OP DE AGENDA

– Maandag 28 november: Novartis en Deutsche Post ontmoeten hun beleggers
– Dinsdag 29 november: zakenklimaat in Duitsland, vastgoedindicatoren en consumentenvertrouwen in de VS
–  Woensdag 30 november: Adidas ontmoet zijn beleggers; inflatie in de eurozone, vergadering van de OPEC
– Donderdag 1 december: dividenduitkering van LVMH (1,40 EUR bruto) en Pfizer (0,3 USD bruto); werkloosheid in de eurozone
– Vrijdag 2 december: werkloosheid en jobcreatie in de VS
– Zondag 4 december: referendum in Italië rond de hervorming van de grondwet

Deel dit artikel