Analyse
Balans van de situatie op de beurzen in oktober 1 jaar geleden - woensdag 2 november 2016

Na een rustige zomer gingen de beurzen in oktober opnieuw iets hoger.

Over de afgelopen maand (koersen t.e.m. 27/10 !) streek de belegger in euro een rendement op van 1,6 % op de wereldbeurzen. Bijgevolg komt het rendement sinds begin 2016 nu uit op 5,1 %.

 

Rentevoeten

Ook in oktober hadden de Amerikaanse en Europese monetaire politiek een beslissende impact op de beurzen.

In de VS stoomt de Fed de markten klaar voor een nakende renteverhoging (wellicht in december). Volgens bepaalde leden van de Fed zou de rente voor eind 2017 tot drie maal toe kunnen worden opgetrokken.

 

In de eurozone blijft men de kat uit de boom kijken. Een uitbreiding of stopzetting van het activa-inkoopprogramma werd nog niet besproken. Volgens Mario Draghi zal het programma niet eensklaps worden stopgezet. Wel is nog niet geweten hoe de monetaire politiek na maart 2017 verder zal evolueren.

 

Obligaties

Op de obligatiemarkten ging de Amerikaanse rente op 10 jaar hoger, tot 1,9 % (eind september, iets onder 1,6 %). Ook in de andere geïndustrialiseerde landen ging de rente hoger. In die mate zelfs dat de Duitse staatsrente opnieuw positief werd (+0,1 %).

 

Valuta

De Amerikaanse dollar was afgelopen maand de grote winnaar, het pond, de grote verliezer.

T.o.v. de euro flirtte de greenback met zijn maxima van januari. Voor één euro krijgt u nu iets minder dan 1,09 USD. T.o.v. de meeste andere grote munten bereikte de dollar een hoogtepunt.

 

Het Britse pond viel tot 1,12 EUR terug en bereikte zijn laagste punt sinds 2011. T.o.v. de dollar is het meer dan 30 jaar geleden dat de munt zo laag lag. Het ziet er namelijk steeds meer naar uit dat het VK zich niet alleen uit de EU zal terugtrekken maar ook uit de gemeenschappelijke Europese markt. Dit vooruitzicht is niet geruststellend voor de wisselmarkten en de obligatiemarkten (Britse rente op 10 jaar is sinds augustus verdubbeld), maar weegt uiteindelijk amper op de beurs van Londen, tenminste in pond (+1 %). In euro verloor de Londense beurs 2,6 %.

U mag nog steeds 15 % van uw portefeuille besteden aan Britse aandelen. 

 

Groeilandmunten ontsnapten aan forse daling

Dankzij het vooruitzicht van een mogelijk akkoord rond het bevriezen van de olieproductie en de remonte van de grondstofprijzen, ontsnapten de groeilandmunten aan een fikse terugval zoals die in 2013. Deze munten lijken vandaag erg sterk te staan. De Mexicaanse peso ging 5,6 % hoger t.o.v. de euro, opgepept door de opverende olieprijs en peilingen die Donald Trump aanwijzen als de verliezer van de presidentsverkiezingen. De Braziliaanse real (+5,9 %) kent een gelijkaardige stijging, wat eveneens te danken is aan de remonte van de grondstofprijzen (olie, ijzererts). De Russische roebel en de Indonesische roepia klommen met meer dan 3 %.

Blijf ter diversificatie beleggen in Brazilië en Indonesië. Ontdek onze strategie voor meer informatie. 

 

Aandelen

Verkies Amerikaanse aandelen boven Europese.

Tot nog toe maakte slechts een kwart van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven uit de VS hun resultaten bekend voor het 3e kwartaal. De resultaten liggen gemiddeld 0,3 % lager dan die van vorig jaar en worden eens te meer gedrukt door de energiesector. Maar gezien de remonte van de olieprijs zal in het 4e kwartaal de winst wellicht opveren. Zonder de energiesector kon de S&P over 4 van de 5 laatste kwartalen winstgroei boeken. En ook over het 3e kwartaal zal dit het geval zijn (men verwacht gemiddeld +3,3 %).

 

We menen dat deze tendens in de loop van de volgende 6 maanden zal versnellen. Gezien de dollar sinds begin 2016 globaal gezien stabiel is, behaalde de belegger in euro sinds 1 januari een rendement van bijna 6,1 % op de Amerikaanse beurs.

 

Ongeacht de uitkomst van de presidentsverkiezingen, menen we nog steeds dat de Amerikaanse economie veerkrachtiger zal blijven dan die van de eurozone, waar de industriële productie achterop blijft hinken t.o.v. haar niveau van voor de crisis en waar de gezinsuitgaven te zwak blijven.

Blijf 10 % van uw portefeuille inzetten op Amerikaanse aandelen. 

 

Het vooruitzicht van een geleidelijke renteverhoging eind 2016 in de VS was voor de financiële sector een opkikker.

Ook het feit dat bepaalde aandeelhouders in geval van nood Deutsche Bank vermoedelijk uit de bres zullen helpen, het pijnlijk herstructureringsplan bij ING en de goede resultaten van de Amerikaanse groepen JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Citigroup kwamen de sector goed uit. Niettemin boerde de Europese banksector sinds begin dit jaar al met 8,4 % achteruit, één van de zwakste prestaties vergeleken met de andere sectoren.

Vermijd deze sector dus. Bent u zich echter van de risico's bewust, dan verdienen slechts AXA en UBS Group een plaatsje in uw portefeuille.

 

Toch zijn er andere sectoren die het sinds begin 2016 nog slechter doen.

Zo verloor de farmasector die met een groeiende druk op de prijzen kampt, sinds januari 9,5 %. Enkel de Europese luchtvaartmaatschappijen zetten een nog slechtere prestatie neer (-14 %). Het feit dat het lowcost-model steeds vaker voorkomt en de aanslagen de toeristen ontmoedigen om op vakantie te vertrekken, woog voorheen al op de marges. Deze tendens zal in 2017 wellicht nog worden versterkt door de prijsstijging van kerosine.

Vermijden dus.

 

Deel dit artikel