Analyse
Zijn obligaties in Britse pond koopwaardig? 1 jaar geleden - woensdag 19 oktober 2016

De Britse rentevoeten zitten in de lift en het pond heeft terrein verloren. Is het dan geen goed moment om obligaties in pond te kopen?

In onze beleggingsstrategie raden we wel nog altijd aan om aandelen op de beurs van Londen te kopen (waar veel multinationals noteren die weinig blootgesteld zijn aan de Britse binnenlandse markt en aan de Brexit), maar Britse obligaties bevelen we daarentegen niet aan. De toekomst voor het pond sterling oogt immers niet rooskleurig en de kans bestaat dat de Britse rentevoeten nog verder zullen stijgen. Hieronder leggen we uit waarom we dat denken.

 

In september klom het Britse inflatiepeil verder omhoog

De Britse inflatie (stijging van het algemene prijzenpeil) klokte vorige maand voor het eerst sinds november 2014 nog eens af op 1%, doordat ingevoerde producten (o.a. brandstof en textiel) duurder zijn geworden door de daling van het pond. En aangezien het pond sinds begin oktober nog meer terrein heeft verloren, valt het te verwachten dat de Britse inflatie verder zal toenemen.

 

De Britse rentevoeten zitten stevig in de lift

Uiteraard staat de Bank of England niet te popelen om haar leidende rentevoeten te verhogen, aangezien ze de negatieve impact van de Brexit op de Britse economie zoveel mogelijk wil beperken. Maar aangezien de Britse inflatie stijgt (waardoor hun reële rendement uitgehold wordt), gaan de beleggers hogere rendementen eisen op hun obligaties en zullen emittenten van nieuwe obligaties dus meer moeten bieden om nog afnemers te vinden. De Britse obligatierente zit dus in de lift, al blijft ze op een niveau van net iets boven de 1,1 % historisch bekeken nog altijd erg laag. Toch is ze al ruimschoots verdubbeld sinds het dieptepunt in augustus en vertoont ze sinds begin oktober een ware opstoot, toen ze nog maar 0,7 % bedroeg.

 

Het pond kan nog meer terrein verliezen en de Britse rentevoeten kunnen verder stijgen

De beperkte zichtbaarheid op de toekomst zal de investeringen in het Verenigd Koninkrijk en de beleggingsstromen in Britse pond blijven afremmen, wat onvermijdelijk op de koers van de munt zal wegen. Het pond sterling is nu al ondergewaardeerd ten opzichte van de euro, maar de kans bestaat dus dat het nog verder zal wegzakken.
Doordat de Britse betalingsbalans een tekort vertoont, is de regering trouwens van plan om de begrotingsteugels te vieren, waardoor de financieringsbehoeften van het land op korte en middellange termijn erg groot zullen zijn. Als de Britten voldoende investeerders willen vinden, in het bijzonder buitenlandse beleggers die momenteel afgeschrikt worden door de brexitvraagtekens, dan zullen ze dus voldoende aantrekkelijke rendementen moeten bieden.

 

De huidige obligatierendementen zijn geen hoogvlieger

Momenteel bieden Britse obligaties op 10 jaar net iets meer dan 1,1 %, maar als we rekening houden met een inflatiepeil van 1 %, dan is het reële rendement dus amper positief. En aangezien de inflatie wellicht verder zal doorstijgen, zijn de huidige rendementen dus niet interessant te noemen.
Laat Britse obligaties dan ook voor wat ze zijn.

 

Deel dit artikel