Analyse
Blijf in de Verenigde Staten beleggen! 1 jaar geleden - maandag 14 november 2016

Ondanks de overwinning van Trump mag u nog steeds in Amerikaanse aandelen beleggen.

Volgens ons is Donald Trump in staat om de Amerikaanse economie verder te doen bloeien.

 

Vermijd obligaties in dollar

We zijn algemeen al niet happig op obligaties in de huidige context, en de verkiezing van Trump scherpt onze appetijt voor Amerikaanse obligaties in het bijzonder geenszins aan. Want de lagere belastingen en de infrastructuuruitgaven zijn dan wel goed nieuws voor de groei, maar slecht nieuws voor de overheidsfinanciën. De begrotingstekorten zullen ongetwijfeld aanzwellen, en indien er douanerechten op de invoer zouden komen, dan zal ook de inflatie stijgen.

Dat zijn twee risico's die onvoldoende gecompenseerd worden door de obligatierendementen.

 

Wel zal de Amerikaanse economie volgens ons dynamischer blijven dan die van de eurozone, wat ten goede zal komen aan de (minder volatiele) aandelenmarkt in de VS.

 

U mag er nog altijd 10% van uw portefeuille aan besteden via de fondsen

– DPAM Capital B Equities US Dividend
– iShares Core S&P 500
– LM CB US Large Cap Growth

 

In het kader van een gediversifieerde aandelenportefeuille raden we u nog steeds aan de volgende Amerikaanse aandelen te kopen.

– CA Technologies: de vooruitzichten voor de uitgever van beheersoftware ogen niet denderend maar dankzij de kwaliteit van zijn aanbod en de trouw van zijn klanten kan CA hoge prijzen en een goede rentabiliteit handhaven. Het belangrijke aandeel van onderhoudsactiviteiten zorgt voor recurrente inkomsten. Die troeven zitten onvoldoende verrekend in het huidige koersniveau.
– Chevron: in een context van nog altijd erg lage olieprijzen plukt de groep de vruchten van haar kostenbesparingen, de verkoop van activa en het focussen op kleinere investeringen (soepeler te beheren en minder duur). Dat houdt het cashniveau op peil, wat nodig is om de schuld te controleren en het dividend te beschermen. De koers werd te zwaar afgestraft.
– Cisco: ontwikkelde zich de voorbije jaren in software en diensten (rendabeler dan basisapparatuur) en haalde zijn kosten naar beneden. Dankzij die herstructurering boekt Cisco nu solide resultaten in een moeilijke economische
context. De forse stijging van het dividend de voorbije jaren beperkt bovendien de kans op dure overnames, iets waaraan de groep zich in het verleden meermaals bezondigde. De koers houdt nog stijgingspotentieel over.
– Corning: onderscheidt zich van de (vooral Aziatische) concurrentie dankzij de kwaliteit van zijn producten (componenten voor lcd- en andere schermen) in een sector waar innovatie cruciaal is. Corning is daardoor in staat de huidige vertraging van de vraag goed te verteren en een mooie rentabiliteit neer te zetten. Het aandeel houdt o.i. nog flink wat stijgingsmarge achter de hand.
– Exxon Mobil: publiceerde beter dan verwachte resultaten dankzij kostenbesparingen en de verkoop van activa. De groep blijft financieel erg solide en dus zal het dividend wellicht blijven groeien. Weinig riskant aandeel, onze favoriet in de oliesector.
– General Electric: na overgangsjaar 2016, dat moeilijk was voor de olieactiviteiten en waarin het leeuwendeel van de financiële activiteiten werd verkocht, lijkt de groep beter gewapend om 2017 aan te vatten. We verwachten signalen van verbetering, zowel qua groei als qua rentabiliteit. De opmars van de servicecontracten en de gunstige wind bij de activiteiten hernieuwbare energie, luchtvaart en gezondheidszorg zullen de winst ondersteunen. De nakende overname van Baker Hughes (oplossingen voor olie- en gasgroepen) zal het aanbod in deze sector vervolledigen. De koers houdt onvoldoende rekening met de groeivooruitzichten.
– IBM: stuurde zijn businessmodel bij om de groei (al meerdere jaren in dalende lijn) nieuw leven in te blazen. Mikt nu op de verdere ontwikkeling van zijn aanbod in veelbelovende domeinen zoals cloud computing, gegevensanalyse, mobiliteit en veiligheid. De uitdagingen zijn niet min, maar de groep beschikt o.i. over de troeven om ze tot een goed einde te brengen.
– Intel: blijft technologisch een voorloper, waardoor het hoge prijzen en een dito rentabiliteit kan handhaven.
– Schnitzer Steel: de exporteur van gerecycleerd staal nam de maatregelen die nodig waren (forse kostenbesparingen) in een context van dalende prijzen. Een herstel van de sector is niet voor morgen, maar de activiteit is solide genoeg om de cash te genereren die nodig is voor het onder controle houden van de financiële situatie en een gul dividend te blijven uitkeren. Ondanks de koersstijging in 2016 blijft er nog veel potentieel over. Enkel voor wie zich bewust is van het hogere risico!

Deel dit artikel